EditieNL

'Kanker is het meestgebruikte scheldwoord in Nederland'

12 augustus 2015 17:40 Aangepast: 12 augustus 2015 19:46
Beeld © Editie NL

In Nederland wordt veel gescholden met 'kanker'. Volgens de Bond tegen Vloeken is het zelfs het meestgebruikte scheldwoord in ons land. "Jongeren begrijpen dat het pijn doet, maar het is zo'n lekker woord."

Waarom er veel gescholden wordt met 'kanker'? Sjors van de Kraan van de Bond tegen Vloeken denkt dat jongeren niet doorhebben hoe heftig het is. "Ze hebben niet het gevoel dat ze iets ergs doen. Ze weten wel dat kanker een heftige ziekte is, maar voor hen is het een inhoudsloos woord", zegt hij tegen Editie NL.

ZIE OOK: Nicoles zoontje heeft leukemie: 'Denk na als je het woord kanker roept'

Voor veel jongeren is kanker -als stopwoord dan- ook niet per se iets slechts. "Als ze naar de bioscoop zijn geweest, dan hebben ze een 'kankergoeie' film gezien. Dan wordt het ineens iets positiefs. Dat is een hele vreemde combinatie."

Nederland is sowieso uniek als het gaat om schelden met ziektes. Ook cholera ("krijg de kolere") en tyfus worden veel gebruikt. "In Duitsland schelden ze vaak met uitwerpselen en Belgen zijn heel creatief door woorden aan elkaar te plakken. In sommige landen verlagen ze mensen tot dieren in scheldwoorden."

Is aan te pakken
Volgens Van de Kraan is er wel iets aan schelden met 'kanker' te doen, maar dan moet je het goed aanpakken. "Een hele groep op straat aanspreken werkt meestal averechts, ze laten zich niet corrigeren. Het is effectiever als je het een-op-een doet."

Of we er ooit vanaf komen? "Dat zou heel mooi zijn", zegt Van de Kraan. "We moeten er in ieder geval aandacht aan blijven schenken. Je ziet ook dat de populariteit van ziektes als scheldwoord wegebt. Een tijd geleden was Ebola heel populair, omdat het veel in het nieuws was. Dat is nu weer afgenomen."

`