Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

24 juni 2015 11:28, in:

Ophef om 'labbekak'-uitspraak

Rutte: Labbekak-uitspraak ongepast

De 'labbekak'-uitspraak van werkgeversvoorman Hans de Boer over uitkeringsgerechtigden maakt heel wat los. Premier Rutte noemt de woorden 'ongepast'.

PvdA-leider Diederik Samsom kaatst de opmerkingen van De Boer terug. "Wie is hier nu de labbekak?" In de Volkskrant noemt De Boer Nederlanders met een uitkering zijn 'labbekakken', die per direct aan het werk kunnen en moeten.

"Handen uit de mouwen", zegt hij tegen het grootste deel van de half miljoen 'bijstanders', onder wie vele hoogopgeleiden. "Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan. Wat is daar fout aan?" 

Schaamteloos
Met name de PvdA windt zich op over de uitspraken. Voorman Diederik Samsom: "Uitkeringsgerechtigden uitmaken voor 'labbekak' en drie zinnen later schaamteloos toegeven dat je het verdomt om arbeidsgehandicapten aan een baan te helpen. Beste Hans, wie is hier nu de labbekak?"

Ouderenbond ANBO noemt het 'wegzetten' van bijstanders als labbekakken een schoffering. "Het kan echt niet om simpelweg op te merken dat mensen die vaak zijn weggesaneerd gedurende de crisis maar asperges moeten gaan steken. Dat is kort door de bocht en eerlijk gezegd gewoon een schoffering. Vooral als je ze ook 'labbekakken' noemt", zegt directeur Liane de Haan.

ZIE OOK: Asscher boos over 'middelvinger' naar werklozen

"De Boer merkt op dat ze aan het werk moeten. Daar kan niemand tegen zijn. Maar velen zijn de vijftig gepasseerd, aan het einde van hun ww-periode en zij slagen er niet in werk te vinden. Dat ís er gewoon te weinig." Volgens De Haan willen de meeste vijftigplussers die in de bijstand zitten best de handen uit de mouwen steken.