Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

07 april 2016 07:00

Dag 2 proces-Wilders: Wat kunnen we verwachten?

Dag 2 proces-Wilders: Wat kunnen we verwachten?
Wilders overlegt met zijn advocaat tijdens de regiezitting (archieffoto)

Vandaag is er weer een zitting in het Wilders-proces in de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol. Wat kunnen we verwachten?

1) Wat staat er op het programma?
De rechtbank maakt vandaag vanaf 10.00 uur bekend welke verzoeken van Geert Wilders in de rechtszaak worden toegekend. Wilders moet voor de rechter komen vanwege zijn omstreden Marokkanen-uitspraken in maart 2014. 

2) Welke verzoeken zijn dat?

 • Het horen van verschillende getuige-deskundigen
  Wilders liet via zijn advocaat Geert-Jan Knoops weten dat hij nog een aantal mensen wil horen als getuige-deskundige. Dat zijn Maurice de Hond (opiniepeiler), Dick Schoof  (de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding), Peter van Koppen (rechtspycholoog), Jaco Dagevos (hoogleraar Integratie), Amos Guiora (Amerikaanse deskundige) en nog een anonieme getuige.
 • Uitspraak over het hack/lek
  Er wordt ook uitspraak gedaan door de rechter over het eventueel stilleggen van de zaak. Advocaat Knoops heeft hierom gevraagd omdat de concept-pleitnota een dag voor de regiezitting gelekt werd naar het AD. Knoops wil helder hebben waar het lek zit.
  Het Openbaar Ministerie ziet geen reden om de zaak te bevriezen. "Tot nu toe heeft het lek geen gevolgen gehad. Er is dan ook geen grondslag om de zaak te schorsen", stelde de officier van justitie.
 • Onderzoek naar het lek
  Ook heeft Wilders gevraagd aan de rechtbank om onderzoek te doen naar het lek. Naast een onderzoek van de advocaat, wil Wilders dus ook dat er onder leiding van de rechtbank onderzoek wordt gedaan naar het lekken van de concept-pleitnota. Dat is breder dan het onderzoek van advocaat Knoops.
 • Oproep voor andere rechter
  De PVV-leider heeft een van de rechters die zijn rechtszaak behandelen gevraagd terug te treden. Volgens hem heeft de rechter, Elianne van Rens, in het verleden kritiek geuit op Wilders. Ook zou ze in het televisieprogramma 'Kijken in de ziel' van journalist Coen Verbraak de rechterlijke beslissing tijdens zijn vorige proces om de wraking van de rechter toe te wijzen bekritiseerd hebben.
  Vandaag zal blijken of de rechtbank gehoor geeft aan deze oproep.

3) Is Geert Wilders zelf aanwezig?
We weten het niet zeker; maar waarschijnlijk is de PVV-politicus er zelf niet bij. Zijn voorlichter is niet bereikbaar voor commentaar. Wilders' advocaat laat weten dat hij officieel nog geen afmelding van zijn cliënt heeft gehad. 
De kans is echter klein dat hij zelf aanwezig is in de rechtbank. Vandaag is namelijk ook het debat over Ard van der Steur. De minister van Veiligheid en Justitie moet zijn handelen rondom de aanslagen in Brussel toelichten. Waarschijnlijk zal Wilders de voorkeur geven aan dat debat. Ook Knoops denkt dat de PVV-leider de voorkeur geeft om bij het debat te zijn. 

4) Hoe staat het met het onderzoek naar het lek?
Adcoaat Knoops laat weten RTL Nieuws dat hij experts laat onderzoeken of hij gehackt is. Hij verwacht niet dat er op korte termijn meer duidelijkheid over komt. 

5) Gaat de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops nog iets zeggen?
Dat is onduidelijk. Het is de bedoeling dat alleen de rechtbank het woord voert. Advocaat Knoops kan achteraf nog een toelichting of een vraag stellen. Maar het kan altijd anders lopen. 

6) Hoe lang gaat het duren?
Op papier moet het een korte zitting worden: een uurtje zal normaal zijn. Maar je weet het nooit. Het blijft een bijzondere zaak, met een niet-alledaagse verdachte. De vorige zitting begon om 9 uur s'ochtends en was pas rond 19.30 uur afgelopen. 

Lees hier alles over het proces in onze special:
Tegenstanders van het proces aan het woord: 'Dit is de omgekeerde wereld

Topnieuws