Asielzoekers in Nederland

VVD: Geen huurhuis meer voor asielzoekers

07 oktober 2015 05:44 Aangepast: 07 oktober 2015 05:53
Vluchtelingen bekijken de keuken van hun onderkomen in het asielzoekerscentrum van Gilze en Rijen Beeld © ANP

Asielzoekers met een verblijfstatus moeten voortaan geen sociale huurwoning meer toegewezen krijgen. Daarvoor pleit VVD-Tweede Kamerlid Van der Linde.

Ze moeten bijvoorbeeld worden ondergebracht in lege kantoorpanden. "Of het nou kantoren zijn of gestapelde containers, we zullen er altijd voor zorgen dat het er veilig en warm is. Maar het is wel sober. Als je uit een oorlog komt, zou je blij moeten zijn met zo’n woning", zegt van der Linde in het Algemeen Dagblad.

Spanning
Asielzoekers met een verblijfstatus zouden geen voorrang meer moeten krijgen bij de toewijzing van een huurwoning. "Nu al ontstaat er sociale spanning, doordat mensen die al jaren op de wachtlijst staan niet snappen waarom zij nog langer moeten wachten. Als we er niets aan doen, gaat het fout", meent Van der Linde. "Ik realiseer me dat dit erg onvriendelijk klinkt, maar het loopt uit de hand. Nu zijn die mensen misschien nog te plaatsen, maar niet als er nog eens 50.000 bijkomen."

Van der Linde spreekt in het AD de verwachting uit dat andere partijen - behalve PVV - het voorstel in eerste instantie 'geheid torpederen'. Coalitiepartner PvdA maakte bijvoorbeeld gisteren nog bekend dat het de komende jaren juist honderdduizend prefabwoningen wil laten bijbouwen.

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore