Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

01 april 2014 18:15

Jaarlijks sneuvelen honderden kippen en konijnen voor het leger

Nederlandse militairen slachten tijdens survivaltrainingen elk jaar zo'n 300 kippen en konijnen. Dat blijkt uit het antwoord van minister Hennis-Plasschaert van Defensie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

In Nederland krijgen mariniers, commando’s en luchtvarenden een survivaltraining. Daar leren militairen onder zeer primitieve omstandigheden te overleven. Een onderdeel van de opleiding is het slachten van een kip of een konijn. Dat gebeurt onder toezicht van professionele instructeurs, blijkt uit de brief van Hennis-Plasschaert. Marianne Thieme van de PvdD had daar vragen over gesteld.

Niet alleen konijnen en kippen worden gedood voor militaire opleidingen. Er zijn jaarlijks cursussen voor onder meer chirurgen om te leren omgaan met verwondingen die voorkomen in oorlogssituaties. Daarvoor wordt zoveel mogelijk geprobeerd om geen proefdieren te gebruiken, maar voor de training (militaire) traumachirurgie worden levende varkens ingezet. 

Varkens
De training met de varkens is verplicht voor traumachirurgen en biedt de enige mogelijkheid om levensreddende handelingen in de acute situatie na te bootsen. Het varken benadert de menselijke anatomie het dichtst. Het gaat jaarlijks om ongeveer twaalf varkens. Op sommige van die dieren worden levend, onder narcose, operaties uitgevoerd.

Deze cursussen worden gegeven in het Studiecentrum Medische Wetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Daar zijn proefdierdeskundigen in dienst die toezicht houden op de uitvoering van dierproeven en het welzijn van proefdieren. 

Topnieuws