Ga naar de inhoud
Politiek

'CIA onderzoekt Russische rol bij GeenPeil'

Beeld © ANP

De Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoeken Russische financiering van Europese politieke partijen en organisaties. Ook organisaties in Nederland kunnen de CIA of NSA op hun dak krijgen. Ronald van Raak (SP) wil van minister Plasterk weten of ook de AIVD betrokken is bij dit onderzoek.

Van Raak heeft Kamervragen gesteld en wil dat minister Plasterk de Amerikanen laat weten dat 'politiek onderzoek door de Amerikaanse geheime diensten in ons land niet wordt geaccepteerd'.

Geen Peil verdacht
De Britse Sunday Telegraph citeert een anonieme Amerikaanse bron waarin de organisatie van GeenPeil verdacht wordt gemaakt. GeenPeil heeft met succes een referendum afgedwongen over een verdrag tussen de EU en Oekraïne. Dat verdrag moet nauwere samenwerking met Oekraïne mogelijk maken. GeenPeil is tegenstander van het verdrag en zou volgens de anonieme Amerikaanse bron argumenten gebruiken 'die erg lijken' op Russische propaganda, een nogal schimmige verdachtmaking.

Thierry Baudet, één van de initiatiefnemers van GeenPeil maakt zich nog geen zorgen dat hij straks Amerikaanse spionnen achter zich aankrijgt: "Ik vind het vooral hilarisch. Ik heb nog nooit één cent gezien van welke buitenlandse organisatie dan ook. Dit lijkt vooral op een heksenjacht tegen Rusland. Blijkbaar moet je wel bondgenoot zijn van Rusland, als je eurosceptisch bent. Zo zit de wereld niet meer in elkaar", aldus Baudet.

Onderzoek
Het Amerikaanse parlement heeft de directeur van Nationale Veiligheid, James Clapper, opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar Russische inmenging in Europa. Clapper is het hoofd van alle Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de CIA en NSA. Het onderzoek richt zich op de rol van Rusland in het ondermijnen van ‘politieke cohesie’ in Europa en het ondermijnen van Amerikaanse belangen binnen de NAVO.

Ook gaan de Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoeken of Rusland energieprojecten in Europa - die een bedreiging vormen voor de Russische gas- en olie-industrie - actief tegenwerkt.