Nederland

Koenders: Rusland moet homovervolging Tsjetsjenië stoppen

03 mei 2017 21:33 Aangepast: 03 mei 2017 22:01
Beeld © ANP

Rusland moet een eind maken aan de vervolging van homo's in Tsjetsjenië. Dat schrijft minister Bert Koenders samen met vier andere Europese ministers van Buitenlandse Zaken in een brief aan hun Russische collega Sergej Lavrov.

Naast Koenders hebben de ministers van Duitsland, Frankrijk, Zweden en Groot-Brittannië de brief ondertekend. Ze schrijven 'diep bezorgd' te zijn over berichten van mensenrechtenorganisaties dat homo's in de deelrepubliek Tsjetsjenië worden vervolgd en een aantal zelfs zijn vermoord om hun geaardheid.

Voor de rechter

De ministers roepen het Kremlin op om deze 'vreselijke rapporten' te onderzoeken en activisten en journalisten die er onderzoek naar doen, te beschermen. "We roepen de Russische regering op bij de regionale autoriteiten in Tsjetsjenië aan te dringen direct alle vervolgingen te stoppen, alle getroffen personen onmiddellijk de benodigde hulp te geven en de daders voor de rechter te brengen", schrijven ze.

De vijf ministers stellen bezorgd vast dat tijdens een ontmoeting tussen de Russische president Poetin en de Tsjetsjeense leider Kadyrov op 19 april geen stappen zijn aangekondigd om de mensenrechtenschendingen te onderzoeken.

ZIE OOK: Honderden betogen tegen homohaat Tsjetsjenië

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch kwam onlangs met berichten dat het autoritaire regime in Tsjetsjenië een gewelddadige campagne is begonnen tegen homo's. Zeker honderd mannen zouden in geheime detentiecentra zijn opgesloten en gemarteld.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`