Ga naar de inhoud
Politiek

Geheime diensten kunnen straks veel meer aftappen

De ministers Hennis (links) en Plasterk in februari tijdens het 'afluisterdebat' in de Kamer. Beeld © ANP

Het kabinet gaat de geheime diensten veel meer armslag geven om het telefoon- en internetverkeer af te tappen. Daartoe wordt de uit 2002 daterende Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten drastisch herzien.

Tot nu toe mogen de diensten alleen het telefoon- en internetverkeer aftappen dat door de ether gaat. Maar tegenwoordig loopt 90 procent van de telecommunicatiegegevens via de kabel, stelt het kabinet. Aanpassing van de wet moet het mogelijk maken dat ook die data voortaan grootscheeps worden onderschept.

ZIE OOK: Hoofdlijnen nieuw interceptiestelsel [pdf]

Dat schrijven de ministers Hennis (Defensie) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Plasterk (Binnenlandse Zaken) wordt tegelijkertijd het toezicht op de inlichtingendiensten aanzienlijk verscherpt. "Voor elke stap moet ik toestemming geven", zegt hij.

Plasterk meent dat er geen reden is om te vrezen voor aantasting van de privacy. "Daar letten we goed op." De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 'houdt doorlopend toezicht en kan alles stopzetten', zegt de minister.

ZIE OOK: Ben ik ook afgeluisterd? Onrechtmatigheden bij de geheime dienst

Het kabinet vindt uitbreiding van de bevoegdheden essentieel in de strijd tegen terrorisme, het tegengaan van spionage en de bescherming tegen digitale aanvallen. Ook militaire missies kunnen beter worden ondersteund door de mogelijkheden die de wet straks biedt, zegt het kabinet.

Evaluatie bestaande wet

Vorig jaar concludeerde de commissie-Dessens bij evaluatie van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten dat het onderscheid tussen ether en kabel achterhaald is door de snel voortgeschreden technologische ontwikkelingen. Telefonie, internet, e-mail, chatprogramma's en apps verlopen goeddeels via de kabel. Ook terroristen en strijdgroepen maken daarvan veel gebruik voor rekrutering en commandovoering, luidt nu een van de argumenten van het kabinet om de bevoegdheden van de diensten aanzienlijk te verruimen.

Bron: RTL Nieuws