Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

20 maart 2014 17:53, in:

PVV'ers stappen op

PVV-Kamerlid Van Vliet weg om Marokkanen-uitspraak

PVV-Kamerlid Roland van Vliet vertrekt uit de PVV-fractie na de omstreden uitspraken van Wilders. Dat zegt hij in een exclusief interview met RTL Nieuws.

"Het voelt als een bevrijding," aldus Van Vliet. "Ik moest voor mezelf iets goedpraten. Dat kan ik niet. Er zijn zoveel Marokkanen die het goed doen in Nederland."

"Eerst ging het over islamitische uitwassen, toen ging het over criminelen en nu gaat het over de hele groep. Het is een glijdende schaal. Dit is de druppel die de emmer doet overlopen. Per direct stap ik uit de fractie."

Van Vliet is het zevende PVV-Kamerlid dat uit de fractie stapt sinds 2010. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste PVV-Kamerleden, omdat hij de voorzitter is van de parlementaire enquête naar woningcorporaties. 

'Meer of minder Marokkanen?'
Gisteravond vroeg Wilders in Den Haag aan zijn achterban: "Willen jullie meer of minder Marokkanen in deze stad?” De zaal scandeerde: "Minder, minder, minder." Wilders reageerde: "Dat gaan we regelen."

Andere partijen in Den Haag reageerden met afschuw. "Dit soort uitingen zijn gif voor de samenleving," zegt vice-premier Asscher. "Schokkend", zegt CDA-leider Buma. VVD-fractievoorzitter Zijlstra noemt het "misselijkmakend". Die mening deelt PVV-Kamerlid Roland van Vliet.

Meer kritiek binnen partij
Binnen de PVV zou meer kritiek zijn op het Marokkanen-standpunt van de partij. "Meer mensen zullen ongetwijfeld zo denken. Niet iedereen reageert juichend op wat nu in de PVV is gebeurd." Volgens van Vliet is in de fractie 'weinig saamhorigheidsgevoel'. Hoe groot de schade voor de PVV is na alle ophef, durft Van Vliet niet te zeggen. "Dat is koffiedik kijken. Geert Wilders is een overlevingskunstenaar."

Van Vliet blijft in de Tweede Kamer en gaat als onafhankelijk Kamerlid verder. "De parlementaire enquête naar woningcorporaties is mijn magnum opus en wil ik graag als onafhankelijk Kamerlid afmaken."