Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 januari 2016 16:41

Zo ga je als ouder om met sexting en de gevaren van internet

Zo ga je als ouder om met sexting en de gevaren van internet

Op Instagram circuleren seksueel getinte foto's van minderjarige Tilburgse meisjes. Kun je voorkomen dat je kind het slachtoffer wordt van online misbruik of naaktfoto's van je kind online komen? Je kunt je kind er in elk geval tegen wapenen door erover te praten.

Als ouder kun je veel doen om verkeerd gedrag op internet bij je kind te voorkomen. Volgens hoofdredacteur Justine Pardoen van Ouders Online kunnen ouders hun kinderen vanaf een jaar of 11 vertellen wat de risico's zijn. Uit onderzoek is gebleken dat je ze daarmee niet op een idee brengt, maar ze sterker maakt om de goede beslissingen te nemen als dat nodig is.

Strafbaar
Het maken en doorsturen van foto's en filmpjes waarop naakte tieners zijn te zien, is strafbaar. Pardoen: "Jongeren experimenteren met seks, ook online, en het gebeurt vaker dan we denken dat ze onderling seksueel getinte beelden maken en doorsturen. Het is lang niet altijd een probleem: meestal is het iets wat zich afspeelt binnen een relatie, en daar is ook niets mis mee."

Het wordt wel een probleem als één van de twee de beelden buiten de relatie verspreidt. "Die beelden kunnen overal terechtkomen. Niet alleen op school, of op social media, maar ook in kinderpornonetwerken. De schade daarvan is niet te overzien. Daarom moeten ouders en leerkrachten hierover praten met tieners", adviseert de hoofdredacteur. Hoe veel kinderen tegenwoordig slachtoffer worden van sexting is niet bekend. De meest recente cijfers zijn van 2012, toen sociale netwerken als Instagram en WhatsApp nog minder vaak gebruikt werden.

Tips voor ouders: 

 • Bij (jonge) kinderen kan het nuttig zijn om af en toe de geschiedenis van de browser te bekijken, om te zien waar ze geweest zijn. Bij oudere kinderen heeft dat weinig zin omdat ze hun geschiedenis zullen wissen. 
 • Let op internetkinderlokkers. Ze slaan toe op plekken waar kinderen veel komen. Ze chatten op sites als Facebook en voorheen veel via de site van Habbo Hotel, waar de chatfunctie inmiddels is verdwenen omdat er veel pedofielen op af kwamen. Ook gebruiken ze andere chatboxen.
 • Vertel kinderen wat ze moeten doen als ze naaktfoto’s tegenkomen via Twitter, WhatsApp, enz: verwijder de beelden en stuur ze niet door. Als je dat wel doet ben je niet alleen strafbaar, maar je brengt ook enorme schade toe aan degene die op de foto staat.
 • Vertel tieners zelf heel voorzichtig te zijn met sexting: áls je het al doet, zorg dan dat niet goed te zien is dat jij het bent (je gezicht niet in beeld) en doe het in principe alleen met iemand die je goed kent, dus ook in het echte leven. Spreek ook samen af dat je de beelden niet doorstuurt.
 • Vertel kinderen dat ze nooit iets moeten doen wat ze zelf niet willen: laat je niet onder druk zetten of chanteren, echte liefde heeft dat niet nodig.
 • Vertel tieners waar je hulp kunt krijgen als er iets misgegaan is. Het liefst wil je dat ze naar jou komen, ondanks de schaamte. Maar als ze dat niet willen, dan kunnen ze meteen naar HelpWanted.nl; daar helpen ze je met oplossingen en adviseren ze over het doen van aangifte.

"Blijf praten"
En de belangrijkste tip volgens psycholoog Peter Nikken? Blijf praten, als je de online contacten van je kind niet vertrouwt! Het onderwerp moet bespreekbaar zijn. En daarbij ligt het initiatief bij de ouders. Die moeten gesprekken beginnen over liefde, seks en relaties, zodat het kind weet dat hij met vragen en onzekerheden bij zijn ouders terecht kan.

Probeer open te staan voor het verhaal, word niet boos.  

Handige websites:

 • Media Opvoeding - website met antwoorden op vragen over mediaopvoeding.
 • HelpWanted - website voor advies met betrekking tot naaktfoto’s van minderjarigen. Bellen kan ook: 071-5162900.
 • Mijn Kind Online - website met meer informatie over kinderen, seks en internet.
 • Ouders Online - website voor contact met andere ouders en tips over (seksuele) opvoeding.
 • YourSafetynet - software om je kinderen online in de gaten te kunnen houden. 
 • Qpido - website Seksespecifiek Expertisecentrum van Spirit 
Topnieuws