Ga naar de inhoud
Twee bijeenkomsten

NSC gaat partijleden bijpraten over terugtrekken uit onderhandelingen

Pieter Omtzigt op de eerste ledendag van zijn NSC, afgelopen november. Beeld © ANP

De partijtop van NSC gaat leden bijpraten over het verloop van de kabinetsformatie. Partijvoorzitter Bert van Boggelen benadrukt dat er voor de leden niets te kiezen valt: volgens de statuten beslist alleen de Tweede Kamerfractie over eventuele kabinetsdeelname.

NSC-leider Pieter Omtzigt besloot afgelopen week de coalitieonderhandelingen met PVV, VVD en BBB te staken. Dat besluit is 'niet lichtvaardig genomen', schrijft de partij in een nieuwsbrief aan de leden. "Tegelijkertijd zijn wij ervan overtuigd dat een meerderheidsregering met PVV, VVD en BBB niet zou hebben geleid tot een vruchtbare samenwerking."

Integer bestuur

Dat aan de formatietafel pas op 'de laatste dag van de informatiegesprekken' extra opgevraagde cijfers op tafel kwamen over de overheidsfinanciën, 'was voor ons de druppel die de toch al volle emmer deed overlopen'. Behalve op 'gedegen overheidsfinanciën' heeft NSC ook steeds gehamerd op 'respect voor de grondwet en grondrechten' en 'integer bestuur'.

Vertrouwen
Lees ook:
Vertrouwen in Omtzigt daalt: 'Zonder controle krijgt hij stress'

Omtzigt en zijn secondant Eddy van Hijum willen de keuzes toelichten tijdens twee ledenbijeenkomsten op 16 en 22 februari, in Zwolle en Breukelen. "We willen niet via de media communiceren met de leden maar echt met elkaar in gesprek gaan", aldus Van Boggelen.

Kwaad bloed

Het vertrek van Omtzigt van de onderhandelingstafel zette kwaad bloed bij de andere onderhandelende partijen. Ook informateur Ronald Plasterk beklaagde zich over een gebrek aan respect voor 'het instituut informateur' van de zijde van de NSC-voorman, die de gesprekken met slechts een appje zou hebben afgebroken. Naderhand spraken de twee elkaar een uur telefonisch. Bekijk Plasterks reactie in deze video:

Plasterk sprak uur telefonisch met Omtzigt: 'Blij dat we uitgebreid hebben kunnen spreken'

00:46

Alles over de kabinetsformatie

Alle video's en artikelen over de kabinetsformatie vind je hier.