Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

VVD suggereert complot

Het is geen toeval dat de affaire rond Ivo Opstelten en het verdwenen bonnetje plotseling opduikt, zo vlak voor de verkiezingen. Dat zegt VVD-minister Edith Schippers. Premier Rutte is dat met haar eens.

Het is geen toeval dat de affaire rond Ivo Opstelten en het verdwenen bonnetje plotseling opduikt, zo vlak voor de verkiezingen. Dat zegt VVD-minister Edith Schippers. Premier Rutte is dat met haar eens.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Politiek
15 maart 2015 13:47, in:

VVD suggereert complot

Schippers: Ik beschuldig niemand van oprakelen Teeven-deal

VVD-minister Edith Schippers zegt dat ze niemand beschuldigt met haar suggestie dat het bonnetje van de Teeven-deal bewust rond verkiezingstijd is opgerakeld. Ze zei eerder dat dat wellicht gedaan was om haar partij te beschadigen.

Het feit dat er opeens een bonnetje opdook over de Teeven-deal met drugscrimineel Cees H., kostte Ivo Opstelten en Fred Teeven vorige week hun baan. Schippers zei eerder tegen de Telegraaf dat het geen toeval kon zijn dat het bonnetje nu opeens tevoorschijn kwam.

ZIE OOK: Schippers: Opduiken bonnetje geen toeval 

"Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. Er zit ergens een kracht achter", zei Schippers.

D66-Kamerlid Gerard Schouw wilde opheldering van Schippers over die uitspraken. "Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert", zei hij.

Geen beschuldiging
In televisieprogramma Buitenhof zei Schippers vandaag dat ze geen bewijzen heeft voor wie of wat er achter het opduiken van het bonnetje zit. Volgens haar moet dat onderzocht worden door een onafhankelijke commissie. "Het is niet aan mij om te speculeren", zei ze.

Schippers benadrukte dat ze alleen maar feiten constateert. Zo herhaalde ze dat de zaak-Cees H. vorig jaar vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen opspeelde en nu weer vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen.

14 maart 2015 19:17, in:

VVD suggereert complot

Oppositie vraagt bewijs van Schippers over 'VVD-complot'

Oppositiepartijen weten wel raad met de suggestie van VVD-minister Edith Schippers dat er sprake is van een complot: er zou bewust zijn geprobeerd de VVD te beschadigen in verkiezingstijd.

Schippers denkt dat het geen toeval is dat de zaak-Cees H., die deze week tot het vertrek van twee VVD-bewindslieden leidde, opspeelde tijdens de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag.

Dat gebeurde volgens haar vorig jaar ook al opeens, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. "Twee keer, het zou naïef zijn om te denken dat dat toeval is. Ik vind dat dat goed moet worden onderzocht", zegt ze tegen RTL Nieuws.

ZIE OOK: Samsom: Schippers even van slag

De VVD-minister vermoedt niet dat een politieke partij verantwoordelijk is voor de mogelijke beschadigingsactie. Wie of wat dan wel weet ze niet, maar dat moet volgens haar wel worden uitgezocht.

Premier Rutte is het met haar eens. "Je ziet dat vlak voor de verkiezingen die kwestie met die bonnetjes opduikt, en ik denk - en dat zegt zij ook - dat het heel goed is dat dat precies wordt uitgezocht.

Pechtold: bewijs het dan
D66-leider Alexander Pechtold snapt dat de VVD teleurgesteld is dat er elke keer gedoe is bij de partij. Hij vindt echter dat Schippers bewijs moet leveren en dat ze anders haar mond moet houden. "Ik vind het een paniekreactie, kom met bewijs, of neem het terug", zegt Pechtold. 

Volgens SP-leider Emile Roemer laten de uitspraken zien dat de liberalen 'een beetje in paniek' zijn en moeten ze vooral de hand in eigen boezem steken. CDA-leider Sybrand Buma constateerde dat de campagne voor de VVD blijkbaar gaat over de vraag wie de schuld is van de affaires binnen de partij. Zijn PVV-collega Geert Wilders sprak over krokodillentranen. "De VVD heeft heel Nederland pootje gelicht. Ze hebben mensen op alle mogelijke manier voor de gek gehouden", zei hij.

'Uitspraak niet handig'
Politiek commentator Jos Heymans weet niet of er sprake is van een complot. "Maar je moet geen beschuldigingen uiten als je geen spat bewijs hebt. Dan blijft het bij een vermoeden dat meer zegt over de gedachten van de minister dan over de kwestie. Bovendien, Opstelten is niet afgetreden als gevolg van een complot. Hij is opgestapt omdat hij de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd."

Door de uitspraken van Schippers staat de kwestie weer volop in de belangstelling. "Ja, en dat is niet handig. De VVD wil alle incidenten zo snel mogelijk vergeten en in de campagne benadrukken hoe goed dit kabinetsbeleid is. Dan moet je niet je eigen sores opnieuw onder de aandacht brengen. Maar kennelijk schaadt het de partij niet. In de peilingen, morgen is er weer een, staan VVD en SP op winst en verliezen PVV en D66."

14 maart 2015 13:37, in:

VVD suggereert complot

Samsom: Schippers even van slag

PvdA-leider Diederik Samsom adviseert minister Edith Schippers en andere VVD'ers vooral vooruit te kijken in plaats van te zeggen dat het geen toeval is dat het bonnetje van de Teevendeal in verkiezingstijd is opgedoken.

Samsom zegt daarbij dat best snapt dat Schippers 'even van slag' is vanwege het aftreden van VVD-bewindslieden Ivo Opstelten en Fred Teeven. "In de woorden van de eigen VVD-slogan: koers houden'', zei Samsom in het VARA-radioprogramma Spijkers Met Koppen. "Niet met onszelf bezig zijn, maar waar het om gaat.''

De PvdA'er vindt het vertrek van de twee bewindslieden heel vervelend, vooral voor coalitiepartner VVD en de andere collega's in het kabinet. Maar politiek is een hard vak, het kan zomaar afgelopen zijn, constateerde hij. 

'Bewust bewaard'
Schippers zei vandaag in De Telegraaf dat het opduiken van het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal 'geen toeval is'. "Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter." 

Dit tijdstip is volgens Schippers bewust gekozen: "Mensen hebben natuurlijk dingen bewaard voor de campagne."

Opheldering
D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen. "De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.''

14 maart 2015 09:00, in:

VVD suggereert complot

Schippers: Opduiken bonnetje geen toeval

Dat het bonnetje rond de omstreden Teeven-deal in verkiezingstijd is opgedoken, is volgens VVD-minister Edith Schippers geen toeval.

De omstreden deal nekte het justitieduo Ivo Opstelten en Fred Teeven. Schippers, die deel uitmaakt van het VVD-campagneteam, zegt niet te weten wie er achter het opduiken van het bonnetje zit, maar ze vermoedt niet dat het een politieke partij is.

ZIE OOK: Reconstructie: Opstelten was kansloos, Teeven ging zelf

"Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt. De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter," zegt Schippers vandaag in De Telegraaf.

Dit tijdstip is volgens Schippers bewust gekozen: "Mensen hebben natuurlijk dingen bewaard voor de campagne."

Meer kwesties
De VVD kreeg de afgelopen weken te maken met meer kwesties. VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen stapte op na gedoe over zijn declaratiegedrag. En een VVD-fractielid uit Stichtse Vecht raakte in opspraak door lekken over een burgemeestersbenoeming en een verdenking van hennepteelt en witwassen.

"Het zijn rotincidenten", zegt Schippers in de krant. "Er komen te veel dingen naar boven. Omdat het serieuze zaken zijn, verbinden we er wel gevolgen aan. Er zijn niet voor niets twee bewindspersonen afgetreden. Dus ik vind eigenlijk dat de partij heel goed functioneert, dat we rustig blijven en gefocust op waar het om gaat, namelijk dat we koers moeten houden met het land."

Opheldering
D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen. "De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.''