Ga naar de inhoud
Politiek

Wilders: Verdrinken vluchtelingen komt door opendeurenbeleid EU

Geert Wilders in de raadszaal van Zeewolde. Beeld © ANP

Dat vluchtelingen verdrinken, is een gevolg van het 'opendeurenbeleid' van de Europese Unie. Dat zei PVV-leider Geert Wilders vanavond in Zeewolde, waar hij sprak tijdens een raadsvergadering over de komst van een asielzoekerscentrum.

De 'verschrikkelijke beelden' van mensen die zijn verdronken, 'gaan iedereen door merg en been', zei Wilders. "Maar als premier Rutte of bondskanselier Angela Merkel zegt: 'Kom maar, je bent welkom', zullen mensen altijd de gok wagen."

'Gekkenwerk'
Wilders had zich voor de raadsvergadering in Zeewolde aangemeld als inspreker. De raad beslist volgende week over de komst van een asielzoekerscentrum. Dat moet plaats bieden aan 900 tot 1500 vluchtelingen.

'Gekkenwerk', oordeelt Wilders. "Hoe kunt u een gemeenschap van 22.000 mensen dat aandoen?" Hij vroeg de burgemeester een referendum te organiseren, zodat de inwoners zich zelf kunnen uitspreken over de komst van de asielzoekers.

'Turkije is veilig'
Wilders herhaalde zijn pleidooi voor opvang in de regio, verwijzend naar de beelden van verdronken vluchtelingen. "Dan nemen mensen dat risico niet." Hij zei geen vluchtelingen te willen terugsturen naar oorlogsgebied, maar noemde het een fabeltje dat er 'geen veilige gebieden in die regio zijn'. Turkije, zei Wilders, 'is een veilig land. Als ze alleen veiligheid zouden zoeken, zouden ze in Turkije stoppen.' De PVV-leider pleitte ook voor opvang door 'steenrijke Arabische staten'. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Wilders over komst asielzoekers: Genoeg is genoeg