EditieNL

Heb jij ook een rbf-gezicht?

10 augustus 2015 17:10 Aangepast: 10 augustus 2015 20:57

'Hé, kijk eens wat vrolijker!' Er zijn vrouwen die dat regelmatig horen omdat ze van nature chagrijnig kijken. Toch is de kritiek op de 'resting bitch face' onterecht, vinden deskundigen.

Verschillende bekende actrices hebben er al uitgebreid interviews over gegeven. Door hun 'resting bitch face' komen ze arroganter over dan ze willen zijn. Twilight-actrice Kristen Stewart heeft zelfs haar excuses aangeboden voor haar arrogante look.

Zij is misschien wel een van de beste rbf-voorbeelden als je naar deze foto kijkt: 

Thumbnail

Victoria Beckham is een goede tweede:

Thumbnail

Niets mis mee
De resting bitch face is de benaming voor de natuurlijke, sombere chagrijnige gelaatsuitdrukking van sommige vrouwen. Een columnist van The New York Times heeft de discussie over de gezichtsuitdrukking weer nieuw leven ingeblazen.

Volgens Elles Beijer van modeblad Glamour kunnen vrouwen die zo'n rbf-gezicht hebben, daar weinig aan doen. "Je mag deze vrouwen dan ook niets verwijten. Er is ook helemaal niet zoveel mis met zo'n uitdrukking."

Seksistisch
Beijer vindt het goed dat deze gelaatsuitdrukking nu wordt herkend en een officiële naam heeft. "Al vind ik de term 'resting bitch face' wel wat seksistisch. Ik had liever een iets vriendelijkere term gezien."

Mensen - veelal mannen - die opmerkingen als 'kijk eens niet zo boos' de wereld in slingeren, moeten volgens Beijer dan ook 'vandaag nog stoppen.' "Opmerkingen als: 'is er wat?', 'wat kijk je chagrijnig' of 'hé lach eens', kunnen nu echt niet meer. Zo irritant."

Balen
Toch is het wel terecht dat mensen zo nu en dan balen van hun rbf-gezicht, vindt Jaco Berveling. Hij schreef het boek 'Op het tweede gezicht'. "Je gezichtsuitdrukking wordt vaak niet los gezien van je karakter", stelt hij. "Mensen die onaardig kijken, worden dus ook onaardig behandeld."

Het goede nieuws: het werkt ook de andere kant op. "Mensen met een vrolijk hoofd, worden sneller vriendelijker behandeld omdat ze vriendelijker ingeschat worden."

Babyface
Het meest gunstige gezicht volgens Berveling? De zogenoemde babyface. "Die mensen hebben doorgaans een rond, bol gezichten en krijgen snel het stempel 'aardig' opgedrukt. Omdat ze dat stempel hebben, gaan ze zelf ook geloven dat ze aardig zijn en gaan ze zich weer leuker gedragen."

Bekijk het item van Editie NL:

 

`