Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Eindrapport MH17

Koenders: Russen ontwijken overleg over MH17

16 oktober 2015 11:47 Aangepast: 19 november 2015 09:17
Het gereconstrueerde wrak van MH17. Beeld © AFP

De Russen creëren mist met hun aanhoudende kritiek op het dinsdag gepresenteerde onderzoek over rampvlucht MH17. Ze hebben nu geen zin te praten over dit onderzoek.

Dat zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) vanochtend. Hij heeft geprobeerd contact op te nemen met zijn Russische ambtsgenoot Lavrov. Maar die houdt de boot af, aldus Koenders.

"Ik heb de indruk dat de Russen op dit moment niet zo heel erg geïnteresseerd daarin zijn en meer de indruk dat ze mist moeten optrekken."

Geen mist creëren 
​Koenders roept de Russen op te stoppen met het bekritiseren van het eindrapport over MH17, 'dat door de hele wereld wordt gezien als het gezaghebbende onderzoek'. Hij benadrukt dat het onderzoek professioneel, neutraal en transparant is uitgevoerd.

Ook de Russen moeten dit accepteren, aldus de bewindsman. "Het heeft geen zin om nu mist op te trekken. Het belangrijkste is om samen te werken."

Vervolging van de daders
Koenders ziet de Russische houding niet als een soort erkenning van schuld, 'maar het is niet bevorderlijk voor het proces'. Hij wijst op de noodzaak om de volgende stap te zetten: de vervolging van de daders.

Uit het OVV-rapport blijkt dat de vliegtuig van rampvlucht MH17 is neergehaald door een raket van Russische makelij. De raket werd afgevuurd vanuit een gebied in Oekraïne met pro-Russische rebellen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore