We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

23 september 2014 06:00

SP: Staat moet van RBS als huisbankier af

De overheid moet de Schotse bank​ RBS aan de kant zetten als huisbankier. Dat vindt de SP.

Volgens de criteria van de Eerlijke bankwijzer scoort Royal Bank of Scotland ronduit slecht als het gaat om onderwerpen als klimaat en mensenrechten. De Tweede Kamer besloot daarom een paar maanden geleden al om haar bankzaken niet langer bij RBS te doen.

Duurzame bank
De SP gaat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën daarom bij het debat over de Rijksbegroting deze week oproepen om over te stappen naar een andere bank.

Sinds 2009 verzorgt RBS al het betalingsverkeer van de overheid. Maar als het aan de SP ligt komt daar snel een einde aan. "Ik wil dat de Staat als huisbankier voortaan een duurzame bank gaat nemen", zegt SP-Kamerlid Arnold Merkies tegen RTL Nieuws. "Die mogelijkheid hebben ze ook. In mei 2016 loopt het contract met RBS af."

Topnieuws