Ga naar de inhoud
Politiek

Van der Steur: Kamer wil wiet niet reguleren

Beeld © ANP

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor 'enige vorm van regulering of legalisering van nederwiet'. Dat zegt minister Ard van der Steur.

De VVD-minister van Veiligheid en Justitie zegt niet te kunnen reageren op het wietrapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, omdat hij het niet gelezen heeft. Maar hij zei dus wel dat de Kamer niet voor regulering is.

Criminelen moeilijk aan te pakken
De gemeenten stellen dat het huidige gedoogbeleid voor softdrugs onhoudbaar is. Het toestaan van gebruik en verkoop van wiet zorgt volgens de burgemeesters voor grote problemen en staat een goede aanpak in de weg. De gemeenten willen strikte regels voor verkoop én productie van wiet.

"De georganiseerde misdaad heeft de cannabisproductie en -handel in zijn greep. Steeds meer mensen raken daarbij betrokken. Maar met het huidige gedoogbeleid kunnen we de criminelen moeilijk aanpakken", aldus Bernt Schneiders, voorzitter van de werkgroep en burgemeester van Haarlem.

PvdA-kamerlid Marith Volp noemt het advies van de gemeenten 'verstandig'. Volgens haar onderstreept het nog eens dat het beleid rond de wietteelt op de schop moet. "Het wordt tijd voor de conservatieve krachten om van standpunt te veranderen", aldus Volp.

VVD tegen
De VVD is tegen het legaliseren van de wietteelt. Kamerlid Foort van Oosten moet het VNG-plan nog bestuderen, maar ziet nog geen reden om van standpunt te veranderen. "Met reguleren of legaliseren zijn de criminelen niet weg", zegt hij. "Wij willen niet de drugsexporteur van Europa worden en dat betekent dat ons beleid enigszins in lijn moet zijn met de buren."

D66 ziet in de roep van de gemeenten juist een signaal dat het huidige beleid niet werkt. "Het moet echt anders." D66 roept het kabinet op om op zijn minst een proef te doen met gereguleerde wietteelt.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Bron: RTL Nieuws