We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Gerard T. is de Utrechtse serieverkrachter, de man die in het gebied ten oosten van Utrecht jarenlang voor angst zorgde en mogelijk rond de 20 vrouwen aanrandde en/of verkrachtte. Voor de vier zaken die konden worden bewezen, heeft de rechter hem veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. T. is in hoger beroep gegaan.

Gerard T. is de Utrechtse serieverkrachter, de man die in het gebied ten oosten van Utrecht jarenlang voor angst zorgde en mogelijk rond de 20 vrouwen aanrandde en/of verkrachtte. Voor de vier zaken die konden worden bewezen, heeft de rechter hem veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf. T. is in hoger beroep gegaan.

Special: 50 profielen van Nederlandse serieverkrachters

08 februari 2017 07:52, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Moet Utrechtse serieverkrachter zestien jaar de cel in?

Vandaag hoort Gerard T., de Utrechtse serieverkrachter, in hoger beroep of hij inderdaad zestien jaar de cel in moet. Dat was de straf die hij eerder van de rechtbank opgelegd heeft gekregen voor vier gewelddadige verkrachtingen.

De man trok zijn vrouwelijke slachtoffers op een donkere plek in de buurt van De Uithof in Utrecht van de fiets, bedreigde ze met een mes en nam ze mee in de bosjes. Daar verkrachtte hij hen. De politie zocht sinds 1995 intensief naar de verdachte, maar hij werd pas opgepakt toen hij in 2014 in een andere zaak DNA moest afstaan.

'Vernederend, respectloos en dreigend'

Volgens de advocaat-generaal is T. een man die alleen aan zichzelf en zijn eigen lusten denkt. Hij is 'vernederend, respectloos en dreigend' omgegaan met zijn slachtoffers. 

Zie ook: Wat weten van de Utrechtse serieverkrachter?

T. heeft tijdens het proces, zowel bij rechtbank als bij het hof, vrijwel niets gezegd. Als hij al kwam opdagen, want bijna altijd bleef hij weg. Het OM noemde het 'onverteerbaar' dat hij nooit iets heeft gezegd.

Maar zijn advocaten meenden echter dat hij daar goede redenen voor heeft: "Een opgebouwd, diep wantrouwen tegen politie, justitie, rechtbank en hof. Omdat er nooit rekening is gehouden met zijn belangen."

19 december 2016 11:56, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

OM eist ook in hoger beroep 16 jaar cel voor Utrechtse serieverkrachter

OM eist ook in hoger beroep 16 jaar cel voor Utrechtse serieverkrachter

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep de maximumgevangenisstraf van zestien jaar tegen serieverkrachter Gerard T. geëist.

De man uit Nieuwegein, die bekendstaat als de Utrechtse serieverkrachter, kreeg eerder van de rechtbank een celstraf van zestien jaar cel voor vier verkrachtingen> Maar T. vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad en ging daarom in hoger beroep.

Geen woord gezegd

T. zit vast voor verkrachtingen in 1995, 1996 en 2001. Het OM denkt dat hij achter nog eens achttien zedenzaken zit, maar kon daarvoor niet voldoende bewijs vinden. De verkrachtingen in Utrecht, De Bilt en Bunnik zorgden toentertijd voor veel onrust. Ondanks jarenlang onderzoek kon de politie geen verdachte vinden. T. liep tegen de lamp toen hij in 2014 DNA moest afstaan vanwege een fietsendiefstal.

Het Arnhemse hof meldde in september al dat de zaak tot een afronding moet komen. Er is in principe geen ruimte meer voor nieuwe onderzoeksvragen. Tot nu toe heeft de Utrechtse serieverkrachter nog geen woord tegen zijn rechters gezegd.

De advocaat-generaal zei vandaag dat T. een man is die alleen aan zichzelf en zijn eigen lusten denkt. Hij is 'vernederend, respectloos en dreigend' omgegaan met zijn slachtoffers van 16, 27 en 28 jaar. Een meisje werd door de Nieuwegeiner ontmaagd, meldt het OM.

Penismaat

De advocaten van T. hebben naar de maat van zijn geslachtsdeel gevraagd aan zijn ex-vrouw en zijn ex-vriendin. Volgens het OM omdat een van de slachtoffers verklaarde dat haar aanvaller klein geschapen was. De exen vonden hem 'normaal'.

"Maar wat is groot of klein of normaal'', vroeg de advocaat-generaal zich af. "Het formaat van zijn penis speelt geen rol want er is keihard DNA-bewijs. De kans dat iemand hetzelfde DNA zou hebben is kleiner dan één op de miljard."

24 februari 2016 15:13, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse serieverkrachter legt zich niet neer bij straf

Utrechtse serieverkrachter legt zich niet neer bij straf
Gerard T.

De Utrechtse serieverkrachter gaat in hoger beroep tegen zijn straf. Twee weken geleden kreeg Gerard T. 16 jaar cel opgelegd voor de brute verkrachting van vier jonge vrouwen.

T. werd vervolgd voor de verkrachting van vier jonge vrouwen in 1995 en 2001. In 18 andere zaken ging justitie niet over tot vervolging, vanwege een gebrek aan overtuigend bewijs.

16 jaar maximale straf
Het Openbaar Ministerie (OM) had zestien jaar cel geëist en die straf werd overgenomen door de rechter. 16 jaar was tevens de maximale straf die de rechter kon opleggen.

Bij de motivatie van haar vonnis liet de rechtbank weten geschokt te zijn door 'de minachting' van T. voor zijn slachtoffers. "U beschikt over een volstrekt gebrek aan geweten, bent bruut te werk gegaan en heeft uw slachtoffers hun onbevangen leven afgenomen." De rechtbank zag geen ruimte voor tbs, omdat de Nieuwegeiner niet heeft meegewerkt aan gedragsonderzoek. 

Nog geen toelichting
Waarom T. in hoger beroep gaat, is nog niet duidelijk. Het advocatenkantoor dat hem vertegenwoordigt laat weten geen commentaar te geven.

Meer op rtlnieuws.nl:

12 februari 2016 20:31, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Geen berouw te bespeuren bij Utrechtse serieverkrachter

Gerard T. wilde niet in de rechtszaal verschijnen, maar hij werd door de rechter verplicht om zijn vonnis aan te horen. De rechter gaf hem 16 jaar cel, vanwege de gruwelijke feiten, maar ook omdat de serieverkrachter na 20 jaar nog steeds geen berouw toont richting de slachtoffers.

12 februari 2016 18:20, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Rechercheur over serieverkrachter: 'Dit is de straf die hij verdient'

Rechercheur over serieverkrachter: 'Dit is de straf die hij verdient'
Wim Perlot werkte 20 jaar aan de zaak van de serieverkrachter.

20 jaar lang werkten tientallen rechercheurs aan de zaak van de Utrechtse serieverkrachter, die vandaag werd veroordeeld tot een celstraf van 16 jaar. Rechercheur Wim Perlot doet zijn verhaal aan RTL Nieuws: "Ik heb altijd hoop gehouden dat het zou lukken."

Blij, misschien wel euforisch. Zo voelt Perlot zich vandaag. "Dit is de afsluiting van jarenlang onderzoek. Eindelijk is er een uitspraak. En die uitspraak doet, naar mijn mening, volledig recht aan wat Gerard T. met de vrouwen heeft gedaan."

Zo’n 20 jaar werkten Perlot en zijn collega's intensief aan de zaak. "Zeker in het begin waren er continu mee bezig, Soms wel 15 uur per dag. Je moest de rechercheurs naar huis schoppen, anders bleven ze doorwerken. We hadden echt de overtuiging dat we hem gingen pakken. Dat het zo lang duurde voor we hem uiteindelijk konden pakken, ja, dat frustreerde enorm."

'Altijd hoop gehouden'
De zaak ligt Perlot na aan het hart. En niet alleen vanwege de lange tijd dat hij eraan werkte. "Als rechercheur ben je natuurlijk altijd betrokken bij een zaak, maar dit was dieper. Deze man heeft de samenleving ontwricht. Bovendien kennen mijn collega’s en ik de verhalen van alle slachtoffers tot in de kleinste details. Weten van alle gruwelijkheden. Die laten niemand onberoerd."

In alle jaren dat de rechercheur bij de zaak betrokken was, kwam Gerard T. al paar keer als verdachte in beeld. "Tot twee keer toe stond hij in de lijst van verdachten, in 1995 en 2001. We spraken met hem, maar er was onvoldoende bewijs. In 1995 waren de mogelijkheden voor het afnemen van DNA ook nog niet zo ver. En in 2001 wilde hij geen DNA afstaan, dat kun je niet afdwingen. We hadden dus niets en moesten hem laten gaan."

Overigens was T. niet de enige verdachte op de lijst. Volgens de rechercheur waren er tussen 2002 en 2003  zo’n 3.500 verdachten in beeld. Zoeken naar een speld in een hooiberg, zou je denken. Maar volgens Perlot was er altijd hoop. "We hadden het DNA van de man. Het was een kwestie van tijd voor de match er zou zijn."

Emoties kwamen los
Perlot was vandaag in de rechtszaal aanwezig en hoorde hoe de rechter het vonnis uitsprak: Gerard T. gaat voor 16 jaar de cel in. "Dat het nu is gelukt en de man de maximale straf heeft gekregen, geeft een heel goed gevoel. Na de uitspraak stonden we met een clubje rechercheurs bij elkaar. Toen kwamen de emoties wel even los. We hebben ons werk goed gedaan."

Ondanks alles voelt de uitspraak van vandaag niet als een overwinning voor Perlot. "Nee, dat is niet het goede woord. Ik denk dat het een felicitatie waard is. Voor ons, voor het Openbaar Ministerie, maar vooral voor de slachtoffers."

12 februari 2016 10:51, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

16 jaar cel voor Utrechtse serieverkrachter Gerard T.

16 jaar cel voor Utrechtse serieverkrachter Gerard T.
Gerard T., de Utrechtse serieverkrachter.

Gerard T. is schuldig bevonden aan de brute verkrachting van vier jonge vrouwen en daarmee staat vast dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. De rechtbank in Utrecht heeft hem vanmorgen veroordeeld tot 16 jaar celstraf.

Die straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie. Bij de motivatie van haar vonnis liet de rechtbank weten geschokt te zijn door 'de minachting' van T. voor zijn slachtoffers. "U beschikt over een volstrekt gebrek aan geweten, bent bruut te werk gegaan en heeft uw slachtoffers hun onbevangen leven afgenomen." De rechtbank zag geen ruimte voor tbs, omdat T. niet heeft meegewerkt aan gedragsonderzoek.

T. werd vervolgd voor de verkrachting van vier jonge vrouwen in 1995 en 2001. In 18 andere zaken ging justitie niet over tot vervolging, vanwege een gebrek aan overtuigend bewijs.

T. gaf ook na zijn veroordeling geen krimp, laat onze verslaggeefster Britta Sanders weten op Twitter. Zij was in de rechtbank aanwezig.

Grote onrust
De serieverkrachter zorgde midden jaren 90 voor grote maatschappelijke onrust in Utrecht. Na enkele jaren van stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe.

In 2014 werd Gerard T. gepakt, na het grootste en duurste politieonderzoek ooit in Utrecht. Dat jaar werd hij veroordeeld voor fietsendiefstal en moest hij verplicht DNA afstaan. Daarbij zou hij zichtbaar zenuwachtig zijn geworden. Bij thuiskomst zou hij op termen als 'zelfmoord', 'DNA', 'de Utrechtse serieverkrachter' en 'uitkering tijdens detentie' hebben gezocht. Het DNA-spoor leverde een match op van 100 procent.

Zwijgrecht
T. heeft zich gedurende de hele behandeling van zijn zaak beroepen op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat wilde dat justitie niet-ontvankelijk zou worden verklaard vanwege vermeende fouten in het onderzoek.

Waar sloeg de Utrechtse serieverkrachter allemaal toe?

Meer op rtlnieuws.nl:
Uitspraak in zaak-Utrechtse serieverkrachter: hoe hard is het bewijs?

19 januari 2016 20:46, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Verdachte in zaak-Utrechtse serieverkrachter blijft stug zwijgen

Zwijgend en uiterlijk onbewogen hoorde de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter vandaag de strafeis aan: 16 jaar achter tralies. Het is een schril contrast met zijn gedrag toen zijn DNA werd afgenomen, zegt de officier van justitie. "Toen was hij nerveus, enorm gestrest, suïcidaal zelfs."

19 januari 2016 16:07, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Advocaten Gerard T.: mogelijk meer verkrachters actief geweest

Volgens de advocaten van Gerard T. zijn er mogelijk meer verkrachters actief geweest rond de zaak van de Utrechtse serieverkrachter. Justitie eiste eerder vandaag 16 jaar cel tegen T. in de zaak.

Ze verzochten de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) dan ook om het niet meer te hebben over 'dé' Utrechtse serieverkrachter, maar om 'een strafzaak die handelt om vier aangiften van verkrachting'. Volgens het OM is bewezen dat T. vier vrouwen heeft verkracht.

Gerard T. wordt vervolgd voor vier verkrachtingen, maar er zijn ook nog achttien verkrachtingen waar hij aan gelinkt wordt. Daar gaat het volgens de advocaten afwisselend om een man met en zonder Utrechts accent, een dader met en zonder aftershave, die zich nu eens verplaatst op een mountainbike en dan weer op een herenfiets.

Vrijspraak
De advocaten willen dat T. wordt vrijgesproken. Advocaat Maarten Krikke heeft grote twijfels over de rechtmatigheid van de inzet van een politie-informant in het huis van bewaring en de inzet van een lokfiets. Hij heeft sterke vermoedens dat die fiets bewust vlakbij het huis van T. is neergezet om zo een veroordeling voor diefstal en een verplichte DNA-afname voor elkaar te krijgen.

Meer op rtlnieuws.nl: 

19 januari 2016 11:37, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

OM eist 16 jaar cel in zaak Utrechtse serieverkrachter

OM eist 16 jaar cel in zaak Utrechtse serieverkrachter
Verdachte Gerard T.

De vermeende Utrechtse serieverkrachter Gerard T. moet wat justitie betreft 16 jaar de cel in. Dat is de maximale straf die T. kan krijgen. Volgens de officier van justitie heeft T. op brute wijze zijn seksuele lust bevredigd.

De verdachte wordt vervolgd voor vier verkrachtingen, 18 andere gevallen konden niet met hem in verband worden gebracht. T. heeft gisteren en tijdens eerdere verhoren geen woord gezegd. Volgens het OM heeft T. alleen tijdens het onderzoek in het Pieter Baan Centrum wat losgelaten, voor de rest beriep hij zich op het zwijgrecht. Volgens justitie is T. volledig toerekeningsvatbaar.

Gewelddadig
"Wat het OM de verdachte vooral aanrekent is dat hij gewelddadig te werk is gegaan", zegt verslaggever Pepijn Crone. "Hij heeft zijn slachtoffers bedreigd met een mes, hen kleren afgerukt en sommige vastgebonden. Het OM neemt het hem ook kwalijk dat hij 20 jaar lang heeft gezwegen, terwijl hij moet hebben geweten van de angst onder Utrechtse vrouwen." 

T. heeft nooit laten merken dat hij beseft wat hij zijn slachtoffers heeft aangedaan, zei de officier tijdens het bekendmaken van de strafeis. Op 12 februari doet de rechter uitspraak in de zaak.

Schokkende verklaringen
De rechter las gisteren schokkende verklaringen over de vier verkrachtingen voor. De slachtoffers lieten hun stem ook horen. "Ik was zestien. Het was de koudste nacht van mijn leven," vertelde één van de slachtoffers met een bibberende stem in de rechtbank. 

Meer op rtlnieuws.nl: 

19 januari 2016 07:00, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Verdachte zaak-Utrechtse serieverkrachter hoort strafeis

Gisteren kwamen gruwelijke details naar voren tijdens de eerste dag van de rechtszaak tegen de vermeende Utrechtse serieverkrachter. Vandaag komt het Openbaar Ministerie (OM) met de strafeis tegen verdachte Gerard T.

De verdachte wordt vervolgd voor vier verkrachtingen. 18 andere gevallen konden niet met hem in verband worden gebracht. T. heeft gisteren en tijdens eerdere verhoren geen woord gezegd. 

Schokkende verklaringen
De rechter las gisteren schokkende verklaringen over de vier verkrachtingen voor. De slachtoffers lieten hun stem ook horen. "Ik was zestien. Het was de koudste nacht van mijn leven," vertelde één van de slachtoffers met een bibberende stem in de rechtbank. 

De zaak gaat om 10:00 uur vanochtend verder. De verdediging zal uitgebreid aan het woord komen. De advocaat verwacht zo'n vier uur nodig te hebben. Britta Sanders zal op Twitter verslag doen van de zaak

Grote angst
In de jaren negentig was de angst onder Utrechtse studenten groot. De serieverkrachter sloeg toe in 1995 en 1996, daarna was het enkele jaren stil. In 2001 sloeg hij opnieuw toe. In 2014 was er ineens een DNA-match. Gerard T. moest DNA afstaan vanwege een fietsendiefstal. Het DNA bleek overeen te komen met sporen die zijn gevonden op de slachtoffers.  

Direct na zijn aanhouding zei T. dat hij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zou hebben opgelopen. T. zou een moeilijke jeugd hebben gehad met een agressieve vader die veel dronk. Ook zou hij in zijn jeugd misbruikt zijn. Volgens deskundigen heeft T. geen PTSS.

Meer op rtlnieuws.nl: 

18 januari 2016 14:07, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Slachtoffers serieverkrachter laten stem horen: 'Steeds dezelfde nachtmerrie'

Slachtoffers serieverkrachter laten stem horen: 'Steeds dezelfde nachtmerrie'
Verdachte Gerard T., die terecht staat voor een serie verkrachtingen in Utrecht.

Ze zijn getraumatiseerd en hadden jarenlang nachtmerries. Slachtoffers van de Utrechtse serieverkrachter vertellen vandaag voor het eerst in de rechtbank over wat hen is aangedaan.

"Ik was zestien. Het was de koudste nacht van mijn leven," vertelt één van de slachtoffers met een bibberende stem in de rechtbank. Haar leven is sindsdien voor altijd getekend, zegt ze. Terwijl ze sliep, trok ze haar haren uit haar hoofd. 

Langzaamaan
Een andere vrouw heeft haar verklaring laten voorlezen door een medewerkster van Slachtofferhulp Nederland. Ook deze vrouw was 16 jaar oud toen ze werd verkracht. "Langzaamaan worden bij mij de scheuren gelijmd." 

Het derde slachtoffer was 28 toen haar leven voor altijd veranderde. Ze werd zeven uur verhoord: "Het was de moeilijkste dag in mijn leven tot nu toe. Ondraaglijk moeilijk."

Eerste schok
Het duurde drie jaar voordat ze over de eerste schok heen was. Ze functioneerde niet meer. Ze kon haar proefschrift niet afschrijven, ze kon niet werken, ze kon niet leven. 

Het verhaal over de serieverkrachter dook ook veel in de media op. Ze kon er niet aan ontkomen. Ook raakte ze veel vrienden kwijt die er niet mee konden omgaan. De relatie met haar ouders was jarenlang niet goed. 

Elke dag dezelfde nachtmerrie
De vrouw speelde cello, maar dat heeft ze tot de dag van vandaag niet meer kunnen oppakken. Vier jaar lang had ze elke dag dezelfde nachtmerrie. In 1998 verhuisde ze naar de Verenigde Staten. Ze kon niet meer in Nederland blijven omdat de serieverkrachter nog vrij rondliep. 

Totdat verdachte Gerard T. in 2014 gepakt werd, bleef de vrouw altijd kort in Nederland als ze op bezoek was. Nu kan ze het weer fijn hebben als ze in Nederland is. 

Verdachte blijft zwijgen
De zaak wordt vandaag voor het eerst inhoudelijk voor een rechter behandeld. De verdachte reageert niet op de verhalen van de slachtoffers. T. zit heel stil en kijkt recht voor zich uit. Hij heeft nog nooit wat gezegd over de zaak, en hij zal dat ook vandaag niet doen

In de jaren negentig was de angst onder Utrechtse studenten groot. De serieverkrachter sloeg toe in 1995 en 1996, daarna was het enkele jaren stil. In 2001 sloeg hij opnieuw toe. In 2014 was er ineens een DNA-match. Gerard T. moest DNA afstaan vanwege een fietsendiefstal. Het DNA bleek overeen te komen met sporen die zijn gevonden op de slachtoffers.  

'Geen PTSS'
Direct na zijn aanhouding zei T. dat hij een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zou hebben opgelopen. T. zou een moeilijke jeugd hebben gehad met een agressieve vader die veel dronk. Ook zou hij in zijn jeugd misbruikt zijn. Volgens deskundigen heeft T. geen PTSS.  T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem.

Meer op rtlnieuws.nl: 

18 januari 2016 11:52, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Schokkende details zaak-Utrechtse serieverkrachter

Tijdens de behandeling van de Utrechtse serieverkrachterzaak komen gruwelijke details naar buiten. "Hij zei: We gaan plezier maken."

De zaak wordt op dit moment voor het eerst inhoudelijk voor de rechter behandeld. Verdachte Gerard T. wordt vervolgd voor vier verkrachtingen. 18 andere gevallen konden niet met hem in verband worden gebracht.

Eerste slachtoffer: bedreigd met mes 
De rechter leest schokkende verklaringen van de slachtoffers voor. Het eerste slachtoffer werd in 1995 van de fiets getrokken in De Bilt. De serieverkrachter bedreigde zijn slachtoffers met een mes, meldt verslaggever Britta Sanders. "Wij gaan plezier maken", zei hij tegen het slachtoffer. 

Op het inlegkruisje van het slachtoffer werd een spermaspoor gevonden. Dat kan volgens haar alleen van de belager zijn.

Tweede slachtoffer: meisje van 16
Later in 1995 sloeg de serieverkrachter weer toe. Een meisje van 16 jaar fietste alleen door een bos. De man trok het meisje van de fiets. Ze zei nog dat ze maagd was en dat hij dat niet kon maken, maar dat maakte hem niets uit.

De serieverkrachter stak na afloop haar band lek. Ook waarschuwde hij het meisje om niet naar de politie te gaan: "Ik weet waar je werkt," zei hij volgens het slachtoffer.

Derde slachtoffer: 'Hij had blonde stekels'
Het derde slachtoffer dat jaar was een 28-jarige vrouw. Ook zij zat op de fiets toen ze werd aangevallen. Vlak voor de verkrachting passeerde een fietser haar. De vrouw denkt dat hij de serieverkrachter was. Ze had hem goed gezien. Ze omschrijft hem als iemand met een bol gelaat, blonde stekels en een oorbel. Daarna had de serieverkrachter een panty over zijn hoofd. 

De vrouw hield zich na de verkrachting schuil in een sloot, meldt Sanders: "Ze gaat daarna, als ze denkt dat hij weg is, nat, onder het kroos en met ontbloot onderlijf op zoek naar hulp."

Vierde slachtoffer: tape op haar mond
Het vierde slachtoffer, ook een meisje van 16 jaar, viel in 2001. Ze fietste in Bilthoven toen ze werd aangevallen. De man dwong haar te stoppen en nam haar mee op de scooter. Hij bond haar vast met tiewraps en deed tape op haar mond.

De verdachte reageert niet op de verhalen van de slachtoffers. T. zit heel stil en kijkt recht voor zich aan. Hij heeft nog nooit wat gezegd over de zaak, en hij zal dat ook vandaag niet doen

Ineens een DNA-match
In de jaren negentig was de angst onder Utrechtse studenten groot. De serieverkrachter sloeg toe in 1995 en 1996, daarna was het enkele jaren stil. In 2001 sloeg hij opnieuw toe. 

In 2014 was er ineens een doorbraak. Gerard T. moest DNA afstaan vanwege een fietsendiefstal. Zijn DNA bleek overeen te komen met sporen die zijn gevonden op de slachtoffers.  

Meer op rtlnieuws.nl: 

18 januari 2016 10:32, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Verdachte zaak-Utrechtse serieverkrachter blijft zwijgen

Verdachte zaak-Utrechtse serieverkrachter blijft zwijgen
Verdachte Gerard T., die terecht staat voor een serie verkrachtingen in Utrecht.

Verdachte Gerard T. gaat zijn stilzwijgen over de Utrechtse serieverkrachter-zaak vandaag niet doorbreken.

De zaak wordt  voor het eerst inhoudelijk voor de rechter behandeld. T. heeft nooit wat gezegd over de zaak en dat blijft vandaag zo, meldt verslaggever Britta Sanders vanuit de rechtbank. T. wordt vervolgd voor vier verkrachtingen. 18 andere gevallen konden niet met hem in verband worden gebracht.

De advocaat van T. had vooraf nog gezegd dat als het duidelijk zou zijn waarvan T. precies verdacht werd, dat hij dan mogelijk zou gaan praten. Dat is nu duidelijk, maar T. kiest dus toch voor zijn zwijgrecht.   

Sanders doet verslag van de zaak op Twitter: 

In de jaren negentig was de angst onder Utrechtse studenten groot. De serieverkrachter sloeg toe in 1995 en 1996, daarna was het enkele jaren stil. In 2001 sloeg hij opnieuw toe. In totaal werden zeker 22 verkrachtingen of pogingen daartoe toegeschreven aan de Utrechtse serieverkrachter. 

In 2014 was er ineens een DNA-match. Gerard T. moest DNA afstaan vanwege een fietsendiefstal. Het DNA bleek overeen te komen met de DNA-sporen die zijn gevonden op de slachtoffers.  

Meer op rtlnieuws.nl: 

18 januari 2016 09:38, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Grote vraag: gaat verdachte zaak-Utrechtse serieverkrachter praten?

Grote vraag: gaat verdachte zaak-Utrechtse serieverkrachter praten?
Verdachte Gerard T., die terecht staat voor een serie verkrachtingen in Utrecht.

Jarenlang was Utrecht in de ban van een serieverkrachter. In 2014 was er ineens een doorbraak: verdachte Gerard T. werd opgepakt. Sindsdien zwijgt hij in alle toonaarden. Vandaag komt daar mogelijk een eind aan.

De zaak wordt voor het eerst inhoudelijk voor de rechter behandeld. Verslaggever Britta Sanders is erbij: "De grote vraag is: gaat Gerard T. eindelijk zijn zwijgen doorbreken?"

Mogelijk stilzwijgen doorbroken
Vandaag gaat T. misschien praten over de zaak, legt Sanders uit: "Zijn advocaat heeft gezegd dat als duidelijk is waarvan T. precies verdacht is, dat hij dan mogelijk zou gaan praten."

De zaak begint om 10:00 uur. Sanders doet verslag van de zaak op Twitter: 

In de jaren negentig was de angst onder Utrechtse studenten groot. De serieverkrachter sloeg toe in 1995 en 1996, daarna was het enkele jaren stil. In 2001 sloeg hij opnieuw toe. In totaal werden zeker 22 verkrachtingen of pogingen daartoe toegeschreven aan de Utrechtse serieverkrachter. 

In 2014 was er ineens een DNA-match. Gerard T. moest DNA afstaan vanwege een fietsendiefstal. Het DNA bleek overeen te komen met de DNA-sporen die zijn gevonden op de slachtoffers. 

Meer op rtlnieuws.nl: 

18 januari 2016 03:19, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Wat weten van de Utrechtse serieverkrachter?

Wat weten van de Utrechtse serieverkrachter?

Hij wordt verdacht van vier verkrachtingen: Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter. Vandaag moet hij zich verantwoorden voor de rechter. Wat weten we tot nu toe over deze zaak?

In de jaren negentig was Utrecht in de ban van een serieverkrachter die toesloeg in het gebied tussen Utrecht en Bilthoven, nabij universiteitsterrein De Uithof. De serieverkrachter sloeg toe in 1995 en 1996, daarna is het enkele jaren stil. In 2001 slaat hij opnieuw toe. In totaal worden zeker 22 verkrachtingen of pogingen daartoe toegeschreven aan de Utrechtse serieverkrachter.

Angst onder studentes
De politie Utrecht begint met haar waarschijnlijk grootste en duurste onderzoek ooit, maar alle sporen lopen dood. De angst onder Utrechtse studentes is groot en Nederland volgt de zaak op de voet. Er wordt zelfs een fictieve film gemaakt over de serieverkrachter. 

Terugblik: Nederland in de ban van serieverkrachter


Bij drie slachtoffers is DNA gevonden. Daarom besluit het OM in 2012 tot een verwantschapsonderzoek in de database van het NFI, in de hoop een familielid van de dader te vinden. Maar ook dat onderzoek levert niets op. 

Doorbraak na fietsendiefstal
Maar dan volgt in 2014 een doorbraak: er is een DNA-match. Een op dat moment 51-jarige man, Gerard T., moet DNA afstaan vanwege een fietsendiefstal. Het DNA blijkt overeen te komen met de DNA-sporen die zijn gevonden op de slachtoffers. Op 17 juli, de dag van de ramp met MH17, wordt T. gearresteerd. T. was in het onderzoek al eens eerder naar voren gekomen, maar toen nog als deel van een groep van 2500 mogelijke verdachten. 

In oktober 2014 staat T. voor het eerst voor de rechter. Het gaat dan om een pro-formazitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Na het onderzoek (en meerdere van zulke pro-formazittingen) maakt het OM in april 2015 bekend T. te zullen vervolgen voor 4 verkrachtingen. In 18 andere zaken is onvoldoende bewijs. Tijdens de zittingen hield T. steeds zijn mond.

Infiltrant in cel
In juni 2015 besluit de rechtbank dat Gerard T. zich moet laten observeren in het Pieter Baan Centrum, ook al wil hij dat niet. Vanwege de ernst van de misdrijven is een persoonlijkheidsonderzoek volgens het OM onmisbaar, en de rechter gaat daar in mee. In augustus blijkt dat er wekenlang een infiltrant bij T. in de cel is gezet, in de hoop dat hij zou praten over zijn daden. 

In november 2015, tijdens een andere pro-formazitting, blijkt dat T. tegenover de infiltrant heeft bekend dat hij de Utrechtse serieverkrachter is. Zijn advocaat, Maarten Krikke, trekt de bekentenis in twijfel. Er zijn ook geen opnames gemaakt van de ontboezemingen van T. 

Vandaag: inhoudelijke behandeling
Vandaag begint de inhoudelijke behandeling van de zaak in de rechtbank van Utrecht. Dan zal ook meer duidelijk worden over de bekentenissen van T. Of hij een verklaring zal afleggen is nog niet bekend: tot nu toe zwijgt de verdachte in alle toonaarden.

16 november 2015 17:55, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

'Verdachte serieverkrachter heeft tegen informant bekend'

'Verdachte serieverkrachter heeft tegen informant bekend'
Verdachte Gerard T., die terecht staat voor een serie verkrachtingen in Utrecht.

"Normaal vertel ik dit aan niemand, maar ik ben de Utrechtse serieverkrachter." Gerard T. zou tegen een politie-informant in het huis van bewaring hebben bekend dat hij de Utrechtse serieverkrachter is.

Dat werd vandaag bekend tijdens een pro-formazitting in de rechtbank in Utrecht. Tot nog toe heeft T. (52) altijd gezwegen.

Zijn advocaat Maarten Krikke trekt de bekentenis in twijfel. "Hij heeft later tegen mij ontkend dat hij dit gezegd heeft." De gesprekken met de infiltrant zijn niet opgenomen. De advocaat: "Er is dus niet na te gaan hoe de gesprekken zijn verlopen en wat er precies is gezegd."

Geen reactie
Volgens de aanklager is T. later in een verhoor nog geconfronteerd met zijn uitspraken. "Hij gaf hier geen enkele reactie op. Hij zei niet dat het niet klopt of dat hij dat niet gezegd heeft. Hij zei helemaal niets."

De advocaat van T. wil de politie-informant graag als getuige horen in de zaak, in aanwezigheid van zijn cliënt. De informant zal gehoord worden bij de rechter-commissaris, besliste de rechtbank. Het is aan de rechter-commissaris om te beslissen of T. daarbij kan zijn.

Fietsendief
In juli 2014 werd de vermeende Utrechtse serieverkrachter opgepakt. Dat gebeurde nadat T. DNA had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. Sindsdien zit hij in voorarrest. 

T. wordt vervolgd voor vier verkrachtingen. 18 andere gevallen konden niet met hem in verband worden gebracht. De serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Het onderzoek belandde telkens op dood spoor.

Op 18 januari begint de inhoudelijke behandeling van de zaak.

Meer op rtlnieuws.nl:
RTL Nieuws-Special over serieverkrachters van Nederland

19 augustus 2015 04:21, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

'Infiltrant in cel gezet bij Utrechtse serieverkrachter'

'Infiltrant in cel gezet bij Utrechtse serieverkrachter'

Justitie heeft wekenlang een infiltrant in de cel gezet bij de Utrechtse serieverkrachter Gerard T., in de hoop dat hij zou praten over een aantal onopgeloste zedenmisdrijven uit de jaren '90.

Dat meldt RTV Utrecht. De politie denkt dat T. ook achter die misdrijven zit, maar daar is nog een bewijs voor. 

ZIE OOK: Advocaat bezorgd om veiligheid 'serieverkrachter' in PBC

In de gevangenis in Vught, waar de 52-jarige T. vastzit, deed iemand van de recherche zich voor als medegevangene om het vertrouwen te winnen. Dankzij de infiltrant hoopte de politie een bekentenis of daderinformatie te krijgen.

Achttien andere zaken
Het ging daarbij niet alleen om de vier zedenmisdrijven waarvoor Gerard T. voor de rechter staat, maar ook om achttien andere zaken. Daarvoor staat T. niet terecht, omdat er te weinig bewijs is. 

De resultaten van de undercoveractie staan in het strafdossier. Pas bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, in januari 2016, wordt bekend wat T. heeft gezegd.

18 augustus 2015 12:55, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Advocaat bezorgd om veiligheid 'serieverkrachter' in PBC

Advocaat bezorgd om veiligheid 'serieverkrachter' in PBC

Gerard T., de vermeende Utrechtse serieverkrachter, zit in het Pieter Baan Centrum (PBC) voor zijn eigen veiligheid zo dicht mogelijk bij de bewakers.

Dat zegt zijn advocaat op een pro-formazitting bij de rechtbank in Utrecht. Hij maakt zich zorgen over de veiligheid van zijn cliënt.

T. zit sinds een week of twee in het PBC voor observatie. Daartegen heeft hij zich nadrukkelijk verzet, maar de rechtbank zag geen andere manier om zijn geestelijke gesteldheid te onderzoeken.

DNA-bewijs
In het huis van bewaring werd T. ook al bedreigd, zegt zijn advocaat. In juli 2014 werd de vermeende Utrechtse serieverkrachter opgepakt. Dat gebeurde nadat T. DNA had moeten afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. Sindsdien zit hij in voorarrest.

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal van de verdachte. De zaak wordt naar verwachting in januari inhoudelijk behandeld.

De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe.

ZIE OOK: Terugblik: Utrecht 20 jaar in de ban van serieverkrachter

11 juni 2015 20:21, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Verdachte serieverkrachter Utrecht moet zich laten observeren

Verdachte serieverkrachter Utrecht moet zich laten observeren

De mogelijke Utrechtse serieverkrachter Gerard T. moet voor observatie naar het Pieter Baan Centrum. Tot nu toe verzette hij zich hier nadrukkelijk tegen.

De raadkamer van de rechtbank in Utrecht bepaalde vandaag dat het onderzoek naar de geestelijke toestand van de verdachte niet voldoende op een andere manier kan worden gedaan.

Hoewel de 52-jarige T. uit Nieuwegein weigert mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, is zo'n onderzoek volgens het OM wel noodzakelijk. Dit vanwege de ernstige misdrijven waarvan hij wordt verdacht en zijn weigering om aan het onderzoek mee te werken. Tot nu toe heeft T. zijn mond dichtgehouden over de verdenkingen tegen hem.

ZIE OOK: Utrechtse 'serieverkrachter' wil niet naar Pieter Baan Centrum

T. wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. 18 andere gevallen konden niet met hem in verband worden gebracht. De serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Het onderzoek belandde telkens op dood spoor.

ZIE OOK: Terugblik: Utrecht 20 jaar in de ban van serieverkrachter

De verdachte werd vorig jaar juli aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. In de DNA-databank leverde het sporenmateriaal drie matches op.

De zaak wordt 15 juni bij de rechtbank voortgezet. Dan besluit de rechtbank onder meer over het verdere verloop van het onderzoek en over onderzoekswensen van de verdediging.

01 juni 2015 14:35, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse 'serieverkrachter' wil niet naar Pieter Baan Centrum

De vermeende Utrechtse serieverkrachter Gerard T. verzet zich tegen observatie in het Pieter Baan Centrum. Dat bleek vandaag bij de rechtbank in Utrecht.

De advocaat van T. heeft bezwaar gemaakt tegen het bevel van de onderzoeksrechter om hem op te nemen voor observatie. Dat bezwaar moet nog worden behandeld. Hoewel de verdachte weigert mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek, is zo'n onderzoek volgens het Openbaar Ministerie (OM) wel nodig.

ZIE OOK: 'Noem Gerard T. niet dé Utrechtse serieverkrachter'

Het OM wil dat vanwege de ernstige misdrijven waarvan hij wordt verdacht en zijn weigering om aan het onderzoek mee te werken. Tot nu toe heeft T. zijn mond dichtgehouden over de verdenkingen tegen hem.

T. wordt vervolgd voor vier verkrachtingen. In 18 andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem, omdat die verdenkingen niet werden ondersteund met DNA-materiaal.

 

 

2 jaar geleden
twitter thumbnail

“4e pro forma-zitting tegen de Utrechtse #serieverkrachter begint nu, 5 min te vroeg. De verdachte is erbij.” @BrittaRTLNieuws (Verslaggever Britta Sanders) op Twitter

13 april 2015 16:18, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

'Noem Gerard T. niet dé Utrechtse serieverkrachter'

'Noem Gerard T. niet dé Utrechtse serieverkrachter'

De advocaat van Gerard T, de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter, wil niet dat zijn cliënt een serieverkrachter wordt genoemd. Dat zei hij vandaag in de rechtbank.

Dat blijkt uit berichten van AD-verslaggever Bart Lauret. "Volgens de media is T. dé serieverkrachter", zei advocaat Maarten Krikke in de rechtbank. T. verscheen met een capuchon op bij de zitting, om zichzelf onherkenbaar te maken. Op verzoek van de rechtbank ging de capuchon alsnog af. De Nieuwegeiner vreest dat hem, als hij herkend wordt, iets wordt aangedaan in de gevangenis in Vught.

ZIE OOK: Terugblik: Utrecht 20 jaar in de ban van serieverkrachter

T. weigert een verklaring af te geven en wil niet meewerken aan een persoonlijkheidsonderzoek. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is zo'n onderzoek noodzakelijk, ook als T. niet wil meewerken. De rechters moeten nog beslissen of de verdachte verplicht kan worden mee te werken. Zijn advocaat wil niet dat zijn cliënt in het Pieter Baan Centrum onderzocht wordt. Utrecht is niet veilig voor hem, vindt Krikke. 

De rechters kijken vandaag of zijn voorarrest wordt verlengd en beoordelen de stand van het onderzoek. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

ZIE OOK: Fietsendiefstal nekte serieverkrachter: 3 hits

De 52-jarige T. uit Nieuwegein werd vorig jaar juli aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gekoppeld aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven. T. moest DNA afstaan na een veroordeling voor fietsendiefstal. Hij wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs tegen hem. 

De Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. In 2001 sloeg hij, na enkele jaren stilte, opnieuw toe. Het onderzoek naar de verkrachter belandde steeds op een dood spoor.

10 april 2015 18:15, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse serieverkrachter vervolgd voor 4 verkrachtingen

Utrechtse serieverkrachter vervolgd voor 4 verkrachtingen

Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter, wordt vervolgd voor in totaal vier verkrachtingen. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag laten weten.

Dankzij een DNA-match was de man al in verband gebracht met drie verkrachtingen, maar door forensisch onderzoek is daar een vierde bijgekomen, die in 1995 in De Bilt plaatsvond.

ZIE OOK: Terugblik: Utrecht 20 jaar in de ban van serieverkrachter

In de overige 18 gevallen ontbreekt bewijs; in die zaken wordt geen vervolging ingesteld. Alle slachtoffers zijn inmiddels geïnformeerd door de officier van justitie.

De inmiddels 52-jarige verdachte beroept zich consequent op zijn zwijgrecht. Maandag vindt er een pro formazitting plaats in de rectbank in Amsterdam. Dan wordt onder meer besproken of T. psychologisch moet worden onderzocht.

19 januari 2015 11:29, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Aanklacht Utrechtse serieverkrachter in april

Aanklacht Utrechtse serieverkrachter in april

Het onderzoek naar Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter, nadert zijn afronding. Het Openbaar Ministerie hoopt in april met een definitieve aanklacht tegen T. te komen.

Drie zaken zijn wat justitie betreft al geruime tijd rond, 17 andere zaken worden nog onderzocht.

Dat bleek op een tussentijdse zitting tegen de 51-jarige T. bij de rechtbank in Utrecht. T. verscheen niet in de rechtszaal, maar koos ervoor in zijn cel te blijven in Vught. De Nieuwegeiner werd vorig jaar juli aangehouden, nadat DNA-onderzoek hem had gelinkt aan drie verkrachtingszaken die aan de beruchte Utrechtse serieverkrachter worden toegeschreven.

ZIE OOK: Terugblik: Utrecht 20 jaar in de ban van serieverkrachter

De gewelddadige Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief en zorgde voor grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe.

27 oktober 2014 15:26, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse serieverkrachter zwijgt ook voor rechter

De van serieverkrachting verdachte Gerard T. is verscholen onder zijn zwarte capuchon en met zijn kaken stevig op elkaar voor het eerst verschenen voor de rechter.

T. werd in juli opgepakt, nadat een onverwachte DNA-match hem linkte aan drie zaken die aan de beruchte verkrachter worden toegeschreven. 

ZIE OOK: Verdachte serieverkrachtingen opgepakt na fietsendiefstal

Sinds T. gevangen zit, heeft hij nog niets over de zaak gezegd. Ook voor de rechter zwijgt hij. Justitie wilde weten of hij de verkrachtingen gepleegd heeft. T. hield het op 'geen antwoord'.  

Gedwongen aanwezig
De verdachte wilde niet bij de zitting zijn, maar werd gedwongen. Verscholen onder onder zijn capuchon kwam hij binnen. Die capuchon moest hij van de rechter afdoen. T. hoorde het verhaal van justitie, zegt verslaggever Britta Sanders, zichtbaar tandenknarsend aan. 

Volgens zijn advocaat Maarten Krikke is T. vanochtend nog bedreigd in de gevangenis. De rechter weigerde een verzoek van de advocaat van T. om zijn stem niet te laten opnemen. Wel moet zijn stem vervormd worden. Volgens Krikke wordt geprobeerd T. overgeplaatst te krijgen naar een andere gevangenis.

ZIE OOK: Serieverkrachter Utrecht blijft zwijgen

T. is voorlopig aangeklaagd voor drie verkrachtingszaken. Mogelijk breidt de aanklacht zich nog uit. Het onderzoek is nog niet klaar. Volgens OM heeft de verdediging aangegeven dat de verdachte pas gaat praten als het dossier compleet is. 

 

27 oktober 2014 14:50, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Live verslag: serieverkrachter voor rechter

Gerard T., volgens justitie de Utrechtse serieverkrachter, staat voor het eerst voor de rechtbank in Utrecht. RTL Nieuws-verslaggever Brita Sanders doet Twitter verslag vanuit de rechtbank.

27 oktober 2014 06:10, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse serieverkrachter vandaag voor de rechter

De 51-jarige Gerard T., volgens justitie de Utrechtse serieverkrachter, verschijnt vandaag voor het eerst voor de rechtbank in Utrecht.

T. werd in juli opgepakt, nadat een onverwachte DNA-match hem linkte aan drie zaken die aan de beruchte verkrachter worden toegeschreven.

Gedwongen aanwezig
Die drie zaken (twee uit 1995, een uit 2001) heeft justitie op de voorlopige aanklacht gezet. Mogelijk dat de lijst langer wordt, een aantal verkrachtingen, pogingen daartoe en aanrandingen is nog in onderzoek.

ZIE OOK: Utrechtse serieverkrachter móet voor rechter komen

Sinds zijn arrestatie heeft Nieuwegeiner T. er het zwijgen toe gedaan. De rechtbank heeft hem gedwongen vandaag ter zitting te verschijnen, op vordering van het Openbaar Ministerie. Het OM wil weten of T. blijft zwijgen of dat hij aan het onderzoek gaat meewerken.

De Utrechtse serieverkrachter was in 1995 en 1996 actief. De politie kreeg geen verdachte in het vizier, de zaak leidde tot grote onrust. Na enkele jaren stilte sloeg hij in 2001 opnieuw toe. Daarna werd het opnieuw stil. T. moest begin dit jaar DNA afstaan in verband met een veroordeling wegens een fietsendiefstal. Dat leidde uiteindelijk tot de doorbraak in de reeks zedenzaken.

ZIE OOK: 'Utrechtse serieverkrachter al in 1995 herkend en verhoord'

24 oktober 2014 16:42, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse serieverkrachter móet voor rechter komen

De 51-jarige Gerard T., de vermoedelijke Utrechtse serieverkrachter, moet maandag aanwezig zijn in de rechtszaal. Het Openbaar Ministerie eiste dat.

ZIE OOK: 'Utrechtse serieverkrachter in 1995 al herkend en verhoord'

Maandagmiddag houdt de rechtbank een eerste inleidende, openbare zitting in de zaak tegen T. Er wordt dan nog geen strafeis uitgesproken. 

Aanklager en advocaat nemen met de rechter door wat er allemaal nog moet gebeuren voor de zaak inhoudelijk behandeld kan worden. Een verdachte hoeft daar niet altijd bij aanwezig te zijn.

Tot nu toe gezwegen
T. heeft sinds zijn arrestatie in juli gezwegen. Volgens een woordvoerder heeft de rechtbank een zogeheten bevel tot medebrenging afgegeven. Het OM wil duidelijkheid verkrijgen over de proceshouding van T.: volhardt hij in zijn zwijgen of gaat hij meewerken aan het onderzoek? Of T. die duidelijkheid gaat verschaffen, is de vraag. Ook op de zitting heeft hij het recht om te blijven zwijgen.

ZIE OOK: Serieverkrachter Utrecht blijft zwijgen

De Nieuwegeiner werd in juli aangehouden, nadat zijn DNA een match had opgeleverd in drie verkrachtingszaken; twee uit 1995 en één uit 2001. Deze drie zaken staan op de huidige aanklacht, mogelijk dat er nog meer volgen.

 

17 oktober 2014 10:33, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Serieverkrachter Utrecht blijft zwijgen

De 51-jarige man uit Nieuwegein die wordt gezien als de Utrechtse serieverkrachter, blijft zwijgen over wat hij mogelijk heeft gedaan.

Het Openbaar Ministerie heeft in drie verkrachtingszaken een DNA-match gevonden, maar hij is volgens het OM mogelijk verantwoordelijk voor nog drie verkrachtingen en elf pogingen daartoe.

ZIE OOK: Verdachte aangehouden in zaak Utrechtse serieverkrachter

Maandag 27 oktober moet de Nieuwegeiner voor het eerst voor de rechter verschijnen. Zijn zaak wordt dan niet inhoudelijk behandeld, omdat het onderzoek naar wat de man heeft gedaan nog niet klaar is. De officier van justitie zal wel ingaan op de stand van zaken in dat onderzoek, aldus het OM.

 

04 september 2014 11:55, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse serieverkrachter houdt mond stijf dicht

De man uit Nieuwegein die in juli tegen de lamp liep als de langgezochte Utrechtse serieverkrachter, blijft zijn mond houden over wat hij mogelijk heeft gedaan.

Justitie verdenkt de man van in elk geval drie verkrachtingen en probeert samen met de politie te bewijzen dat de 51-jarige Nieuwegeiner veel meer zaken op zijn geweten heeft.

ZIE OOK: Utrechtse serieverkrachter, hoe zat het ook al weer?

Hij werd in juli aangehouden, nadat gebleken was dat zijn DNA overeenkwam met DNA dat destijds in enkele verkrachtingszaken was gevonden. De man moest genenmateriaal afstaan nadat hij werd veroordeeld voor een fietsendiefstal.

De verdachte zat sinds zijn arrestatie in beperkingen, wat inhoudt dat hij geen contact met de buitenwereld mocht hebben. Het OM heeft dat gisteren opgeheven zegt een woordvoerster. De man is volgens haar sinds 16 juli veelvuldig verhoord, maar hij beroept zich op zijn zwijgrecht. Het onderzoek gaat nog op volle sterkte door. Onder andere worden de computer en telefoon van de Nieuwegeiner onderzocht.

ZIE OOK: 'Utrechtse serieverkrachter al in 1995 herkend en verhoord'

Naar de Utrechtse serieverkrachter is sinds 1995 gezocht. In dat jaar, in 1996 en in 2001 zou hij zeker zes vrouwen hebben verkracht en minimaal elf pogingen daartoe hebben gedaan. Vooral in de omgeving van de universiteit in Utrecht sloeg de man toe. Dat leidde tot veel veiligheidsmaatregelen en een DNA-onderzoek onder 2500 mannen.

De Nieuwegeiner moet op 27 oktober voor het eerst voor de rechter verschijnen. Dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

22 juli 2014 16:18, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

'Utrechtse serieverkrachter in 1995 al herkend en verhoord'

De 51-jarige verdachte van de serieverkrachtingen in Utrecht, was in 1995 al nadrukkelijk in beeld en werd zelfs verhoord door de politie.

Volgens het AD werd de nu opgepakte man toen al door collega's herkend van de compositietekeningen. Volgens de krant zou zijn toenmalige baas zelfs meermalen bij de politie aan de bel hebben getrokken. "Het was hem. De tekening leek als twee druppels water."

Er kwam uiteindelijk geen zaak tegen hem, omdat er te weinig bewijs was.

De Utrechtse serieverkrachter sloeg toe tussen 1995 en 2001 in het gebied tussen Utrecht, Bunnik en De Bilt. Hij verkrachtte zeven jonge vrouwen en deed bij nog eens twaalf vrouwen een poging. Hij liep begin dit jaar tegen de lamp toen hij dna moest afstaan nadat hij begin dit jaar was veroordeeld voor een fietsendiefstal.

18 juli 2014 01:31, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Verdachte serieverkrachtingen opgepakt na fietsendiefstal

Jarenlang lukte het de politie niet om de Utrechtse serieverkrachter te pakken. Maar daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen. Er is een DNA-match met een man die eerder dit jaar werd aangehouden omdat hij een fiets zou hebben gestolen.

17 juli 2014 19:54, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

'Verdachte serieverkrachting eerder in aanraking met politie'

'Verdachte serieverkrachting eerder in aanraking met politie'

De 51-jarige verdachte van de serieverkrachtingen in Utrecht is eerder in aanraking geweest met politie en justitie. In twee gevallen ging het om fietsendiefstal. Eén keer om een geweldsdelict.

Dat zei de politie tijdens een persconferentie in Utrecht. De verdachte werd eerder dit jaar veroordeeld voor een fietsendiefstal

Bij het geweldsdelict kwam het volgens de politie niet tot een veroordeling. Een van de fietsendiefstallen betrof een lokfiets van de politie. 

De politie heeft vannacht huiszoeking gedaan bij de verdachte. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen. Die moeten volgens de politie nog worden onderzocht. 

17 juli 2014 19:44, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Fietsendiefstal nekte serieverkrachter: 3 hits

De verdachte in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter kon worden opgepakt, omdat hij werd veroordeeld voor een fietsendiefstal. Na zijn veroordeling moest de 51-jarige man DNA afstaan.

Aan de hand van dat DNA kon een match worden vastgesteld. De man is in het onderzoek twee keer eerder naar voren gekomen, maar hij maakte toen deel uit van een groep van 2500 mogelijke verdachten. 

ZIE OOK: Utrechtse serieverkrachter: hoe zat het ook alweer?

In het onderzoek is de man verzocht om vrijwillig DNA af te staan. Hij weigerde dat. Volgens de politie woont de verdachte in de regio Utrecht. De politie zegt hits te hebben in drie zaken: twee uit 1995 en één uit 2001.

17 juli 2014 19:22, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Utrechtse serieverkrachter: hoe zat het ook alweer?

Utrechtse serieverkrachter: hoe zat het ook alweer?
Een compositietekening van de serieverkrachter

Na 20 jaar zou hij eindelijk gepakt zijn: de Utrechtse serieverkrachter. Hij verkrachtte zeven jonge vrouwen en deed bij twaalf vrouwen een poging daartoe.

Tussen 1995 en 2001 hield hij de gemoederen bezig in het gebied tussen Utrecht, De Bilt en Bunnik. De serieverkrachter had het vooral gemunt op vrouwen die alleen in het gebied fietsten. 

Het onderzoek naar de Utrechtse serieverkrachter werd in 2011 uitgebreid. In dat jaar kwamen er acht tips binnen bij de politie naar aanleiding van een compositietekening die werd verspreid. 

In 2012 werd een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek gestart in de regio. De politie zocht daarbij naar mogelijke familieleden van de Utrechtse serieverkrachter. Een soortgelijk onderzoek werd ook uitgevoerd in de zaak-Vaatstra.

ZIE OOK: Iedereen in een databank? Vijf vragen over DNA-onderzoek

In 2013 speelde een oud trauma op voor de stad. Er zou opnieuw een serieverkrachter actief zijn. 

Het verwantschapsonderzoek werd in april van dit jaar afgerond. Er werd geen match gevonden. Maar de politie zei nog wel tips na te trekken.

juli 2014: De politie meldt een doorbraak in het onderzoek naar de serieverkrachter. Er zou een verdachte zijn aangehouden. Op een persconferentie zal de politie meer details bekendmaken. 

 

17 juli 2014 18:42, in:

Utrechtse serieverkrachter veroordeeld

Verdachte aangehouden in zaak Utrechtse serieverkrachter

Verdachte aangehouden in zaak Utrechtse serieverkrachter

Er is een doorbraak in de zaak van de Utrechtse serieverkrachter. Er zou een verdachte zijn aangehouden, bevestigt de politie aan RTL Nieuws.

De Utrechtse serieverkrachter hield de gemoederen de afgelopen jaren flink bezig. In het groene gebied tussen Utrecht, De Bilt en Bunnik verkrachtte hij tussen 1995 en 2001 zeven vrouwen en deed hij 11 pogingen daartoe. Hij had het vooral gemunt op vrouwen die alleen in het gebied fietsten.