Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

09 januari 2013 10:38

Werkloze piloten boos op ABN Amro

Werkloze piloten boos op ABN Amro

Een groep werkloze piloten houdt ABN Amro verantwoordelijk voor de torenhoge schulden die ze hebben en dreigt met een rechtzaak. Ze vinden dat ABN Amro ze veel te makkelijk geld heeft geleend voor de dure pilotenopleiding, terwijl er nauwelijks uitzicht is op werk.

Door de economische crisis is de markt voor piloten compleet ingestort. 'Onze laatste inschatting is dat er zo’n 1.200 tot 1.300 werkloze piloten zijn', zegt voorzitter Evert van Zwol van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers tegen RTL Nieuws.

Tienduizenden euro's schuld

Het probleem bij deze groep is de enorme schuldenlast. Een gemiddelde vliegopleiding kost ongeveer 150.000 euro. Dat zorgt al snel voor een rentelast van 1.000 euro per maand. Voor piloten met een goed salaris is dat makkelijk op te brengen, maar niet voor de groeiende groep werkloze piloten.

Steeds meer werkloze piloten komen daardoor in de financiële problemen. Een aantal van hen heeft nu een advocaat in de arm genomen. Zij verwijten ABN Amro – in Nederland de enige verstrekker van pilotenleningen – dat de bank zich niet aan de zorgplicht heeft gehouden.

Meer informatie verstrekken

'De wet schrijft voor dat je bij heel jonge mensen, met weinig financiële kennis, heel uitgebreid informatie moet verstrekken en mensen op de risico's moet wijzen. Dat is in de mij bekende gevallen helaas onvoldoende gebeurd', zegt Frank Olberts, de advocaat die zeven werkloze piloten vertegenwoordigt.

ABN Amro wijst de beschuldiging van de piloten resoluut van de hand. 'Op het moment dat aspirant-piloten zich aanmelden, schetsen wij wel degelijk de huidige situatie en geven wij aan dat het niet vanzelfsprekend is dat er zo maar een baan gevonden wordt.'

De groep piloten probeert nog met ABN Amro tot een schikking te komen. Lukt dat niet, dan volgt een gang naar de rechter.

Topnieuws