Ga naar de inhoud
Politiek

Rutte waarschuwt EU voor val zoals Romeins Rijk

Het Romeinse Rijk viel uit elkaar doordat de grenzen niet goed werden beschermd, dus de Europese Unie moet de grenzen beter gaan bewaken. Die waarschuwing doet premier Rutte vandaag in de Financial Times.

Rutte sprak de afgelopen dagen in het kader van het aanstaande voorzitterschap van de EU met verschillende internationale journalisten. Tegen de Financial Times zei de premier dat de EU hetzelfde lot wacht als het Romeinse Rijk als het de 'massale toestroom' uit het Midden-Oosten en Centraal-Azië niet weet in te dammen.

"Zoals we allemaal weten van het Romeinse Rijk: grote rijken storten in als de grenzen niet goed worden beschermd", zei Rutte. "Dus het is echt een dringende noodzaak dat dit wordt opgepakt."

Het is niet de eerste keer dat Rutte de vergelijking met het Romeinse Rijk maakt. In een Kamerdebat over de vluchtelingencrisis op 14 oktober liet hij zich in soortgelijke bewoordingen uit. Historici plaatsten daar toen kanttekeningen bij. "Onze wereld is een totaal andere dan die van de Romeinen, vergelijkingen gaan per definitie mank", reageerde schrijver en historicus Jan van Aken toen in nrc.next.

Griekenland
In de Financial Times zei de minister-president verder dat hij vindt dat sommige landen in de Europese Unie meer vluchtelingen moeten opvangen. Hij noemde Griekenland. Dat land zou de opnamecapaciteit tot minimaal 100.000 moeten verhogen, op dit moment heeft Athene slechts de helft toegezegd.

Rutte zei liet weten dat hij optimistisch is over de EU-top in Brussel, aanstaande zondag. Daar wordt onder andere gesproken over miljardensteun aan Turkije om vluchtelingenkampen in dat land te verbeteren en smokkelpraktijken met bootjes tegen te gaan.

Bron: RTL Nieuws