Politiek

De lange lijst van incidenten rond de 'ongeschikte' Van Miltenburg

12 december 2015 16:31 Aangepast: 04 augustus 2017 10:01
Beeld © ANP

Anouchka van Miltenburg (VVD) kondigt vanmiddag haar vertrek aan als voorzitter van de Tweede Kamer. Van Miltenburgs positie was onhoudbaar geworden door haar rol in de Teeven-deal. Een terugblik.

Een Kamervoorzitter met gezag en overwicht werd ze eigenlijk nooit: al kort na haar aantreden in 2012 leek het niet zo te boteren tussen Van Miltenburg en de Kamer. Ze riep irritaties op met haar moeizame manier van voorzitten en werd opgeroepen tot meer flexibiliteit. Twee jaar geleden, op 13 december, werd door acht partijen - anoniem - stevige kritiek op haar geuit in de Volkskrant. In dat stuk kwam naar voor dat eigenlijk niemand in de Kamer haar zag als een voorzitter met overwicht. 

Aanvaring met Buma
Misschien wel het dieptepunt uit de carrière van Van Miltenburg is haar aanvaring met CDA-fractieleider Buma. Die suggereerde in april 2013 dat de Kamervoorzitter een debat in een zekere richting stuurde. Daarop verliet Van Miltenburg overstuur de vergadering.

Ook kreeg ze stevige kritiek toen ze het in oktober 2013 niet opnam voor plaatsvervangend voorzitter Arib na een tweet van PVV-leider Wilders: "Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse (Arib) vanmiddag als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer." Van Miltenburg wilde de Koran, mét andere boeken, wel laten verdwijnen in een 'opruimactie', zoals ze het noemde. Na kritiek zag ze er weer van af.

1790706

Verder liet ze onder meer toe dat Wilders zijn D66-collega Pechtold in september 2013 bestempelde als een 'zielig, miezerig, hypocriet mannetje'.

Hoongelach

In oktober 2014 riep ze hoongelach van de Kamer over zich af bij de overhandiging van een onderzoeksrapport over ICT-missers bij de overheid. Ze verklaarde op Google te hebben opgezocht wat ICT betekende.

Afgelopen april lag Van Miltenburg opnieuw onder het vergrootglas. Toen vroeg GroenLinks-Kamerlid Voortman om opheldering over een beschuldiging van een jaar eerder: Voortman wilde weten waarom Van Miltenburg en de rest van het dagelijks bestuur van de Kamer aangifte tegen haar had gedaan. Ze werd (achteraf, bleek ten onrechte) verdacht van het lekken van namen van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman naar de media.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore