Ga naar de inhoud
Ongewenste post

Alle Kamerleden krijgen anti-abortusbrief en poppetje: 'Misselijkmakend'

Het poppetje (de foetus van tien weken) die bij de brief zat.

Woede bij Kamerleden over een pakketje van de extreem conservatieve katholieke organisatie Civitas Christiana. In het pakketje, dat naar alle Kamerleden is gestuurd, zit naast een brief ook een poppetje dat een foetus van tien weken moet voorstellen. "Dit zorgt bij mij voor een mengeling van boosheid en afschuw. Misselijkmakend is het ook", zegt VVD'er Sophie Hermans.

Het pakketje met begeleidende brief is deze week naar alle Kamerleden gestuurd. In de brief schrijft de stichting onder meer 'dat onze cultuur zich in een crisis bevindt door de revolutie die de principes aanvalt waar onze beschaving op gebouwd is; traditie, familie en privé-eigendom. (...) Deze revolutie uit zich in klimaatdwang en massa-immigratie maar ook in het opdringen van gender en abortus'.

Misselijkmakend

Ongelooflijk pijnlijk, hard en confronterend, vindt VVD-Kamerlid Sophie Hermans het.  De VVD'er kreeg het pakket op 5 december binnen. "Er wordt in de brief een hoeveelheid aan onderwerpen- zoals stikstof, zwarte piet en abortus- aangestipt en met het grootste gemak op één hoop gegooid. Met een ongenuanceerdheid die absoluut geen recht doet aan de zorgvuldigheid waarmee wij ons werk doen."

Hermans heeft vooral heel veel moeite met het bijgevoegde poppetje. "Abortus is een recht, waar hard voor is gevochten en wat met de grootste zorgvuldigheid en afspraken omgeven is. Ik ben er helemaal klaar mee om dat iedere keer te verdedigen. En als je dan zo'n poppetje in je hand hebt denk je aan een collega die misschien wel te maken heeft met een onvervulde kinderwens of een overleden kind. Misselijk word ik er van."

Ook bij D66 zorgt het pakket, waarin ook enkele boeken zitten, voor veel aversie. Kamerlid Wieke Paulusma noemt het pakket 'walgelijk'. "Ja dat is het enige woord: walgelijke post", zegt Paulusma. Paulusma vertelt dat het niet de eerste keer is dat deze stichting een dergelijke brief heeft gestuurd. 

Paulusma ziet de actie als reden om door te gaan met haar werk. "Het is voor mij juist een enorme motivatie om abortuszorg veilig te stellen. In Nederland én de rest van de wereld. Zodat elke vrouw zelf kan kiezen en abortuszorg altijd en voor iedereen toegankelijk blijft. Ik ga hier nog steviger mee aan de slag."

Directeur
Lees ook:
Directeur abortuskliniek over protest SGP-leider: houd je aan de regels

Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA heeft er ook geen goed woord voor over.  "Walgelijke verspreiding van fake news door een christen-fundamentalistische organisatie", zegt Timmermans in een reactie.

"Als je tegen het recht op abortus bent, tegen onderwijs over seksuele ontwikkeling en tegen gelijke rechten voor transgenders, dan ben ik graag je tegenstander."