Algemene Beschouwingen 2015

'Regeringspartijen gaan eigen koers varen'

16 september 2015 11:28 Aangepast: 16 september 2015 12:33
Beeld © ANP

Regeringspartijen PvdA en VVD zullen bij het verdedigen van de begroting voor 2016 meer hun eigen koers varen, ondanks dat ze samen in de coalitie zitten. Het is immers de laatste gezamenlijke begroting van dit kabinet voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017, zegt politiek verslaggever Frits Wester.

Volgers van de Algemene Beschouwingen, het 'belangrijkste politieke debat', zullen een verschil in toon en woordkeus zien als VVD-fractieleider Halbe Zijlstra en PvdA-leider Diederik Samsom aan het woord komen, zegt Wester.

De Tweede Kamer reageert vandaag op de plannen die de regering gisteren officieel presenteerde op Prinsjesdag. Er zal in Den Haag worden gesproken over de economie, koopkracht, werkgelegenheid, de ambities van het kabinet voor de toekomst, kritiek op de begroting voor justitie en voor een groot deel natuurlijk over de instroom van vluchtelingen. 

Flinke aanvaring
Het onderwerp leidde vanochtend direct tot een flinke aanvaring tussen Emile Roemer (SP) en Geert Wilders. Volgens de PVV-leider zet de SP grenzen open voor asielzoekers, terwijl de SP-kiezer dat helemaal niet zou willen. "U gooit een asielbom op Nederland. En u zegt: SP-kiezers kunnen de pot op!" Roemer antwoordde dat Wilders altijd oorlogen en het gooien van bommen heeft gesteund. "En dan vindt u het gek dat er vluchtelingenstromen ontstaan! Wat u doet is bommen op een kruitvat gooien en dan wegkijken."

Wilders wilde de algemene beschouwingen eigenlijk niet door laten gaan. Hij vond dat de Kamer enkel zou moeten debatteren over de vluchtelingenproblematiek, maar kreeg daarvoor vrijwel geen steun vanuit de Kamer.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore