Andere oud en nieuw

Kabinet wil dit jaar landelijk vuurwerkverbod vanwege corona

09 november 2020 14:12 Aangepast: 09 november 2020 14:56
Nederlanders kopen massaal vuurwerk net over de grens omdat op veel plekken in Nederland vuurwerk is verboden. Beeld © ANP

Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod. Dat bevestigen bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS. Door het verbod wordt de druk op de ziekenhuizen verlicht en dat is vanwege corona extra noodzakelijk.

Door het coronavirus is er een breder draagvlak ontstaan om dit jaar oud en nieuw zonder vuurwerk te vieren. Eerder riepen zorgmedewerkers en andere hulpverleners al op om dit jaar met een algeheel verbod te komen.

Voorstanders

 De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's drongen vorige week al aan op zo'n verbod, om de hulpdiensten te ontlasten. Vrijdag zal het kabinet de knoop naar verwachting door willen hakken.

Minister Grapperhaus (Justitie) en staatssecretaris van Veldhoven (Milieu) zijn beiden al langer voorstander van een vuurwerkverbod. De schade van het verbod voor de vuurwerkhandel zou zo'n 70 miljoen euro zijn. Het kabinet is best bereid een deel van de schade te vergoeden. Maar niet alles want 'ze kunnen het spul volgend jaar alsnog verkopen' aldus een betrokkene tegen RTL Nieuws. 

"Het is zo’n enorme ellende dat ik denk: dit is het allemaal niet waard", aldus een minister tegen RTL Nieuws. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkopers bezorgd over vuurwerkverbod: 'Dit is het einde van mijn bedrijf'

Slachtoffers

Volgens VeiligheidNL zijn er afgelopen jaarwisseling 1300 slachtoffers van een vuurwerkongeval behandeld, waarvan 81 procent kwam door legaal vuurwerk. 55 procent van de slachtoffers raakte gewond door siervuurwerk en iets meer dan de helft stak het vuurwerk niet zelf af.

"Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee", zei burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, vorige week.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore