Ga naar de inhoud
Politiek

Politiek reageert op naheffing: van 'geen probleem' tot 'Brusselse politieke maffia'

Beeld © ANP

In de Tweede Kamer wordt nogal wisselend gereageerd op de de nieuwe naheffing van 446 miljoen euro die Nederland aan Brussel moet betalen. Een overzicht:

PVV-leider Geert Wilders twittert vanuit Australië dat er 'honderden miljoenen naar de Brusselse politieke maffia en asielzoekers gaan en dat tegelijk de pensioenen voor de Nederlanders gekort worden'.

VVD-Kamerlid Mark Harbers: "Nabetalingen blijven moeilijk uit te leggen, de VVD wil daarom dat de huidige systematiek aangepast wordt en ziet gelukkig dat er nu ook initiatieven toe worden genomen."

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: "De begroting moet duidelijker en voorspelbaarder. Het moet afgelopen zijn met het onnavolgbare Europese circus van bijbetalingen, naheffingen en teruggaven."

SP-Kamerlid Arnold Merkies: "Dit is nou eenmaal de consequentie van de methode waarbij je de afdracht aan de EU koppelt aan de omvang van je economie. Als je economie harder groeit, betaal je meer. Als je minder groeit, betaal je minder. Ik heb met die methodiek geen problemen. Zolang de naheffing er maar niet is omdat wij ons strakker aan regels houden dan andere EU-landen.''

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: "Het CDA wacht nog altijd op een belangrijk deel van de uitleg over de vorige naheffing van 642 miljoen. De noodzaak voor transparantie hierover neemt toe, nu er opnieuw zo'n forse naheffing op tafel ligt.''

D66-Kamerlid Wouter Koolmees: "Zoveel naheffingen, herberekeningen en teruggaves, dit is niet meer te volgen. Deze begrotingssystematiek moet echt op de schop. De naheffing klopt volgens de regels, maar we moeten echt naar een transparanter en voorspelbaarder systeem.'' Nederland moet wat Koolmees betreft tijdens het voorzitterschap van de EU begin volgend jaar een 'begrotingstop' organiseren om een beter systeem te ontwikkelen.

SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf via Twitter:

Meer op rtlnieuws.nl:

Kabinet moet naheffing Brussel betalen: 446 miljoen