We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

06 februari 2016 06:00

Spekman: Samsom moet weer lijsttrekker PvdA worden

Diederik Samsom moet weer lijsttrekker worden van de PvdA bij de volgende verkiezingen, zegt partijvoorzitter Hans Spekman tegen RTL Nieuws. "Ik vind dat wij als Partij van de Arbeid te snel mensen opbranden. Ik denk dat hij alles in zich heeft om een comeback te maken."

Eerder spraken vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem hun steun al uit voor Samsom. "Ik vind het geweldig als hij dat weer zou willen doen," zei Asscher vorige week nog. In oktober hakt Samsom de knoop zelf door.

Geen gelopen race
De hele partijtop staat nu achter Samsom. Toch is het nog geen gelopen race, zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Als de peilingen zo slecht blijven als nu kan het zijn dat de achterban zich gaat roeren, en de roep om een andere lijsttrekker sterker wordt. Dan komt misschien toch vicepremier Asscher of de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb weer in beeld." In de peilingen staat de PvdA op een historisch dieptepunt.

Ook als Samsom door wil moet hij er misschien voor strijden om weer lijsttrekker te worden. Als zich nog andere kandidaten melden houdt de PvdA een lijsttrekkersverkiezing, benadrukt Spekman.

'Bedrijfsleider van het kabinet'
Partijcoryfee Felix Rottenberg zette Samsom een paar maanden geleden nog weg als de bedrijfsleider van het kabinet. Asscher zou een betere lijsttrekker zijn. Deze aanval leidde niet tot het vertrek van Samsom maar kostte Rottenberg zelf de kop. Hij stapte op als voorzitter van de commissie die de kandidatenlijst moet opstellen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Samsom heeft al laten doorschemeren dat hij sowieso opstapt als de PvdA bij de verkiezingen volgend jaar hard onderuit gaat. Spekman voelt daar niets voor. Ook bij een zware verkiezingsnederlaag gaat hij door. "Geen enkele uitslag kan me daar van afleiden," zegt hij. Spekman begint volgende week aan zijn tweede termijn als partijvoorzitter.

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws