Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

15 oktober 2014 06:15

VVD: Ov-chipkaart volkomen achterhaald

Het moet makkelijker worden om met het openbaar vervoer te reizen. De VVD vindt dat er nogal wat schort aan de ov-chipkaart. De partij wil dat reizen op rekening mogelijk wordt en dat je ook met je telefoon moet kunnen betalen.

VVD-Kamerlid Betty de Boer noemt de ov-chipkaart 'achterhaald'. "Mensen moeten gemakkelijk van A naar B kunnen reizen. Op dit moment is de ov-chipkaart meer een hindermacht dan dat het mensen faciliteert om te reizen." 

ZIE OOK: Reiziger wordt tureluurs van ov-chipkaart

De Boer vindt dat reizigers op rekening moeten kunnen rijden. Zo moet voorkomen worden dat je je trein niet haalt omdat je niet genoeg saldo op je ov-chipkaart hebt. "Nu moet je eerst een ov-chipkaart kopen voor 7,50 euro, dan moet je er 20 euro saldo opzetten en dan pas kun je gaan reizen. Dat is veel te omslachtig. Het is beter om achteraf een rekening te krijgen, zoals je nu bij je mobiele telefoonabonnement ook hebt."

Volgens het VVD-Kamerlid hebben de ontwikkelingen veel te lang stil gestaan. "Je kunt ook al reizen met een app op je mobiele telefoon of via een chip in je bankpas. De techniek is al mogelijk, maar we moeten het gewoon gaan invoeren."

Paaltjeswoud
De Boer stelt haar plannen morgen in een debat met staatssecretaris Wilma Mansveld voor. Daarin zal ze ook voorstellen om een speciale kaart te introduceren waarmee toeristen een aantal dagen onbeperkt door Nederland kunnen reizen met de trein.

ZIE OOK: Geen papieren treinkaartje meer: wat nu?

Ook vindt ze dat een eind moet komen aan 'het paaltjeswoud': dat je moet uit- en inchecken als je met een andere vervoerder reist. "Gewoon inchecken als je vertrekt en uitchecken als je op je bestemming komt."

Er zou een meerderheid in de Tweede Kamer zijn die van de ov-chipkaart in deze vorm af wil. Volgens het AD willen behalve de VVD het CDA, ChristenUnie, PVV en D66 van het huidige systeem af.

Topnieuws