Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

12 november 2015 22:13, in:

Lek Commissie Stiekem

Kamerbestuur: Namen verdachten in onderzoek geheim houden

Om er geen politiek onderzoek van te maken, moeten de namen van de verdachte fractievoorzitters geheim blijven, ook voor de onderzoekers. Dat adviseert het Presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer.

Dat blijkt uit de brief van het Presidium over hoe het onderzoek naar het lek uit de Commissie Stiekem uitgevoerd zou moeten worden. Letterlijk staat er: "In het belang van de objectiviteit van het onderzoek adviseert het Presidium de commissie te bezien of ook zonder kennisneming van de namen tot een verantwoorde beslissing kan worden gekomen."

'Dit kan niet, dit is echt flauwekul'
Politiek commentator Frits Wester wist niet wat hij las, toen hij de brief onder ogen kreeg: "Onderzoeken zonder namen te kennen? Dan heb je een soort dancing in the dark. Dit kan niet, dit is echt flauwekul."

Maximaal zeven mensen nemen plaats in de commissie. Snelheid is geboden, staat er in de brief: "De ontstane situatie stelt het parlement in een slecht daglicht. Het is van belang om de betrouwbaarheid en goede naam van de volksvertegenwoordiging snel te zuiveren." 

Het bestuur wil daarom dat de commissie zo snel als mogelijk aan de slag gaat. Uiterlijk volgende week moet duidelijk zijn wie er in de commissie plaatsnemen en wat hun taakomschrijving wordt. Vast staat wel al dat ze de mogelijkheid krijgen mensen onder ede te horen. 

Uiterlijk 3 februari
De commissie brengt verslag uit aan de Tweede Kamer. Die beraadslaagt vervolgens of ze de procureur-generaal bij de Hoge Raad opdracht verleent om tot vervolging over te gaan. De Tweede Kamer moet uiterlijk 3 februari 2016 een definitief besluit nemen over de vraag of er voldoende grond voor vervolging is.

Meer op rtlnieuws.nl: