Ga naar de inhoud
Boetekleed

Omtzigt is weer in Den Haag, noemt eigen handelen 'niet chic'

Omtzigt over formatie: 'Ik zou dit niet een tweede keer doen'

04:06

NSC-leider Pieter Omtzigt heeft het boetekleed aangetrokken, nadat hij vorige week op een chaotische manier de formatieronde met PVV, VVD en BBB had beëindigd. Omtzigt verscheen vanochtend voor het eerst weer in Den Haag, om het eindverslag van de informateur te lezen. Hij noemde zijn eigen handelen en van zijn eigen partij 'niet de meest chique manier'.

Omtzigt had eerder geklaagd dat de onderhandelende partijen financiële cijfers te laat kregen. Die gegevens lagen volgens hem bij Plasterk. "Je kunt niet over financiën spreken als je de informatie waar we om gevraagd hadden niet hebt", stelt de NSC-voorman. Over het stuklopen van de gesprekken zegt hij: "Het is niet op de meest chique manier gegaan zoals ik gewild had. Dat gaat weleens als je een nieuwe, jonge partij bent."

Omtzigt beëindigde de gesprekken over de formatie vorige week per app. "Ik zou dit niet een tweede keer doen", zegt hij. 

Omtzigt over formatie: 'Ik zou dit niet een tweede keer doen'

04:06

"Omtzigt erkent dat het niet goed is gegaan. Hij had deze formatie-ronde niet zo rücksichtslos via app moeten beëindigen. In de afgelopen dagen zag je in peilingen en onderzoeken dat de NSC-achterban de zet van Omtzigt ook niet helemaal begreep", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. 

"Nu Omtzigt er weer is, zullen de andere drie vooral weten: is Omtzigt in een nieuwe ronde wel weer bereid om te praten? Hij wil geen rechts meerderheidskabinet van PVV, VVD, NSC en BBB, maar is Omtzigt dan nu bereid om te onderhandelen over een minderheidskabinet met gedoogsteun van NSC? Of een extraparlementair kabinet?"

Eindverslag

Later vandaag publiceert informateur Plasterk zijn eindverslag en debatteert de Tweede Kamer woensdag over de vastgelopen formatie.

Hoe
Lees ook:
Hoe Pieter Omtzigt de formatie op z'n kop zette: 'Uitgemaakt per app'

Mensen die de afgelopen jaren met Omtzigt hebben gewerkt, zijn niet verbaasd over zijn terugtrekking, blijkt uit gesprekken die RTL Nieuws voerde. Ze zagen het vaker gebeuren en noemen zijn actie 'tekenend voor hem'. 

En zijn slimheid is een sta-in-de-weg. "Hij is niet goed in oplossingen bedenken, want aan iedere oplossing zit een nadeel. En daar raakt hij dan in verstrikt, hij maakt het voor zichzelf dan heel ingewikkeld en dan gaan emoties spelen", zegt iemand die jarenlang met hem samenwerkte in het CDA.