Politiek

Slachtoffers in strafzaken beter beschermd

14 december 2015 06:44 Aangepast: 14 december 2015 09:21
Beeld © ANP

De privacy van slachtoffers moet beter worden beschermd. Een verdachte mag bij een strafproces niet langer standaard de persoonlijke gegevens van een slachtoffer krijgen, zoals adres, telefoonnummer en woonplaats.

Dat schrijft minister Van der Steur (Veiligheid en Jusititie) aan de Kamer, meldt De Telegraaf. Hij reageert hiermee op onderzoek van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). Daaruit blijkt dat slachtoffers het delen van hun gegevens met de verdachte als een 'zeer onaangename inbreuk op hun privacy' ervaren.

Eerst een onderzoek
Aan het delen van de persoonlijke informatie komt niet direct een eind. De minister stelt dat er eerst een onderzoek moet komen naar wie welke informatie van het slachtoffer nog wel moet krijgen. Politie en justitie krijgen de gegevens bijvoorbeeld nog wel en ook aan Slachtofferhulp Nederland wil de minister de gegevens verstrekken. Vanaf 1 januari wordt er al wel een begin gemaakt met privacybescherming.

Advocaat Richard Korver zegt in de krant blij te zijn met de wijziging. Volgens hem is het heel vaak niet nodig om deze persoonlijke informatie te delen. Maar in sommige zaken is het nodig, erkent hij. "Soms wil je als verdachte weten of het slachtoffer niet de buurman is van de getuige bijvoorbeeld."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore