Ga naar de inhoud
Verwarring door waarschuwing

Rutte: kabinet heeft nog niet besloten over verlenging coronamaatregelen

Premier Rutte tijdens het debat over de aanpak van het coronavirus. Beeld © ANP

Het kabinet heeft nog niet besloten dat de 'gedeeltelijke lockdown' wordt verlengd. Volgens premier Rutte ging het om een misverstand dat hij graag wilde wegwerken in het debat met de Tweede Kamer. Er is verwarring ontstaan over de uitspraak die minister Hugo de Jonge daarover gisteren deed.

Om te komen onder een veilig niveau van het aantal ziekenhuisopnames, besmettingen per dag en het aantal mensen dat één iemand met het coronavirus gemiddeld aansteekt, is waarschijnlijk meer tijd nodig.

De Jonge zei gisteren dat het kabinet het op 13 oktober nog had over vier weken, maar 'wat we zeker weten, is dat de huidige maatregelen veel langer nodig zullen zijn dan die vier weken'. "En de verwachting is nu dat het in ieder geval nog tot in december zal duren", zei De Jonge.

Niet besloten

Volgens Rutte is dat toch nog niet besloten. "Dat is wat je nu voorzichtig door je oogharen kan zien", zegt Rutte vandaag tegen de Kamer. "Hebben we nou al besloten dat het pakket wordt verlengd tot na half november? Hebben we nog niet besloten."

Maar het kabinet wil volgens hem alvast duidelijkheid geven over de komende tijd. "Dat is de reden dat we dat gisteravond gezegd hebben."

Volgens premier Rutte is er niets besloten over verlengen van de maatregelen

01:13
Kabinet:
Lees ook:
Kabinet: coronamaatregelen gaan zeker tot in december duren

Ook over het reproductiegetal (de 'R') ontstond door het persmoment gisteren de nodige verwarring. Rutte spreekt tegen dat coronaminister Hugo de Jonge heeft gezegd dat de besmettingsgraad op 0,88 ligt. Dat ging om het verwachte reproductiegetal, niet het daadwerkelijke getal, benadrukt de premier.

Verwachte waarde

RIVM-chef Jaap van Dissel leek De Jonge hierover tegen te spreken, maar volgens Rutte heeft het kabinet het nooit gehad over de daadwerkelijke waarde, maar slechts de 'verwachte R'. "We zullen de komende dagen moeten kijken of die R inderdaad een stuk onder die 1 is gedaald, en dat is altijd met vertraging, dat kun je op dit moment nog niet vaststellen", aldus de premier.

Het kabinet kreeg flinke kritiek van de oppositie over de communicatie op het persmoment dinsdag. Die communicatie moet juist kraakhelder zijn in crisistijd en lijkt rommelig te verlopen, luidde de kritiek.

Gedeeltelijke
Lees ook:
Gedeeltelijke lockdown duurt tot in december – en misschien nog wel langer
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.