Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Samsom: Geld uitgeven

Samsom: Geld uitgeven

Highlights

PvdA-leider Diederik Samsom wil bij de onderhandelingen over de nieuwe bezuinigingen voor 2014 graag miljarden euro's aan opgepot geld in de economie pompen. Het geld moet vooral rollen bij de burgers. "We zullen mensen moeten verleiden", zegt hij.

Highlights

Topnieuws
meer stories
Meest gelezen: Politiek
25 juni 2013 20:40, in:

Samsom: Geld uitgeven

'Mensen hebben geen geld om uit te geven'

Geld moet rollen, zegt nu ook PvdA-leider Samsom, en hij krijgt meteen veel kritiek. Vanuit de politiek, maar ook van economen en de consumenten zelf.

Geld moet rollen, zegt nu ook PvdA-leider Samsom, maar hij krijgt veel kritiek. Vanuit de politiek, maar ook van economen en de consumenten zelf.

25 juni 2013 17:46

Samsom: Geld uitgeven

Samsoms pleidooi wringt behoorlijk

Politiek verslaggever Frits Wester over wat hem opvalt in de Haagse politiek.

PvdA-fractieleider Diederik Samsom kwam vandaag in de Volkskrant met een pleidooi om het geld in ons land weer te laten rollen. Dat verhaal wringt behoorlijk, vindt politiek commentator Frits Wester.

PvdA-fractieleider Diederik Samsom kwam vandaag in de Volkskrant met een pleidooi om het geld in ons land weer te laten rollen. Eerder riep premier Rutte ons op om weer te gaan consumeren door bijvoorbeeld die nieuwe auto te kopen. Hoon was vooral zijn deel.

De koopkracht van mensen staat door tal van maatregelen tenslotte onder druk, mensen sparen liever in onzekere tijden of proberen van hun (hypotheek-)schulden af te komen. En nu komt Samsom dus met zijn pleidooi. Het is zijn schot voor de boeg nu de onderhandelingen over 6 miljard aan extra structurele bezuinigingen op stoom beginnen te komen.

Samsom richt zich daarbij niet zozeer op de gewone consument, maar op vermogen dat om wat voor reden dan ook niet wordt aangewend. Vermogen bijvoorbeeld bij pensioenfondsen waarmee hypotheekportefeuilles zouden kunnen worden overgenomen. Een suggestie die eerder door werkgevers voorman Wientjes is gedaan. De gesprekken daarover lopen al, hoewel de pensioenfondsen voorlopig weinig enthousiast zijn.

"Op zich allemaal zinnige suggesties"

Of geld dat vaststaat op rekeningen en door fiscale belemmeringen niet wordt gebruikt. Denk aan ouderen met vermogen die dat daardoor niet aan hun kinderen kunnen overdragen. Er zijn nog tal van andere voorbeelden te noemen. Allemaal geld dat gebruikt kan worden om weer te investeren en om de kredietverlening in bijvoorbeeld het MKB en de bouw op gang te krijgen. Op zich allemaal zinnige suggesties. Zeker als Samsom daaraan toevoegt dat je mensen via belastingvoordelen tot dergelijke acties moet verleiden.

Ware het niet dat Samsom in hetzelfde interview aangeeft dat die 6 miljard aan bezuinigingen er echt niet komen zonder lastenverhogingen. En dat daarbij van de hogere inkomens een extra bijdrage gevraagd mag worden. Natuurlijk, dat is een gerechtvaardigde keuze voor een sociaaldemocraat. Maar het gaat daarbij wel om dezelfde mensen waar Samsom aan vraagt om hun vermogens in de economie te pompen. Het hele verhaal wringt daardoor toch behoorlijk. Het is dan ook niet zo gek dat er argwanend op zijn pleidooien gereageerd wordt.

"Het is volgens Samsom tijd de economie weer een forse impuls te geven. Helemaal mee eens, alleen komt hij daar wel erg laat achter."

O ja, en dan was er nog die opmerking in het interview dat "de tijd van afwachten tot het beter wordt echt voorbij is". Het is volgens Samsom tijd de economie weer een forse impuls te geven. Helemaal mee eens, alleen komt hij daar wel erg laat achter. Het kabinet heeft het afgelopen half jaar vooral op zijn handen gezeten en juist als het om die economische impulsen ging een veel te afwachtende houding aangenomen. Daarmee is kostbare tijd verloren gegaan en is de onzekerheid alleen maar toegenomen.  Of moet ik de PvdA-leider zo begrijpen dat hij dat zelf inmiddels ook vindt?

25 juni 2013 16:39, in:

Samsom: Geld uitgeven

Zijlstra reageert zuinig op plannen Samson

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft vrij zuinig gereageerd op uitspraken van zijn PvdA-collega Diederik Samsom. Die zei in de Volkskrant dat het kabinet maatregelen moet nemen om te stimuleren dat bijvoorbeeld corporaties, pensioenfondsen en particulieren weer geld investeren in de economie.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra heeft vrij zuinig gereageerd op uitspraken van zijn PvdA-collega Diederik Samsom. Die zei in de Volkskrant dat het kabinet maatregelen moet nemen om te stimuleren dat bijvoorbeeld corporaties, pensioenfondsen en particulieren weer geld investeren in de economie.
 
Zijlstra wees erop dat de coalitie onderhandelt over een bezuinigingspakket van 6 miljard euro in 2014. "Het is het goede recht van de heer Samsom om aan te geven wat zijn inzet is."
 
Volgens Zijlstra is de belangrijkste taak van het kabinet om de overheidsfinanciën op orde te krijgen. Daartoe dient het bezuinigingspakket van 6 miljard.
 
Zijlstra wees er ook op dat hij eerder heeft gezegd dat het kabinet gericht moet investeren in beleid dat de economie aanjaagt. Extra geld uitgeven voor consumptieve uitgaven wijst hij af.
 
25 juni 2013 13:47
Het verhaal van Samsom is weinig concreet. Het is een schot voor de boeg voor morgen, voor het debat over de bezuinigingen. Hij zegt actie te willen, terwijl ze al een halfjaar bezig zijn. Het kabinet zal morgen steeds verwijzen naar augustus, want dan komt het hele pakket op tafel. Reken maar op lastenverzwaringen.
Frits Wester Oproep Samsom
25 juni 2013 13:00, in:

Samsom: Geld uitgeven

'Wat een geklets, Diederik Samsom!'

'Wat een geklets, Diederik Samsom!'

PvdA-leider Diederik Samsom roept iedereen op om meer geld uit te geven. Geld dat rolt, geeft namelijk de economie een impuls. Maar heeft zijn oproep enige kans van slagen?

PvdA-leider Diederik Samsom roept iedereen op om meer geld uit te geven. Geld dat rolt, geeft namelijk de economie een impuls. Maar heeft zo'n oproep enige kans van slagen?

'Het geld moet weer gaan rollen', vindt Diederik Samsom. Het kabinet moet mensen gaan verleiden om dat ook te gaan doen. Hoe? Het is de bedoeling dat pensioenfondsen, banken, grote beleggers en particulieren meer gaan uitgeven doordat het kabinet dit zo aantrekkelijk mogelijk maken door middel van belastingvoordelen, garanties en anderen stimulansen. 

Werkt niet!
Maar of de 'verleidelijke oproep' nu dé trigger is voor mensen om hun portemonnee te trekken en dit weekend een nieuwe auto, wasmachine of woning aan te schaffen? Politicoloog Peter van der Heiden weet wel zeker van niet. "Eerst zeggen dat je meer moet bezuinigen en dan iedereen oproepen om meer geld uit te geven. Dat werkt natuurlijk niet. Kansloze actie."

"Een overduidelijke paniekreactie die bol staat van tegenstrijdigheden", vindt Roemer van de SP. 

Enkeltje teleurstelling
De oproep van Samsom is overigens niet nieuw. Rutte deed een jaar geleden precies hetzelfde. Zijn oproep luidde:  'stop met somberen en ga geld uitgeven'. Niet echt succesvol, aangezien Samsom een jaar later precies dezelfde boodschap moet verkondigen.

In 2009 riep toenmalig staatssecretaris Frank Heemskerk op om meer in eigen land op vakantie te gaan. De jaren daarna bleek uit CBS-cijfers dat we steeds minder in eigen land op vakantie tegaan. Wederom een kansloze oproep. 

Wél succesvol waren de oproepen van Joop den Uyl tijdens de oliecrisis om zuiniger aan te doen met de brandstof. Mensen sloten massaal hun gordijnen en lieten hun auto op de oprit staan.

Waarom lukt het niet?
Missen Samsom en Rutte het Den Uyl-effect? Volgens Peter van der Heijden heeft het er vooral mee te maken dat de oproep om geld te laten rollen, niet haalbaar is. 'Je kunt alleen je geld uitgeven als je het hebt. Veel mensen hebben het geld gewoonweg niet. Zijn hun baan kwijtgeraakt. Ze houden dus hun spaargeld vast. Hoe hard je ook roept, het zal niet gebeuren." 

25 juni 2013 10:36, in:

Samsom: Geld uitgeven

Pechtold: Kabinet geeft nog steeds geen duidelijkheid

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich na de oproep van Samsom af hoe lang het nog duurt voordat het kabinet met besluiten komt. "Waar mensen echt op wachten, is duidelijkheid van de coalitie."

D66-leider Alexander Pechtold vraagt zich na de oproep van Samsom af hoe lang het nog duurt voordat het kabinet met besluiten komt. "Waar mensen echt op wachten, is duidelijkheid van de coalitie."

"Na Rutte roept nu Samsom mensen op om geld uit te geven. Iedereen vraagt zich af welke besluiten het kabinet gaat nemen en welke gevolgen dat heeft voor de persoonlijke financiën van mensen. Helaas stelt het kabinet besluiten steeds uit. Waarom hoor ik Samsom niet over het uitstellen van hervormingen en de bezuinigingen op onderwijs? Heeft hij die zaken al geaccepteerd? Hervormingen en onderwijs vergroten de kracht van onze economie. Dat kunnen VVD en PvdA niet blijven ontkennen."

25 juni 2013 10:10, in:

Samsom: Geld uitgeven

Geld dat er is, moet rollen. Hoe bedoelt Samsom dat?

Geld dat er is, moet rollen. Hoe bedoelt Samsom dat?

Volgens PvdA-leider Samsom is het belangrijk dat Nederlanders weer geld gaan uitgeven. In april deed premier Rutte een soortgelijke oproep. Wat zegt Samsom precies en wat is het verschil met de uitspraken van Rutte?

Volgens PvdA-leider Samsom is het belangrijk dat Nederlanders weer geld gaan uitgeven. In april deed premier Rutte een soortgelijke oproep. Wat zegt Samsom precies en wat is het verschil met de uitspraken van Rutte?

Premier Rutte deed op 11 april een beroep op Nederlanders 'om vooral vooruit te kijken'. Hij zei dat er in Nederland te veel wordt 'gemopperd en gesomberd'. "Als we zo somber blijven gaat het niet lukken. We moeten het deken van negativisme wegtrekken. Laten we wél die auto kopen, laten we wél dat huis kopen, we moeten een beetje risico nemen en vertrouwen hebben."

Die oproep had geen effect op het vertrouwen, en Rutte kreeg veel kritiek van de oppositie. Alleen dingen zeggen heeft dan ook geen zin, zegt Samsom nu in De Volkskrant.

Samsom treedt meer in detail

Samsom: "Het is belangrijk dat we het geld in beweging brengen dat niet op de begroting van de overheid staat, maar elders in de samenleving vastzit. Bij de banken, bij de woningcorporaties, de pensioenfondsen en bij particulieren. Die moeten weer gaan investeren."

De PvdA-leider treedt meer in detail. Mensen moeten meer verleid worden om geld uit te geven, bijvoorbeeld via belastingvoordelen. Geen nieuwe schulden maken, maar vastzittend vermogen aanspreken. Net als bij het voordelig vrijgeven van het spaarloon. Samsom zegt:

  • "Er zit veel geld vast in bijvoorbeeld stamrecht-bv's, waarin mensen hun ontslagvergoedingen en gouden handdrukken hebben weggezet, zodat ze niet in één keer dat hoge belastingtarief hoeven te betalen. Ik kan me voorstellen dat er methoden zijn om mensen te verleiden die vermogens vrij te maken."
  • "Ik zie een schrijnend gebrek aan kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf. Ondernemers die wel willen investeren, maar geen geld krijgen. De overheid experimenteert al met garantstellingen voor zulke leningen. Ik pleit ervoor dat we dat fors uitbreiden."
  • "Er zijn mogelijkheden om het voor de pensioenfondsen en institutionele beleggers aantrekkelijk te maken zich op de hypotheekmarkt te begeven."
  • "We moeten vrede sluiten met de woningcorporaties, zodat zij hun miljarden weer gaan gebruiken om huizen te bouwen."
25 juni 2013 09:35, in:

Samsom: Geld uitgeven

Roemer: paniekreactie van Samsom

Roemer: paniekreactie van Samsom

SP-leider Emile Roemer noemt het pleidooi van PvdA-leider Diederik Samsom om mensen te verleiden meer geld te besteden 'een overduidelijke paniekreactie die bol staat van de tegenstrijdigheden'.

SP-leider Emile Roemer noemt het pleidooi van PvdA-leider Diederik Samsom om mensen te verleiden meer geld te besteden 'een overduidelijke paniekreactie die bol staat van de tegenstrijdigheden'.
 
"Wel 6 miljard extra bezuinigen, de werkloosheid fors laten oplopen en de lasten flink verzwaren en dan smeken dat mensen meer gaan uitgeven? Dan ben je niet meer van deze wereld", aldus Roemer. 
 
De VVD wilde nog niet reageren op de uitspraken van de coalitiegenoot. Overigens zei premier en VVD-leider Mark Rutte vrijdag al dat het kabinet niet alleen gaat bezuinigen, maar ook investeren.
4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Al die oproepen om ons geld te laten rollen gaan voorbij aan de harde werkelijkheid dat we met een SCHULDENcrisis te maken hebben.” @arieslob, ChristenUnie-leider, op Twitter

4 jaar geleden
twitter thumbnail

“Hoor ik een echo van oproep Rutte? Geef uw spaargeld uit, zegt ook Samsom. Benieuwd op welke manier kabinet sparen gaat ontmoedigen” @vanHijum, CDA-Kamerlid, op Twitter

25 juni 2013 06:32, in:

Samsom: Geld uitgeven

Samsom: stimuleer geld uitgeven

Samsom: stimuleer geld uitgeven

PvdA-leider Diederik Samsom wil bij de onderhandelingen over de nieuwe bezuinigingen voor 2014 graag miljarden euro's aan opgepot geld in de economie pompen. Het geld moet vooral rollen bij de burgers.

PvdA-leider Diederik Samsom wil bij de onderhandelingen over de nieuwe bezuinigingen voor 2014 graag miljarden euro's aan opgepot geld in de economie pompen. Het geld moet vooral rollen bij de burgers.

"We zullen mensen moeten verleiden. Ik verwacht dat het kabinet nu alle terughoudendheid laat varen", zegt Samsom in een interview met De Volkskrant. Hiermee herhaalt de PvdA'er een eerdere oproep van premier Mark Rutte, die in april al opriep om geld uit te geven. "Laten we wél die auto kopen, laten we wél dat huis kopen, we moeten een beetje risico nemen en vertrouwen hebben", zei de VVD-leider toen. Dat had geen effect en kwam hem op veel kritiek te staan van de oppositie.

Alleen dingen zeggen, heeft geen zin, zegt Samsom nu. Daarom moet het kabinet zorgen voor belastingvoordelen, garanties en andere stimulansen om geld uitgeven zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Ook pensioenfondsen, banken, grote beleggers en woningcorporaties moeten zo worden overgehaald meer geld uitgeven.

Maar volgens Samsom blijft het daar niet bij en zoekt de coalitie deze zomer 6 miljard euro aan bezuinigingen en lastenverzwaringen. "De tijd van afwachten tot het beter wordt, is echt voorbij. Er moet meer op de mat komen. Het is tijd om de economie een forse impuls te geven, zodat er weer werk komt en er weer wordt gebouwd."