Asielzoekers in Nederland

Dijkhoff: Asielzoeker krijgt niet meer direct een eigen huis

18 september 2015 12:01 Aangepast: 18 september 2015 12:49
Klaas Dijkhoff blijft Thierry Aartsen steunen. Beeld © ANP

"We moeten af van het beeld dat iedere toegelaten vluchteling onmiddellijk een eigen huis krijgt." Dat zei staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie vanochtend over het tekort aan huurwoningen om de enorme stroom vluchtelingen op te vangen.

Er moeten volgens de staatssecretaris ook huizen overblijven voor andere woningzoekenden.

Klaas Dijkhoff en minister Stef Blok van Wonen overleggen vanmiddag met Aedes, de koepel van woningcorporaties. Het huisvestingsprobleem wordt met de dag groter. Voorzitter Calon van Aedes heeft aangedrongen op onorthodoxe maatregelen, zoals vluchtelingen een woning laten delen. Die maatregelen worden nu nog tegengehouden door officiele regelgeving.

Recht op een kamer
​Dijkhoff wilde nog niet zeggen dat het recht op een woning wordt vervangen door het recht op bijvoorbeeld een kamer. "Zo gedetailleerd hebben we het nog niet uitgewerkt. Maar er moeten maatregelen worden genomen, dat staat vast. Zo gaan we bijvoorbeeld vluchtelingen die zelf woonruimte vinden een vergoeding geven."

De staatssecretaris is blij met de mentaliteit van Aedes-voorzitter Calon. Die zei in een interview met de De Volkskrant dat hij in zijn handen spuugt en direct aan de slag gaat zodra belemmeringen worden weggenomen. 

Te weinig woningen
Als vluchtelingen in Nederland mogen blijven, verlaten ze het asielzoekerscentrum en krijgen ze een sociale huurwoning van een woningcorporatie toegewezen. Maar de afgelopen maanden komen in veel gemeenten te weinig sociale huurwoningen vrij om behalve ouderen en andere hulpbehoevende Nederlanders ook een groot aantal vluchtelingen onderdak te bieden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vluchtelingen in de EU: In welk land zijn ze het beste af?

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore