Ga naar de inhoud
'Zou moeten lukken'

Advies Plasterk: inhoudelijke gesprekken PVV, NSC, VVD en BBB, eerst over grondrechten

Verkenner Plasterk: 'Vind dat partijen eruit moeten komen'

00:55

De partijen PVV, VVD, NSC en BBB moeten inhoudelijk met elkaar gesprekken gaan voeren. De gesprekken moeten starten over de grondrechten. Dat staat in het eindadvies van verkenner Ronald Plasterk. Hij denkt dat een rechtse coalitie met deze vier partijen mogelijk is en zelfs 'moet'.

"Er moet een regering komen." Een 'eitje' zal het niet worden, weet Plasterk, met name wijzend op de principiële bezwaren die onder meer NSC heeft tegen sommige voorstellen van de PVV.

'Denk dat er ze eruit kunnen komen'

Plasterk adviseert om de vier partijen om tafel te laten gaan. Het moet een inhoudelijk gesprek worden tussen de vier partijen. Die gesprekken zouden tot begin februari moeten lopen. "Ik denk dat ze eruit kunnen komen én dat het moet", zei verkenner Plasterk in een toelichting. 

Pas later wordt besproken wat voor vorm het eventuele, nieuwe kabinet moet aannemen. Of er bijvoorbeeld wordt gekozen voor een zakenkabinet, een minderheidskabinet of een meerderheidskabinet. 

Moskeeverbod,
Lees ook:
Moskeeverbod, nexit: deze punten willen PVV-stemmers inruilen voor rechts kabinet

Woensdag is er een debat in de Tweede Kamer. Donderdag kan dan de volgende fase in de formatie beginnen. 

Verkennende gesprekken

Verkenner Ronald Plasterk nam twee weken de tijd voor de verkennende gesprekken. Die gesprekken kwamen moeizaam op gang. PVV-leider Geert Wilders haalde online uit naar Pieter Omtzigt, die betichtte hij van 'politieke spelletjes'. Een eisenpakket van Omtzigt zorgde weer voor gefronste wenkbrauwen bij Wilders. 

De rechtstatelijke bezwaren van Pieter Omtzigt zijn op dit moment nog niet weggenomen, concludeert Plasterk. Dat zal onderwerp moeten zijn van dat eerste gesprek. De rechtstatelijke bezwaren zijn onder andere de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting. Daarna moeten in de gesprekken de thema's migratie,  bestaanszekerheid, goed bestuur, internationaal beleid en klimaat aan de orde komen.

Timmermans wil oppositieleider worden

Uit het eindverslag wordt verder duidelijk dat de VVD duidelijk heeft laten weten dat 'een centrumlinkse coalitie' er niet inzit met GroenLinks-PvdA. GroenLinks-PvdA-leider Timmermans heeft verder aangegeven dat hij oppositieleider wil worden. 

Bekijk ook: Zo gaat een kabinetsformatie in zijn werk

01:33