Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Vervolging Geert Wilders

Vervolging Geert Wilders

Het Openbaar Ministerie vervolgt PVV-leider Geert Wilders voor discriminatie. Het gaat om de uitspraken van Wilders op de verkiezingsavond over minder Marokkanen.

Het Openbaar Ministerie vervolgt PVV-leider Geert Wilders voor discriminatie. Het gaat om de uitspraken van Wilders op de verkiezingsavond over minder Marokkanen.

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Politiek
16 november 2016 16:20, in:

Vervolging Geert Wilders

OM: het doet er niet toe dat Wilders 'minder-Marokkanen'-uitspraak nuanceerde

Dat Wilders zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraak later nuanceerde, doet er volgens het OM niet toe. Wilders werkte een week naar de speech toe en bereidde hem zorgvuldig voor. Daarom zijn de uitspraken een 'voltooide gedraging' en moeten de nuanceringen niet worden meegewogen door de rechter.

Wilders vroeg in maart 2014 aan zijn publiek of het meer of minder Marokkanen wilde, en relativeerde die uitspraken later. Hij zei dat hij criminele Marokkanen bedoelde, maar volgens officier van justitie Wouter Bos vinden veel aangevers en getuigen dat hij zijn uitspraken probeerde goed te praten.

Vrijheid van meningsuiting

Ook hebben veel mensen de nuance van Wilders niet eens gehoord, zegt Bos. "De pijn bij veel Marokkanen zit bij het over één kam scheren van de groep." Vooral de mededeling 'Dan gaan we dat regelen' is volgens Bos als bedreigend ervaren.

Wilders kan daarnaast als politicus geen beroep doen op de vrijheid van meningsuiting. Artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens beschermt Wilders niet als hij racistische uitspraken doet, zegt Bos. 

De zaak gaat morgenochtend verder. Dan zal het OM ook met zijn strafeis tegen Wilders  komen.

14 oktober 2016 10:24, in:

Vervolging Geert Wilders

Wilders: 'Vervolgd voor wat miljoenen mensen vinden'

De rechtszaak tegen Geert Wilders om zijn 'minder, minder'-uitspraak gaat gewoon door, en de PVV-leider reageert op Twitter kernachtig op het besluit van de rechter: "Vervolgd voor wat miljoenen mensen vinden."

Wilders is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops had de rechtbank vorige maand gevraagd het proces stop te zetten. Hij vindt dat een rechter niet over politieke uitspraken moet oordelen. Maar de rechtbank veegde vanochtend de vloer aan met zijn argumenten.

De zaak tegen Wilders begint op 31 oktober, zei de rechter vanochtend. Als het Openbaar Ministerie met een eis komt, moet dat op 14 of 16 november gebeuren.

De PVV-leider was vanochtend niet bij de uitspraak aanwezig. Dat had hij van tevoren aangekondigd.

Bekijk onze special:
Lees hier alles over het Wilders-proces

14 oktober 2016 09:59, in:

Vervolging Geert Wilders

Wilders krijgt zijn zin niet: 'minder minder'-rechtszaak gaat door

De rechtszaak tegen Geert Wilders om zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken gaat door. Zijn advocaat vroeg de rechtbank vorige maand om er een streep door te zetten. Niets ervan, zegt de rechter nu: Wilders moet gewoon terechtstaan.

Het proces begint op 31 oktober. De PVV-leider is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen en het aanzetten tot discriminatie en haat. Maar Geert-Jan Knoops, de advocaat van Wilders, had vorige maand gezegd dat een rechter geen oordeel moet vellen over politieke uitspraken. Dat is aan de kiezers, zei hij.

Wilders vandaag niet in rechtbank

De rechter is het daar dus niet mee eens. Ook de officier van justitie had eerder aangegeven dat alleen de rechtbank kan oordelen of de PVV-leider zich met zijn uitspraken schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit.

Wilders is vandaag niet in de rechtbank aanwezig.

Verslaggever Rik Konijnenbelt is in de rechtbank en houdt op Twitter de stand van zaken bij:

Bekijk hier waarom de rechtszaak tegen Geert Wilders er kwam:

Bekijk onze special:
Lees hier alles over het Wilders-proces

14 oktober 2016 06:15, in:

Vervolging Geert Wilders

Rechter bepaalt vandaag of strafzaak tegen Geert Wilders doorgaat

De rechtbank in Den Haag maakt vandaag bekend of het strafproces tegen Geert Wilders doorgaat of wordt stopgezet. Zijn advocaat vroeg de rechtbank vorige maand om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Dan zou de zaak stoppen.

PVV-leider Wilders wordt berecht om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat. Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops moet een rechter geen oordeel vellen over politieke uitspraken. Dat moeten kiezers doen, vindt hij.

Rechter moet oordelen

Het Openbaar Ministerie is het daar niet mee eens. Alleen de rechtbank kan oordelen of PVV-leider Geert Wilders zich met zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit of niet. Daarom moet het proces tegen hem doorgaan, vindt officier van justitie Sabina van der Kallen. 

Verslaggever Rik Konijnenbelt woont de zaak vandaag bij en doet onder meer via Twitter verslag.

Meer op rtlnieuws.nl:
PVV-getuigen: Minder Marokkanen-uitspraak Wilders nauwkeurig voorbereid

23 september 2016 18:20, in:

Vervolging Geert Wilders

Wilders tijdens proces: 'Ik heb hier helemaal niets te zoeken'

"Ik ben maandenlang met dit vreselijke proces bezig. Maar ik heb geen idee wat ik hier te zoeken heb.'' Dat zei PVV-leider Geert Wilders in zijn slotwoord vandaag tijdens het proces dat tegen hem loopt.

De rechtbank beslist 14 oktober of het strafproces tegen PVV-voorman Geert Wilders verder gaat of wordt gestopt. De advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, vroeg de rechtbank in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol, het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren. Daarmee zouden de rechters het proces tegen Wilders stoppen.

'Minder, minder'

Wilders wordt berecht om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Wilders begrijpt niet waarom hij vervolgd wordt. "Wat heb ik gedaan? ik heb gevraagd aan mijn kiezers of ze meer of minder wilden."

Meten met twee maten

"Leg mij niet het zwijgen op en stop dit proces'', vroeg hij de rechtbank. "U kunt een einde maken aan deze charade, aan dit politieke proces.''

Wilders zei ook dat hij geen spijt heeft van de uitspraken waarvoor hij terechtstaat. "Het is de waarheid. Ik zal me daar voor verantwoorden, maar ik hoop niet voor de rechtbank maar tijdens de komende verkiezingen voor het Nederlandse volk.''

Het OM is het daar niet mee eens. Alleen de rechtbank kan oordelen of de PVV-leider zich met zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit of niet. Daarom moet het proces tegen hem doorgaan, reageerde officier van justitie Sabina van der Kallen. En om de rechtbank in staat te stellen een goed oordeel te vellen, is eerst een volledig proces nodig, aldus Van der Kallen.

Meer op rtlnieuws.nl:

23 september 2016 15:50, in:

Vervolging Geert Wilders

'Wilders had niet kunnen weten dat hij iets strafbaars zei'

Wilders had niet kunnen weten dat hij met zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak iets strafbaars zei. Ook zou de rechter geen uitspraak moeten doen over de beruchte oproep.

Dat betoogt zijn advocaat Geert-Jan Knoops tijdens de derde dag van het Wilders-proces. Hij wil de rechter ervan overtuigen dat het Openbaar Ministerie (OM) de PVV-leider niet mag vervolgen voor discriminatie en haat.

Zo zou niet duidelijk zijn beschreven in de wet dat Wilders' oproep strafbaar is. Pas in december 2014 werd bijvoorbeeld het woordje 'onverdraagzaamheid' toegevoegd als juridische term: negen maanden nadat Wilders zijn beruchte uitspraak deed.

'Kiezer oordeelt, niet rechter'

Daarnaast zou een rechter geen oordeel moeten vellen over zaken met politieke inhoud. Dat gebeurt in Amerika ook niet, betoogt Knoops. Ook zouden politici verder mogen gaan dan anderen, in het kader van vrijheid van meningsuiting. Het oordeel zou namelijk al van de kiezer komen. "Een programma dat door bijna een miljoen kiezers wordt omarmd. Dat is inbreken in de eerbied van een politieke partij. Van u wordt een onmogelijke taak verlangd."

Omdat veel kiezers het met de uitspraak eens zouden zijn, is de 'minder Marokkanen'-opmerking niet strafbaar, vindt Knoops. Zo zou 43 procent van de bevolking achter de uitspraak staan, zegt Knoops. Daarmee verwijst de advocaat naar een opiniepeiling van Maurice de Hond.

'Dwingen tot andere politieke boodschap'

Een vervolging zou het verkiezingsprogramma van de PVV-leider aantasten: "Wilders heeft niets anders gedaan dan het uitdragen van zijn verkiezingsprogramma."

Wilders zou bij vervolging zijn 'politieke boodschap' niet meer kunnen uitvoeren, bepleit Knoops.

OM: 'laat het aan de rechter over'

Het Openbaar Ministerie (OM) blijft bij het standpunt dat de rechter moet beslissen of de uitspraak 'minder, minder' strafbaar is. Daarom moet het proces tegen hem doorgaan, zei officier van justitie Sabina van der Kallen vrijdag bij de rechtbank op Schiphol.

23 september 2016 09:30, in:

Vervolging Geert Wilders

Live Wilders-proces: 'Als je PVV'er bent, ben je de klos'

Op de derde zittingsdag in het proces tegen Geert Wilders probeert advocaat Knoops aan te tonen dat het OM de PVV-leider niet mag vervolgen voor discriminatie en haat.

Wilders wordt vervolgd om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops moet de strafzaak van tafel. Knoops haalt onder meer het Europees Verdrag aan, waarin zou staan dat 'beledigende en schokkende' uitspraken ook onder de vrijheid van meningsuiting vallen.

Meer op rtlnieuws.nl:
'Wilders had niet kunnen weten dat hij iets strafbaars zei'

Liveblog

Onze verslaggever, Rik Konijnenbelt, was bij het proces aanwezig. Lees zijn berichten hieronder terug.

​Livestream

Livestream is beëindigd.

26 mei 2016 11:20, in:

Vervolging Geert Wilders

Rechtbank geeft Wilders vier maanden uitstel voor verweer

De rechter heeft Geert Wilders tot 23 september de tijd gegeven voor het voeren van zijn verweer tegen zijn vervolging. Daarmee is de zittingsdag in het proces tegen de PVV-leider al na twee uur beëindigd.

Wilders en zijn advocaat Knoops waren beiden niet aanwezig in de rechtszaal, tot ongenoegen van de rechter. De rechtbank wees eerder verzoeken van Wilders om deskundigen te benoemen af, omdat die 'niet noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de strafzaak'.

Meer tijd nodig

Advocaat Knoops zoekt nu zelf naar deskundigen die de verdediging van Wilders kunnen onderbouwen. Voor die zoektocht vroeg Knoops de rechtbank om extra tijd.

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Wilders begint wel gewoon op 31 oktober, waardoor de rechtszaak vooralsnog geen vertraging oploopt.

Belediging, dicriminatie en haat

Wilders wordt vervolgd om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Meer op rtlnieuws.nl:
PVV-getuigen: Minder Marokkanen-uitspraak Wilders nauwkeurig voorbereid

25 mei 2016 19:05, in:

Vervolging Geert Wilders

PVV-getuigen: Minder Marokkanen-uitspraak Wilders nauwkeurig voorbereid

Geert Wilders heeft zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak heel bewust gedaan. Zijn speech was nauwkeurig voorbereid en er werd bewust gekozen om 'Marokkanen' te zeggen en niet 'criminele Marokkanen'. Een PVV-medewerker heeft vervolgens het publiek vantevoren geïnstrueerd om 'minder minder' te scanderen.

RTL Nieuws had volledige inzage in de getuigenverklaringen die door prominente PVV-medewerkers zijn afgelegd nadat zij door de Rijksrecherche zijn ondervraagd.

Om Geert Wilders te veroordelen voor zijn bewuste 'minder Marokkanen-uitspraak' is het cruciaal voor het Openbaar Ministerie om te bewijzen dat zijn uitlating op 19 maart 2014 niet uit de lucht kwam vallen, maar heel bewust is gedaan. Uit de getuigenverklaringen blijkt dat de PVV-leider bewust gekozen heeft voor zijn formulering.

Een reconstructie.

Voorbereidingen van de speech

Het is de vooravond van 19 maart 2014. In de werkkamer van Geert Wilders zijn verschillende PVV'ers bij elkaar gekomen. Daarbij zijn onder anderen Martin Bosma, Kamerlid Barry Madlener en enkele beleidsmedewerkers. Belangrijk onderwerp van gesprek: de speech in café De Tijd. 

PVV-beleidsmedewerker Floris van Zonneveld zegt in zijn verklaring"Omstreeks 20:00 uur werd ik gebeld en gevraagd om aan te sluiten in de werkkamer van Geert Wilders. Mij werd gevraagd mee te denken over de speech die Geert zou gaan houden in grandcafé De Tijd. Er waren al concepten voor deze speech beschikbaar."

De speech was op dat moment nog lang niet klaar. Belangrijk was volgens de aanwezigen dat in de speech zaken zo scherp mogelijk zouden worden benoemd. Maar er was nog iets waar de PVV'ers over praatten.

Van Zonneveld: "Er werd met elkaar gesproken of we in de speech zouden spreken over alleen Marokkanen óf over criminele Marokkanen. Ik herinner me dat we met elkaar gesproken hebben of alleen Marokkanen gezegd kon worden."

Wilders had wel vaker gezegd dat hij minder criminele Marokkanen wilde. Al in het eerste verkiezingsprogramma van de PVV staat dat de Nederlandse nationaliteit van veroordeelde Marokkanen moet worden ingetrokken. Maar: minder Marokkanen – zonder de toevoeging 'criminele'- daarvan weet Wilders dat het tot ophef kan leiden.

Uit de getuigenverslagen blijkt dat daarover tijdens het overleg op de werkkamer discussie was. Verschillende getuigen wijzen Martin Bosma aan als bedenker van de omstreden speech. Bosma is vertrouweling van Wilders van het eerste uur. Geert Wilders wist dus heel goed wat hij de bewuste avond ging zeggen. En welk effect hij wilde bereiken op de bijeenkomst van de PVV.

Verkiezingsbijeenkomst in café De Tijd

​Het is 19 maart 2014. De dag van de gemeenteraadsverkiezingen die de PVV afsluit in grandcafé De Tijd in Den Haag. 's Ochtends al wordt het grandcafé op het Haagse Plein flink beveiligd. Meerdere beveiligers lopen rond, voor de ingang staat een detectiepoort. Zo'n tien PVV-medewerkers zijn binnen druk bezig om het café te versieren. Het podium wordt opgebouwd, ballonnen en posters worden opgehangen. Rond een uurtje of 16:00 wordt er een bomcheck uitgevoerd. De zaal stroomt vanaf een uurtje of 20:00 vol. 

PVV-medewerker Tim Vermeer die in het grandcafé aanwezig is, krijgt een telefoontje uit de werkkamer van Geert Wilders. Hij krijgt een verzoek:

Tim Vermeer: "Over ongeveer een uur zou Geert Wilders in het café verschijnen. Hij zou dan het publiek de vraag stellen of zij meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek moest dan antwoorden met 'minder minder minder.'  Mij werd gevraagd het publiek vooraf over deze vraag en het antwoord te instrueren. Ik ben toen gaan rondlopen en heb groepjes mensen geïnstrueerd zoals mij dat gevraagd werd."

Het resultaat is bekend. Nadat Wilders vroeg: 'Willen jullie in deze stad meer of minder Marokkanen' scandeerde het publiek: 'minder, minder, minder'. Uit de getuigenverslagen blijkt dat deze reactie van de PVV-aanhangers in het café allesbehalve spontaan was. Het publiek kreeg instructies. De reactie op de speech van Wilders was voorgekookt.

Terwijl PVV-medewerker Vermeer rondjes loopt in de zaal en de laatste voorbereidingen treft, vindt er nog steeds druk overleg plaats in de werkkamer van Geert Wilders. Besproken wordt om de speech op te bouwen volgens de regels van de retoriek. Dat gebeurt in drie trappen. Je stelt de eerste vraag, dan de twee om het maximale effect te halen bij de derde. De PVV-top kiest voor deze lijn. 

Paul Belien, de naaste medewerker van Geert Wilders zegt daarover:

Paul Belien: "Het gebeurt vaak. Het is een oude truc. Je probeert het publiek te betrekken bij de vraagstelling."

Een andere PVV'er vertelt"Je wilt bij de speech aansluiten bij je achterban en daarbij nieuwswaarde genereren."

Nasleep van de avond

Na de 'Minder-uitspraak' is een storm van verontwaardiging in het land ontstaan. Ruim 6400 mensen doen aangifte tegen de PVV-leider. Het Openbaar Ministerie besluit in 2014 om Geert Wilders voor de uitspraken strafrechtelijk te vervolgen. 

Om Geert Wilders te veroordelen moet het Openbaar Ministerie bewijzen dat er sprake was van opzet. Morgen gaat de rechtszaak verder met een voorbereidende zitting.

Meer op rtlnieuws.nl:
Volg hier alles over het Wilders-proces

 

 

25 mei 2016 14:51, in:

Vervolging Geert Wilders

Wilders en Knoops niet op tweede zitting: 'Geen eerlijk proces'

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops zullen morgen niet verschijnen op de tweede zitting van de strafzaak tegen de PVV-leider. De zitting gaat wel door, meldt de rechtbank in Den Haag.

Wilders wordt vervolgd om zijn omstreden 'minder Marokkanen'-uitspraken. Hij is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

De rechtbank wees in april alle verzoeken van Wilders om deskundigen te benoemen af, omdat die 'niet noodzakelijk zijn voor het beoordelen van de strafzaak'. Ook de verzoeken tot het horen van getuigen werden afgewezen, op het ondervragen van een aantal aangevers tegen Wilders na.

'Geen eerlijk proces'

Wilders en Knoops vinden dat er hierdoor geen sprake is van een eerlijk proces. Kort gezegd komen ze daarom morgen niet naar de zitting.

Doordat bijna alle onderzoekswensen zijn afgewezen, 'ziet de verdediging zich genoodzaakt om het onderzoek zo veel als mogelijk zelf uit te voeren', licht advocaat Knoops toe. Dat kost veel tijd. De advocaat heeft de rechtbank daarom gevraagd om de zitting van morgen te verzetten, zodat er meer tijd is om de verdediging voor te bereiden. 

Maar omdat de rechtbank daar geen gehoor aan geeft, zijn Wilders en zijn advocaat morgen niet aanwezig. Op Twitter reageerde Wilders al eerder: "PVV-haters in deze neprechtbank hebben vonnis dus al klaar. Geen eerlijk proces.''

07 april 2016 09:58, in:

Vervolging Geert Wilders

Live: tweede dag proces Wilders

Wordt het proces Wilders stilgelegd of gaat het gewoon door. Advocaat Knoops wil dat eerst duidelijk wordt hoe belangrijke stukken voor het proces van zijn computer in de publiciteit hebben kunnen komen. De voortgang van de zaak is hier live te volgen.

Voor mobiel en tablet klik hier.

Meer op rtlnieuws.nl:
Dag 2 proces-Wilders: Wat kunnen we verwachten?

 

 
18 maart 2016 20:27, in:

Vervolging Geert Wilders

'Laat vrijheid van meningsuiting zegevieren, spreek mij vrij'

"Ik neem niks terug. Maar ik zaai geen haat. Ik verafschuw alles wat met discriminatie te maken heeft", met die woorden heeft Geert Wilders vanavond de rechtbank toegesproken.

Wilders deed dat op de eerste dag van de openbare zitting in de zaak over de omstreden Marokkanen-uitspraken. "Laat de vrijheid van meningsuiting zegevieren, spreek mij vrij", betoogde de PVV-leider.  Vervolgens riep hij een van de rechters op zich terug te trekken van de zaak, omdat zij zich in een tv-uitzending had uitgelaten over zijn vorige proces.

 

 

'Ik ben vergeleken met een tumor'
Eerder in zijn betoog beschuldigde Wilders het Openbaar Ministerie ervan met twee maten te meten. "Politici spraken al eerder over kut-Marokkanen. Waarom zijn zij niet vervolgd? Ik ben vergeleken met een tumor. Waar was de verontwaardiging toen?"

'We hebben een Marokkanenprobleem'
"Voor u staat een politicus en hij wordt aangeklaagd omdat hij zijn politieke opinie heeft verkondigd. Waarom heb ik gesproken? Eerlijk antwoord is dat ik minder Marokkanen in Nederland wil. We hebben een Marokkanenprobleem. Ik heb de plicht om dat te benoemen", sprak Wilders.

Wilders nam het woord nadat zijn advocaat Knoops eerder op de dag een betoog van meer dan 2,5 uur hield. Daarna kwam ook de Officier van Justitie nog aan het woord.

Meer op rtlnieuws.nl:

18 maart 2016 15:18, in:

Vervolging Geert Wilders

Advocaat Wilders vraagt wetenschappelijk proces: 'Laat emotie geen rol spelen'

Emotie mag bij de strafzaak tegen Geert Wilders geen rol spelen. Dat zegt advocaat Geert-Jan Knoops. Hij hoopt op een wetenschappelijk proces tegen de PVV-leider voor diens 'minder Marokkanen'-uitspraak.

Knoops wil onder meer dat deskundigen beoordelen of de uitspraken van Wilders passen in de lijn van de partijstandpunten. Ook wil Knoops dat een rechtspsycholoog de toename van het aantal meldingen bij het Meldpunt Discriminatie onder de loep neemt.​ Een groot aantal Marokkanen zou zich na de 'minder Marokkanen'-uitspraak van Wilders over discriminatie hebben beklaagd bij het Meldpunt.

Verder wees Knoops er vanmiddag in de rechtbank op dat WIlders' speech meer vragen bevatte, zoals 'willen jullie meer of minder EU?' en 'willen julie meer of minder PvdA?'. Het is van belang dat duidelijk is wat aan de 'minder Marokkanen'-uitspraak vooraf ging, stelde Knoops.

Van twee kanten aangevallen
Eerder op de dag stelde Knoops dat het werk van Wilders - door de strafzaak tegen hem - nu door twee kanten wordt aangevallen. Niet alleen heeft Wilders al elf jaar lang te maken met ernstige dreigementen, de PVV-leider moet blijkbaar ook vrezen voor strafrechtelijke vervolging, aldus Knoops.

Ook suggereerde Knoops dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Zo werden PvdA-leiders Samsom en Spekman niet vervolgd om hun uitspraken over Marokkanen. Spekman stelde ooit dat Marokkanen die niet willen deugen, 'vernederd' moeten worden. Samsom had het over een etnisch monopolie van Marokkanen op bepaalde vormen van criminaliteit.

Strafzaak schorsen
Vanochtend had de raadsman voorgesteld om de strafzaak tegen Wilders voorlopig te schorsen. Dat had te maken met het lek van zijn conceptpleitnota naar het AD. Wilders noemde de strafzaak tegen hem daarom al een 'enorme bende' en 'een farce'. Volgens Knoops kwam de vrijheid van de verdediging hiermee 'in het geding'. "De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd."

Meer op rtlnieuws.nl:

18 maart 2016 12:40, in:

Vervolging Geert Wilders

Wilders bedreigd en vervolgd: 'Zijn werk wordt nu door twee kanten aangevallen'

Niet alleen heeft Geert Wilders al elf jaar lang te maken met ernstige dreigementen, de PVV-leider moet blijkbaar ook vrezen voor strafrechtelijke vervolging om de dingen die hij zegt. Dat stelde zijn advocaat Geert-Jan Knoops vanmiddag in de rechtbank.

Volgens Knoops moet Wilders zich te allen tijde kunnen uitspreken. Dat justitie hem vervolgt voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak draagt daar niet aan bij, zegt hij. Integendeel, oordeelde Knoops. "Zijn werk wordt nu door twee kanten aangevallen. Via de strafrechtelijke vervolging en via de fysieke bedreigingen."

Twee maten
Ook suggereerde Knoops dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet als het gaat om de vrijheid van meningsuiting. Zo werden PvdA-leiders Samsom en Spekman niet vervolgd om hun uitspraken over Marokkanen. Spekman stelde ooit dat Marokkanen die niet willen deugen, 'vernederd' moeten worden. Samsom had het over een etnisch monopolie van Marokkanen op bepaalde vormen van criminaliteit.

Eerder vandaag had Knoops voorgesteld om de strafzaak tegen Wilders voorlopig te schorsen. Dat had te maken met het lek van zijn conceptpleitnota naar het AD. Wilders noemde de strafzaak tegen hem daarom al een 'enorme bende' en 'een farce'. Volgens Knoops kwam de vrijheid van de verdediging hiermee 'in het geding'. "Het is een aanslag op dit proces en de vrijheid van Wilders om zich te kunnen verdedigen en onbelemmerd te kunnen communiceren met zijn advocaat."

Onderzoek naar lek
"Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Wij kunnen die werkzaamheden niet meer onbelemmerd verrichten", concludeert Knoops. "De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd."

Meer op rtlnieuws.nl:

18 maart 2016 11:24, in:

Vervolging Geert Wilders

Advocaat Wilders: 'Conceptpleitnota buitgemaakt door hackers'

Wie heeft de conceptpleitnota van de advocaat van Geert Wilders gelekt naar de media? Geert-Jan Knoops vermoedt dat er is ingebroken op zijn computer. Hij denkt dat het stuk is buitgemaakt door hackers.

Het zit Knoops hoog dat het document in handen is van het AD. Hij wil het proces tegen Wilders over de 'minder Marokkanen'-uitspraak laten schorsen, zodat er eerst een degelijk onderzoek komt naar het lek. Volgens de advcoaat is de vrijheid van de verdediging in het geding. "Het is een aanslag op dit proces en de vrijheid van Wilders om zich te kunnen verdedigen en onbelemmerd te kunnen communiceren met zijn advocaat."

Strafzaak schorsen
"Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Wij kunnen die werkzaamheden niet meer onbelemmerd verrichten", concludeert Knoops. "De verdediging kan niet anders dan een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat de kwestie is opgehelderd."

In het document staat onder meer dat Wilders premier Rutte en vicepremier Asscher wilde laten verhoren. De rechtbank wees de verzoeken af. Wilders wilde ook de ministers Opstelten en Plasterk, Eurocommissaris Frans Timmermans en terreurcoördinator Dick Schoof oproepen als getuige. Wilders kreeg daarbij eveneens nul op het rekest.

Farce
Wilders reageerde op Twitter furieus op het lek. "Fraude met valse aangiften - nalatig OM - pleitnota advocaat + strategie verdediging op straat. Wat 'n enorme bende. Proces nu al een farce", schreef hij.

Varkensmuts
Wilders kreeg voorafgaand aan de zitting steun van de leden van de anti-islambeweging Pegida. Vanochtend hadden zich zo'n 30 demonstranten verzameld in een speciaal vak met hekken voor de hoofdingang. Een aantal droeg een varkensmuts. Ook hadden ze vlaggen bij zich met daarop een foto van Wilders en de tekst: Wilders for president.

Er is ook veel beveiliging rond de rechtbank. Er zijn veel marechaussees en politiemensen aanwezig op verschillende plekken.

Meer op rtlnieuws.nl:
Volg hier live het Wildersproces

17 maart 2016 14:49, in:

Vervolging Geert Wilders

'Failliet multicul': Wilders pleit al jaren voor 'terugsturen'

Geert Wilders staat terecht vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Zijn verweer tot nu toe is dat hij niet alle Marokkanen in Nederland bedoelt, maar dat hij 'minder criminele Marokkanen' wil. En ook minder Turken trouwens. En minder Badr Hari. Dat blijkt uit verschillende uitlatingen van de PVV-leider in de afgelopen jaren. Een overzicht.

Volgens Wilders zei hij op 19 maart 2014 niets nieuws en niets strafbaars. Al sinds de oprichting van de PVV pleit Wilders voor het afpakken van het Nederlanderschap van veroordeelde criminelen met een dubbele nationaliteit. Omdat allochtonen 'disproportioneel hoog in de criminaliteitsstatistieken' scoren.

Straatterreur
In het eerste PVV-verkiezingsprogramma heeft Wilders het al over 'straatterreur van vooral Marokkaanse jongeren'. In dat verkiezingsprogramma van 2006 zegt Wilders dat het tijd is 'voor onorthodoxe maatregelen'. "Straatterroristen die zich aan strafbare feiten schuldig maken, moeten worden teruggestuurd naar hun land van herkomst." Het beleid dat Wilders wil invoeren, vat hij zelf samen als: 'Oppakken, vastzetten en uitzetten'.

In augustus 2012 schrijft Wilders in een tweet: "Als Badr Hari wordt veroordeeld voor geweld: Nederlandse nationaliteit afpakken en na uitzitten straf linea recta op vliegtuig naar Marokko."

'Failliet multicul'
En in maart 2013 schrijft Wilders: "Aangekondigde massaprotest Turken tegen NL toont failliet multicul aan. Beter is massaal het land uit retour Turkije." In dit geval gaat het om demonstrerende Nederlandse Turken die tegen twee lesbische pleegmoeders van de 9-jarige Yunus zijn. Het gaat niet om criminelen met een dubbele nationaliteit, toch vindt Wilders het beter als die demonstrerende Turken 'massaal het land' uit gaan. 

De rechtszaak tegen Wilders richt zich op twee uitspraken: tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden.
 
Opzettelijk beledigend
In beide gevallen liet hij het woordje 'criminele' weg. Door het niet over 'criminele Marokkanen' te hebben, heeft volgens het Openbaar Ministerie de PVV-leider zich 'opzettelijk beledigend uitgelaten' en mogelijk aangezet tot haat tegen en/of discriminatie van mensen wegens hun afkomst.

Wilders heeft in interviews achteraf telkens benadrukt dat hij zijn uitspraken richtte op criminele Marokkanen. Dat zal een belangrijk onderdeel worden van zijn verdediging. 

Lees meer over het proces in onze special:
Voor- en tegenstanders van Geert Wilders aan het woord

16 maart 2016 17:20, in:

Vervolging Geert Wilders

Schadevergoeding van Wilders: 'Depressief na zijn uitspraak'

Advocaat Göran Sluiter staat cliënten bij die aangifte hebben gedaan tegen Wilders en een schadevergoeding eisen. "Sommige mensen hebben depressieve klachten gekregen na de 'minder-uitspraak' van Wilders."

Je bent advocaat bij een Amsterdams kantoor. Hoeveel slachtoffers sta je bij in de 'minder Marokkanen'- zaak?
"Ik sta mensen bij die aangifte hebben gedaan en schadevergoeding van Wilders eisen vanwege zijn 'minder-uitspraak'. En ik sta twee organisaties bij."

Waarom doe je dat: voor het geld of zit er ook een persoonlijke motivatie achter?
"Er zijn inderdaad mensen die mij mailen en zeggen dat ik het voor het geld doe. Maar dat is onzin. Ik heb tot nu toe nog geen cent gekregen. Ik doe dit vanuit mijn gedrevenheid. Ik werk bij een mensenrechtenkantoor en voel me erg betrokken bij de zaak. Ik volg de zaak Wilders al vanaf de eerste dag op de voet. Ook bij de vorige rechtszaak van Wilders waren wij betrokken."

En wat is de persoonlijke motivatie?
"Ik wil opkomen tegen discriminatie. Ik heb grote zorgen over Nederland. Ik ben 45 jaar en opgegroeid in de tijd dat Hans Janmaat (leider Centrum Democraten, red.) opkwam. Toen vonden we het schokkend wat hij zei, nu lijken we al die uitspraken wel normaal te vinden. Je ziet de onverdraagzaamheid groeien richting minderheden. Daar maak ik me grote zorgen over en daar wil ik tegen in opstand komen."

Hoe reageren mensen op het feit dat je de 'minder-Marokkanen'-zaak doet? Het ligt nogal gevoelig allemaal.  
"Ik heb meerdere vervelende mails binnengekregen. Dat ik me moet schamen dat ik deze mensen bijsta. Als ik echt word bedreigd, ga ik aangifte doen."

Denk je echt iets te kunnen bereiken?
"Ik besef dat mijn rol klein is. Maar alles wat ik kan doen, doe ik. Meerdere cliënten hebben schadevergoeding aangevraagd. Ik wil in de rechtszaal graag toelichten waarom mensen vinden dat ze recht hebben op een schadevergoeding en wat de uitspraak van Wilders met ze heeft gedaan."

Met hoeveel mensen ga je vrijdag naar de rechtszaal als Wilders voor het eerste openbaar voor de rechter staat?
 "Ik ben er met één cliënt die een schadevergoeding eist."

Hoeveel geld eisen de slachtoffers?
"Als Wilders wordt veroordeeld hebben slachtoffers die schade hebben geleden, recht op een schadevergoeding. Hoeveel dat bedrag is, moet nog worden bepaald. Maar het gaat om een paar honderd euro." 

Waarom willen mensen geld zien van Wilders?
"Omdat ze echt schade hebben geleden. Deze mensen hebben door de uitspraken van Wilders bijvoorbeeld depressieve klachten gekregen. Of ze liggen er wakker van."

Heeft Wilders jou ook geraakt met zijn uitspraak. Goran is ook niet echt een Nederlandse naam.
"Ik heb een Zweedse naam, maar ben in Nederland geboren. Wilders heeft me echt geraakt met zijn uitspraak. Ik was geschokt. Ik werd heel boos toen ik hem de 'minder-uitspraak' hoorde zeggen. Ik vond het ook eng wat hij deed."

Hoe denk je dat het proces gaat aflopen?
"Ik ga niet op de zaken vooruitlopen. Het is een heel ingewikkelde zaak. Ook vanwege de publiciteit. Ik hoop dat ik namens mijn cliënten kan spreken en kan toelichten waarom zij schade hebben geleden. We zullen zien hoe het loopt."

Meer in onze special:
Voor- en tegenstanders van Geert Wilders aan het woord

15 maart 2016 19:30, in:

Vervolging Geert Wilders

Grote demonstratie van Pegida tijdens Wilders-proces

Anti-islambeweging Pegida gaat vrijdag met zo'n 200 man demonstreren tijdens de eerste openbare zitting in de strafzaak tegen Geert Wilders. 'Het Wilders-proces is een ideaal moment om ons te laten horen', vindt Pegida.

De zitting in de strafzaak tegen Geert Wilders wordt vrijdag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol gehouden. De gemeente Haarlemmermeer heeft toestemming gegeven aan de anti-islambeweging voor de demonstratie.

Voorwaarde is wel dat de demonstranten zich aan de voorwaarden van de gemeente houden. 

Regels
Zo moeten de deelnemers tijdens de betoging bij elkaar blijven en in het daarvoor aangewezen demonstratievak staan. Verder mag er geen alcohol worden gedronken en is gezichtsbedekking niet toegestaan. Ook zijn bepaalde vlaggen verboden, zoals de Palestijnse- en de Nazi-vlag.

Hoeveel extra beveiliging er voor de demonstratie wordt ingezet, wil de gemeente niet zeggen. "Vanwege veiligheidsoverwegingen doen we daar geen uitspraken over", stelt een gemeentewoordvoerder. "Van een tegendemonstratie is bij ons niets bekend."

Oproepen
Pegida Nederland steunt Wilders voor het behoud van 'onze vrijheid', meldt de beweging op de Facebookpagina. Daar wordt ook opgeroepen om mee te doen aan de demonstratie. "Het is natuurlijk een doordeweekse dag, maar we verwachten toch wel zo'n 150 tot 200 man", vertelt een woordvoerder van Pegida aan RTL Nieuws. 

De anti-islambeweging heeft bewust gekozen om naar het Wilders-proces te komen. "Het proces draait om vrijheid van meningsuiting. Daar hebben wij als beweging enorme problemen mee. Die vrijheid wordt enorm beperkt en daar zijn wij fel op tegen. Daarom laten wij ons vrij horen."

Bekijk hier onze special:
Lees hier alles over het Wilders-proces

 

09 maart 2016 20:40, in:

Vervolging Geert Wilders

Advocaat Wilders eist rectificatie officier van justitie

Advocaat Geert-Jan Knoops eist dat het Openbaar Ministerie een uitspraak over Geert Wilders rectificeert die officier van justitie Alexandra Oswald gisteren deed bij RTL Nieuws.

Dat bevestigt Knoops desgevraagd tegenover RTL Nieuws. Persofficier Oswald zei in de uitzending: "Wilders heeft op twee momenten geroepen: willen jullie minder, minder Marokkanen?" Knoops wijst er nu op dat Wilders alleen gevraagd heeft: "Ik vraag aan jullie, willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder Marokkanen?" Het was het publiek dat daarop: 'Minder, minder, minder' scandeerde.

'Schandalige manipulatie'
Knoops staat Wilders bij in de rechtszaak die tegen de PVV-leider is aangespannen vanwege de omstreden uitspraak. Wilders deed die op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014.

Wilders twitterde vandaag, verwijzend naar de uitzending van gisteravond: "Schandalige manipulatie van het OM voor RTL Nieuws door mij verkeerd te citeren."

Bekijk hier het onderwerp uit de uitzending van gisteravond:

 

08 maart 2016 22:25, in:

Vervolging Geert Wilders

Hoe gaat het OM te werk? Acht vragen over de aanklacht tegen Wilders

Waarom wordt Geert Wilders precies vervolgd? En hoe gaat het Openbaar Ministerie de zaak aanpakken? De redactie beantwoordt acht vragen over het Wildersproces.

1. Wat staat er precies in de aanklacht tegen Wilders?
Geert Wilders wordt aangeklaagd voor twee strafbare feiten: de PVV-leider zou zich ten eerste opzettelijk beledigend hebben uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras. Ten tweede zou de PVV-leider aangezet hebben tot haat tegen en/of discriminatie tegen deze mensen. Dat zijn samen twee feiten waarop je iemand kan veroordelen.

2. Om welke uitspraken van Wilders gaat het?
Het gaat om twee uitspraken. Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei Wilders op een markt dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'.

3. Hoe gaat het OM te werk?
"Het is een heel uitgebreide aanklacht", zegt verslaggever Rik Konijnenbelt die het proces van Wilders gaat volgen. "Zeven pagina’s maar liefst, en opgebouwd uit allerlei onderdelen. Je moet beseffen dat dit een unieke zaak is, ook voor het OM. Daarom zetten ze ook heel breed in." Van bovenstaande feiten zijn vier 'verschijningsvormen': medeplegen; plegen; uitlokken; en 'het doen medeplegen'. "Dat is met opzet gedaan, want als Wilders voor een onderdeel niet vervolgd wordt, dan zou hij nog voor één van die andere punten vervolgd kunnen worden. Dus heeft het OM besloten het heel breed te doen, puur voor de zekerheid."

4. Hoe groot is de kans dat Wilders schuldig wordt bevonden?
"Het is heel moeilijk, want dit is voor iedereen nieuw", zegt verslaggever Konijnenbelt. Meerdere strafrechtadvocaten denken dat het OM weinig kans maakt. Strafrechtadvocaat Richard van der Weide noemt het 'een verspilling van kostbare tijd en mankracht'.

5. Welke straf hangt hem boven het hoofd?
De maximale straf op bovenstaande feiten is twee jaar cel. Volgens Konijnenbelt is een celstraf in Nederland echter hoogst uitzonderlijk. "Doorgaans wordt een geldboete opgelegd."

6. Wilders is eerder vervolgd, voor haatzaaien. Toen werd hij vrijgesproken. Wat is het verschil met nu?
"Het grote verschil met het vorige proces is, is dat hij toen beledigende uitspraken deed over de islam. Dat is een religie. Nu gaat het over een bevolkingsgroep: Marokkanen. En daar ligt voor het Openbaar Ministerie echt de grens."

7. Hoe wordt gereageerd op deze tenlastelegging?
Geert Wilders blijft erbij dat hij niets verkeerd heeft gezegd. "Niemand zal mij de mond snoeren", zegt hij tegen de Haagse redactie. "Geen moslimterrorist met doodsbedreigingen, geen OvJ met onzinaanklachten en geen rechter met welk vonnis dan ook".

In Den Haag blijft het verder stil, vooralsnog. Alleen de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, heeft gereageerd. "De rechtszaak tegen Geert Wilders is ongewenst en schiet zijn doel voorbij", schrijven zij. De JOVD pleit voor een wetswijziging om politieke processen in de toekomst te voorkomen. "Door mensen of politici te vervolgen op grond van iets vaags als belediging wordt de vrijheid van meningsuiting met voeten getreden. De rechtszaal zou namelijk nooit de plek mogen zijn om politieke tegenstanders de mond te snoeren of meningen uit te bannen. Controversiële, merkwaardige of walgelijke opvattingen zijn het best te bestrijden met argumenten, niet met behulp van een rechter", aldus JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal. 

8. Wat gaat er de komende tijd gebeuren?
Pas in oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld in de rechtbank op Schiphol. Het vonnis wordt in december verwacht. Vrijdag 18 maart staat een regiezitting gepland in de strafzaak tegen Wilders. 

Reconstructie: hierom wordt Geert Wilders vervolgd:

Meer op rtlnieuws.nl:

08 maart 2016 18:55, in:

Vervolging Geert Wilders

Wilders: Niemand zal mij de mond snoeren

Geert Wilders blijft erbij dat hij niets verkeerd heeft gezegd. Vandaag werd de aanklacht bekend tegen de PVV-leider naar aanleiding van zijn 'minder minder'-uitspraak.

Wilders wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en voor belediging, blijkt uit de tenlastelegging die RTL Nieuws heeft ingezien.

Aan onze Haagse redactie laat de PVV-leider weten: "Niemand zal mij de mond snoeren. Geen moslimterrorist met doodsbedreigingen, geen OvJ met onzinaanklachten en geen rechter met welk vonnis dan ook. De vrijheid van meningsuiting is de enige vrijheid die ik nog heb en niemand pakt me die af. Bovendien heb ik niets verkeerds gezegd maar de waarheid gesproken en dat zal ik altijd blijven doen, ook over Marokkanen. Wat er ook gebeurt".

Celstraf uitzonderlijk
De maximale straf op bovenstaande feiten is twee jaar cel. Volgens verslaggever Rik Konijnenbelt is een celstraf in Nederland hoogst uitzonderlijk. "Doorgaans wordt een geldboete opgelegd."

Meer op rtlnieuws.nl:

08 maart 2016 18:14, in:

Vervolging Geert Wilders

Aanklacht Wilders bekend: vervolging voor aanzetten tot haat en discriminatie

Geert Wilders wordt aangeklaagd voor het aanzetten tot haat en discriminatie en voor belediging. Dat blijkt uit de tenlastelegging die RTL Nieuws heeft ingezien. "Met vier verschillende varianten zet het OM breed in", zegt verslaggever Rik Konijnenbelt.

De zaak draait om Wilders' 'minder'-uitspraak over Marokkanen. Het gaat om twee feiten op twee locaties. Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen op 12 maart 2014 zei Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen een week later vroeg Wilders de zaal met PVV-kiezers of ze meer of minder Marokkanen wilden. Het publiek scandeerde 'minder, minder, minder'

Doorgaans een geldboete
Volgens het Openbaar Ministerie heeft de PVV-leider zich 'opzettelijk beledigend uitgelaten' en aangezet tot haat tegen en/of discriminatie van mensen wegens hun ras.

De maximale straf op bovenstaande feiten is twee jaar cel. Volgens Rik Konijnenbelt is een celstraf in Nederland hoogst uitzonderlijk. "Doorgaans wordt een geldboete opgelegd."

De bewuste 'minder minder'-uitspraak:


Geert Wilders blijft erbij dat hij niets verkeerd heeft gezegd. "Niemand zal mij de mond snoeren."

In december
Pas in oktober wordt de zaak inhoudelijk behandeld in de rechtbank op Schiphol. Het vonnis wordt in december verwacht. 

Vrijdag 18 maart staat een regiezitting gepland in de strafzaak tegen Wilders. 

Meer op rtlnieuws.nl:

27 februari 2016 16:47, in:

Vervolging Geert Wilders

'Verplaatsen rechtszaak kan gunstig zijn voor Wilders'

Het verschuiven van de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders kan oor hem gunstig uitpakken, zegt politiek verslaggever Jos Heymans. "De rechtszaak en uitspraak leveren hem veel media-aandacht op."

Vandaag werd bekend dat de zaak over de geruchtmakende 'minder minder'-uitspraak niet in de zomer, maar pas vanaf eind oktober gevoerd zal worden.

Dicht bij verkiezingen
"Nu de nieuwe datum wat dichter bij de verkiezingen van maart 2017 komt te liggen, kan dat gunstig zijn voor Wilders", zegt Jos Heymans. "De zaak betekent voor hem veel media-aandacht. Maar of het de verkiezingsuitslag zal beïnvloeden, is nog maar de vraag. De vaste kern van zijn aanhang stemt toch wel op Wilders."

Een klein deel van de stemmers zou door een eventuele veroordeling niet op Wilders stemmen, denkt Heymans. "Maar het overgrote deel van de kiezers laat zich leiden door thema's als islamisering, vluchtelingen en Europa. Zij kijken niet naar een uitspraak van de rechter."

Meer op rtlnieuws.nl:
Rechtszaak tegen Geert Wilders vertraagd

27 februari 2016 11:14, in:

Vervolging Geert Wilders

Rechtszaak tegen Geert Wilders vertraagd

De rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders vanwege zijn ‘minder minder’-uitspraak over Marokkanen wordt niet in de zomer, maar pas vanaf eind oktober gevoerd.

De start van de inhoudelijke behandeling van de zaak is nu vastgesteld op 31 oktober. De rechtbank in Den Haag bevestigt berichtgeving daarover van het AD.

Wilders wordt vervolgd vanwege zijn uitspraken in maart 2014, toen hij de wens uitsprak dat er 'minder Marokkanen' in Nederland zouden zijn.

Inhoudelijke behandeling voor de zomer bleek niet mogelijk omdat er nog onderzoek moet worden gedaan door de rechter-commissaris. De rechtbank heeft vervolgens zittingsdata bepaald, na overleg met het Openbaar Ministerie en de verdediging.

Uitspraak
Op 18 maart vindt een regiezitting plaats. Op 31 oktober begint het proces. In december wordt de uitspraak verwacht.

Daarmee komt de uitspraak in de buurt van de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. De zaak levert Wilders veel publiciteit op in aanloop naar die verkiezingen.

De gewraakte uitspraak waar Wilders voor wordt vervolgd:

 

11 december 2015 11:55, in:

Vervolging Geert Wilders

Geert Wilders mag toch getuigen horen in zijn proces

Het ziet ernaar uit dat de rechtszaak tegen Geert Wilders weer langer gaat duren. Hij heeft toch toestemming gekregen om een aantal getuigen te horen in het proces tegen hem.

De PVV-leider staat in Den Haag terecht voor aanzetten tot haat om zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. Hij wilde 40 getuigen oproepen, maar dat werd afgewezen door de rechter-commissaris. Wilders zei toen dat hij geen eerlijk proces kreeg en ging tegen de beslissing in beroep. De raadkamer heeft zijn bezwaren voor een deel gehonoreerd, meldt NRC. 

Achter gesloten deuren
Welke getuigen alsnog worden gehoord en welke onderzoeken er nu nog gedaan worden, is niet bekend. Die onderzoeken moeten volgens de wet namelijk achter gesloten deuren gebeuren. 

Meer dan 6400 mensen deden na de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 aangifte tegen Wilders. Ze vinden zijn uitlatingen op de avond van de verkiezingen in een café in Den Haag discriminerend.

Meer op rtlnieuws.nl:
Wilders: Ze willen me koste wat kost veroordelen

29 oktober 2015 07:56, in:

Vervolging Geert Wilders

Wilders: Ze willen me koste wat kost veroordelen

PVV-leider Geert Wilders denkt dat hem geen eerlijk proces te wachten staat. Hij is aangeklaagd voor het aanzetten tot haat om zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. "Ik ben ervan overtuigd dat als ik nu vraag 'willen jullie meer of minder Syriërs', niemand daar aanstoot aan neemt."

Wilders vindt onder andere dat zijn uitspraak ging over een nationaliteit en niet over een ras, en er dus geen sprake is van racisme. Daarover wilde hij deskundigen aan het woord laten, maar vrijwel al zijn verzoeken om experts te horen zijn afgewezen, vertelt hij De Telegraaf.

'Ik wil me verdedigen'
Ook wilde hij laten onderzoeken of met aangiften tegen hem gerommeld is, maar ook dat heeft de rechtbank afgewezen. En die afwijzingen worden volgens hem 'botter en onvriendelijker' naarmate de PVV stijgt in de peilingen. "Ik wil me verdedigen, maar ik moet me ook kunnen verdedigen."

"Bij de eerste regiebijeenkomsten zei de rechter-commissaris: 'U moet een eerlijke kans krijgen, de wet zal ruim geïnterpreteerd worden'. Maar het tegendeel is gebeurd. Ze loopt kritiekloos het Openbaar Ministerie achterna. Als alle redelijke verzoeken worden afgewezen, dan willen ze me blijkbaar koste wat kost veroordelen."

'Vonnis ligt klaar'
De PVV-leider zegt dat het er kortom op lijkt dat zijn 'vonnis al klaar ligt'. "Misschien moeten ze maar gewoon bij verstek vonnissen. Voor mij heeft het dan weinig zin om te komen. Als dit standhoudt, is het een politiek proces en een PVV-haatproces."

Wilders advocaat Geert-Jan​ Knoops heeft beroep aangetekend tegen het verwerpen van de verzoeken om deskundigen te horen. Dat beroep loopt nog.

Meer op rtlnieuws.nl:
Proces Wilders om uitspraak 'minder Marokkanen' pas in 2016
Advocaat Wilders verwerpt kritiek in 'minder minder'-zaak
OM in filmpje: Hierom gaan we Wilders vervolgen

01 september 2015 16:41, in:

Vervolging Geert Wilders

Proces Wilders om uitspraak 'minder Marokkanen' pas in 2016

Het proces tegen Geert Wilders voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak zal niet meer dit jaar plaatsvinden. Dat heeft een woordvoerder van de Haagse rechtbank laten weten aan RTL Nieuws.

Wilders deed die uitspraken tijdens de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten  in maart 2014 in Den Haag (beelden: zie onder). Op 18 december van dat jaar besloot het Openbaar Ministerie hem te vervolgen op verdenking van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

Dat pas in 2016 een inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvindt, heeft volgens de woordvoerder van de rechtbank te maken met de door de verdediging van Wilders gevraagde onderzoeken en de volle agenda van de betrokken partijen.

Meer op rtlnieuws.nl:
OM wil meer vaart in 'minder Marokkanen'-zaak Wilders

28 mei 2015 14:16, in:

Vervolging Geert Wilders

Advocaat Wilders verwerpt kritiek in 'minder minder'-zaak

Advocaat Wilders verwerpt kritiek in 'minder minder'-zaak

Advocaat Geert-Jan Knoops kan zich niet vinden in de suggestie van het Openbaar Ministerie dat hij in de 'minder Marokkanen'-zaak tegen Geert Wilders zeer langzaam te werk zou gaan.

"De verdediging van de heer Geert Wilders wenst in dit stadium van de procedure niet inhoudelijk te reageren, maar verwerpt de suggestie dat door toedoen van de verdediging sprake zou zijn van vertraging van de zaak; de heer Geert Wilders dient zich tegen ruim 6000 aangiftes te verdedigen en dat kost tijd", laat Knoops in een e-mail aan RTL Nieuws weten. 

Het OM heeft er vandaag na de tweede regiezitting bij de rechter-commissaris op aangedrongen een deadline in te stellen voor het indienen van onderzoeksvragen door de verdediging. Dan gaat het om het horen van getuigen of het inbrengen van aanvullend bewijsmateriaal.

28 mei 2015 11:49, in:

Vervolging Geert Wilders

OM wil meer vaart in 'minder Marokkanen'-zaak Wilders

Het Openbaar Ministerie wil dat er meer vaart wordt gemaakt in de zaak tegen Geert Wilders over diens ‘minder, minder’ Marokkanen uitlatingen die hij maart 2014 deed.

December vorig jaar werd besloten Wilders voor de uitlatingen te vervolgen. Het OM heeft alle stukken in deze zaak eind maart aan de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops verstrekt.

ZIE OOK: Omstreden uitspraak van Wilders: Willen jullie meer of minder Marokkanen?

Het is nu aan Knoops om de zogenaamde onderzoekswensen in te dienen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over het horen van getuigen of het inbrengen van aanvullend bewijsmateriaal.

Het OM laat nu in een persbericht weten dat ze het belangrijk vindt 'dat de strafrechter zich binnen redelijke termijn kan uitspreken over deze zaak.' Het OM heeft daarom gevraagd een deadline voor het indienen van alle onderzoekswensen aan de verdediging op te leggen.

19 december 2014 14:47
"Het is een beslissing van het OM, het past mij om daar geen commentaar op te geven. Als het OM zo'n beslissing neemt, hebben ze daar goede gronden voor."
Minister Opstelten over vervolging Wilders
18 december 2014 20:19, in:

Vervolging Geert Wilders

'Je mag veel roepen, maar discrimineren mag niet'

Het Openbaar Ministerie gaat PVV-leider Geert Wilders vervolgen voor zijn 'minder-Marokkanenen'-uitspraak. 6400 mensen deden daarna aangifte. Wilders wordt verdacht van het aanzetten tot haat en discriminatie. Het OM ziet nu, na maanden van onderzoek, genoeg reden voor vervolging.

18 december 2014 10:39, in:

Vervolging Geert Wilders

Marokkanen blij met vervolging Wilders

Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders is blij dat PVV-leider Wilders wordt vervolgd voor zijn 'minder minder'-uitspraken.

"Wij vinden het terecht dat OM uitlatingen van de heer Wilders als discriminerend kwalificeert", zegt Aissa Zanzen van het samenwerkingsverband. "Ik ben blij met deze beslissing, hoewel we daar lang op gewacht hebben. Het wachten wordt beloond."

18 december 2014 10:29, in:

Vervolging Geert Wilders

Hoogleraar: Zaak tegen Wilders heel sterk

De zaak tegen Wilders is heel sterk geworden. Dat denk de Nijmeegse hoogleraar Henny Sackers: "De kans op een veroordeling is aanzienlijk groter geworden na een uitspraak van de Hoge Raad eerder deze week."

De Hoge Raad stelde dinsdag namelijk in een andere zaak dat er wel degelijk grenzen zijn aan de vrijheid van meningsuiting van politici. Dat ging om de zaak tegen de Amsterdamse politicus Delano Felter.  "Ik dacht meteen: wauw, dit vergroot de kans van het OM aanzienlijk. De grens ligt er nu", zegt Sackers.

ZIE OOK: Voor deze uitspraken wordt Wilders vervolgd

Tot nu toe was de dominante mening dat Wilders zich geen zorgen hoefde te maken op basis van Europese rechtspraak. "Maar dat waren geen uitspraken die 1 op 1 vertaald konden worden naar de Nederlandse situatie. Maar door het arrest van dinsdag zijn er nu wel grenzen. En het lijkt erop dat het OM die kans meteen heeft aangegrepen om te besluiten tot vervolging." 

18 december 2014 10:03, in:

Vervolging Geert Wilders

Wilders: Onbegrijpelijk besluit van OM

PVV-leider Geert Wilders vindt het besluit van het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen wegens discriminatie 'onbegrijpelijk'.

"Ik heb gezegd wat miljoenen mensen denken en vinden. Voor de tweede keer wil men blijkbaar afrekenen met iemand die de waarheid spreekt. Het is een gotspe dat ik me daarvoor voor de rechter moet verdedigen. Het OM zou zich bezig moeten houden met het vervolgen van jihadisten in plaats van mij", zei hij tegen persbureau ANP.

ZIE OOK: OM vervolgt Wilders voor 'minder minder'

Begin deze maand werd Wilders verhoord door de Rijksrecherche: "Ik neem geen woord terug van wat ik gezegd heb. Ik heb namelijk niets verkeerds gezegd", zegt Wilders in zijn verklaring.  "Ik discrimineer niet en zaai geen haat, noch zet ik daartoe aan. Ik ben er evenmin op uit mensen te kwetsen of te beledigen. Ik spreek echter niet met meel in de mond wanneer ik onze verworven vrijheden verdedig en de gevaren voor onze samenleving benoem." 

ZIE OOK: OM heeft sterke zaak tegen Wilders

18 december 2014 10:00, in:

Vervolging Geert Wilders

Voor deze uitspraken wordt Wilders vervolgd

Het OM gaat Geert Wilders vervolgen voor zijn opmerkingen over Marokkanen. Het gaat om deze uitspraken.

Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor 'belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat'. Oorzaak zijn twee uitspraken van Wilders.

Uitspraak 1:
12 maart. Tijdens een campagnebezoek aan het Haagse stadsdeel Loosduinen zegt Wilders dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Deze uitspraak gaat relatief geruisloos voorbij.

Uitspraak 2:
19 maart. Het is verkiezingsavond. De PVV-leider geeft een toespraak. Daarin vraagt hij de aanwezige PVV'ers of ze meer of minder Marokkanen in Nederland willen. De PVV'ers roepen 'minder, minder'. Daarop zegt Wilders: "Dan gaan we dat regelen."

Met name de uitspraak tijdens de verkiezingsavond zorgt voor veel woede in de samenleving. Het OM kreeg hiervoor ruim 6400 aangiften binnen.

18 december 2014 09:41, in:

Vervolging Geert Wilders

OM vervolgt Geert Wilders voor discriminatie

Het Openbaar Ministerie gaat PVV-leider Geert Wilders vervolgen voor discriminatie.

Wilders wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat. Dit vanwege zijn uitlatingen over Marokkanen na de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag. Er  kwamen 6400 aangiften binnen.

"Politici mogen ver gaan in hun uitspraken, dat brengt de vrijheid van meningsuiting met zich mee, maar die vrijheid wordt begrensd door het verbod op discriminatie", zo licht het OM toe in een persbericht.

Als verdachte gehoord
Begin deze maand werd Geert Wilders als verdachte gehoord. Dat verhoor heeft geen nieuwe inzichten opgeleverd. Wilders heeft een verklaring gegeven maar verder geen vragen beantwoord.

ZIE OOK: Wilders verhoord: Ik neem geen woord terug

Het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke zitting plaats zal vinden.