We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

13 augustus 2012 14:20

Stemwijzers voor de zwevende kiezer

Stemwijzers voor de zwevende kiezer

De strijd om stemmen voor de verkiezingen van 12 september is losgebarsten. Je kunt je keuze laten bepalen door de bekende StemWijzer, maar er is ook een hele reeks alternatieve wijzers. RTL Nieuws zette het aanbod op een rij.

Volg op deze verkiezingsdag de laatste ontwikkelingen op de voet

Miljardenjacht

Ga mee op Miljardenjacht met RTL Nieuws en ontdek welke politieke partij het beste bij je past. Beslis zelf waarop je bezuinigt en vergelijk jouw maatregelen met die van de verschillende partijen.

De Stemwijzer

De bekende StemWijzer legt je dertig stellingen voor, waarna je aangeeft welke onderwerpen je extra belangrijk vindt. Je antwoorden en voorkeuren worden dan verwerkt tot stemadvies van drie politieke partijen. Naast de bekende namen als VVD en SP kun je ook de visie van nieuwe partijen als Mens en Spirit en Anti Europa Partij natrekken.

Er is ook een speciale StemWijzer app voor de iPhone.

Het Kieskompas

Na de StemWijzer de grootste. Het Kieskompas geeft niet direct stemadvies zoals de StemWijzer maar bepaalt aan de hand van stellingen je positie tussen alle partijen in het politieke landschap.

Stemmentracker

Met de Stemmentracker vergelijk je eigen standpunten met de visies van de partijen die in de afgelopen regeringsperiode in de Tweede Kamer zaten. De meeste andere stemwijzers kijken naar alle beloftes die de partijen doen voor de toekomst, terwijl de stemmentracker naar het verleden kijkt. Standpunten van nieuwe partijen worden dus niet meegenomen. Het is dus een omgekeerde StemWijzer.

Stemkijker

Als je geen zin hebt lijsten met stellingen te lezen en in te vullen, kun je met de Stemkijker video’s bekijken van lijsttrekkers over belangrijke thema’s uit de verkiezingsprogramma’s. Een aansprekend filmpje kan zo je keuze bepalen.

De Programmavergelijker Ouderen

Een zusje van het Kieskompas. 65-plussers die zich zorgen maken over werkgelegenheid voor ouderen, voorrang bij orgaandonaties, openbaar vervoer of de invalidenparkeerkaart kunnen in de Programmavergelijker Ouderen uitzoeken welke partij hun belangen het beste behartigt.

3FM Partijwijzer

Net als voor de verkiezingen van 2010 heeft 3FM een speciale Partijwijzer voor jongeren. De makers verzamelden met jongeren belangrijke onderwerpen.

Kinderstemwijzer

Alle stellingen in de Kinderstemwijzer zijn bedacht door kinderen, met de 11-jarige Wytze Walstra als initiatiefnemer. Na het beantwoorden van vragen als ‘Alle kleding die wordt gekocht mag niet worden gemaakt door kinderen’ krijgen kinderen op een digitaal schoolbord te zien waar ze op kunnen stemmen als ze 18 zouden zijn.

Stomwijzer

Met een 'Meh'-knop en een Stommiteitsalgoritme kan iedereen die 'geen zin heeft in politiek en er ook niet veel van snapt' of wil snappen, de Stomwijzer invullen. De Paus, André Kuipers en The Pirate Bay komen in de stellingen voorbij.

Koppensneller

Lekker snel is de stemwijzer Koppensneller waarbij je tien keer tussen twee gezichten moet kiezen. Het stemadvies is gebaseerd op die keuze voor het gezicht dat je het meest aanstaat. De methode is volgens de makers 'wetenschappelijk onderbouwd'.

Stemwijzer voor freelancers

Nederland telt 1,1 miljoen freelancers en dat worden er door de crisis steeds meer. Zzp’ers kunnen met de speciale kieswijzer van Freelas.net uitzoeken bij welke partij ze het beste af zijn.

De Groene kieswijzer

Als je geeft om natuur, milieu en duurzaamheid kun je met de Groene Kieswijzer bepalen hoe de partijen over denken over natuurbescherming en hergebruik. Ook deze wijzer wordt midden augustus gelanceerd.

Cannabiswijzer

Als reactie op de nieuwe richtlijnen voor coffeeshops kunnen wietliefhebbers cannabisvriendelijk stemmen met de Cannabiswijzer. Op de website staat vermeld hoe alle politieke partijen over het drugsbeleid, waaronder de wietpas, denken.

Levensbeschouwelijke Kieswijzer

Deze wijzer heeft stellingen over IVF, abortus en zondagsrust en vergelijkt de standpunten van acht partijen: PVDA, CDA, VVD, D66, Christenunie, Groen Links, SP, SGP. De PVV wilde niet meedoen.

De Speld Stemwijzer

De satirische website De Speld blijft niet achter met de Speld Stemwijzer. Met een ludieke waarschuwing: Het stemadvies is bindend.

KiesAdvies

De 18-jarige Rob Homan uit Emmen bouwde uit passie voor politiek een eigen stemhulp voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, KiesAdvies. Hij benaderde zelf alle politieke partijen – inclusief de nieuwe partijen – voor zijn online stemtool.

Klimaatkeuze

Klimaatkeuze.nl is een initiatief van twaalf milieu- en ontwikkelingsorganisaties die zich samen sterk maken voor een klimaatvriendelijk kabinet. Het is geen echte kieswijzer; de website zet de standpunten van de partijen voor energie- en klimaatbeleid op een rij.

GayVote

GayVote is geen echte stemwijzer, maar geeft informatie over hoe ‘roze’ politieke partijen in hun standpunten en kandidaten zijn. Initiatiefnemers COC Nederland en de Gaykrant zochten uit wat partijen de afgelopen tijd voor homoseksuelen hebben gedaan en wat ze beloven te doen.

Stemwijzer voor mantelzorgers

Mezzo Stemwijzer heeft gekeken naar wat de verkiezingsprogramma's van negen partijen zeggen over thema's die van belang zijn voor mantelzorgers of vrijwilligers.

Stemwijzerwijzer

Moeilijk kiezer welke stemwijzer het beste is? Ook daar is weer een wijzer voor: de Stemwijzerwijzerdie kritisch kijkt naar de wildgroei aan kieshulpen.

Overigens worden lang niet alle kieswijzers in samenwerking met politieke partijen gemaakt.

Al het verkiezingsnieuws bij 'Wat kiest Nederland'

Volg ons en praat mee over het nieuws op Facebook >>

Zwevende kiezer kan terecht bij StemWijzer

Topnieuws