We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 januari 2015 12:28

Tweedehands e-bookwinkel moet dicht

De website Tom Kabinet die tweedehands e-books verkoopt moet binnen drie dagen uit de lucht, tenzij alle illegale digitale boeken worden verwijderd. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam beslist.

ZIE OOK: Een e-book doorverkopen mag dat?

De verkoop van legale e-books mag wel, maar volgens het hof doet TomKabinet.nl tot nu toe te weinig om illegale de doorverkoop van e-books te bestrijden. Het hof heeft Tom Kabinet veroordeelt tot het betalen van een dwangsom van 1000 euro voor iedere dag dat de site nog illegale e-books aanbiedt.

Blij
Bij Tom Kabinet zijn ze opvallend genoeg blij met de uitspraak. "De hoofdboodschap van vandaag is dat het hof ook vindt dat je e-books mag doorverkopen, als het maar legaal is.", vertelt Marc Jellema tegen RTL Nieuws. Jellema moet wel aan de slag om zijn website in de lucht te kunnen houden. Binnen drie dagen moeten alle e-books waarvan hij niet kan aantonen dat ze legaal zijn, worden verwijderd. "Het is vervelend dat we onze database moeten opschonen, maar als dat nodig is doen we het."

In de uitgeverswereld wordt verheugd gereageerd. Uitgevers en hun auteurs leden schade als gevolg van de handel van Tom Kabinet. De Nederlandse Uitgeversbond benadrukt dat sommige aanbieders meer dan duizend e-books probeerden te verkopen. Hetzelfde e-book, waarvan niet eens een legale versie bestaat, zou door een verkoper soms zelfs drie keer tegelijk zijn aangeboden.

 

Topnieuws