Ga naar de inhoud
'Niet in PVV,NSC, BBB'

Pieter Omtzigt toont nu zélf notitie van gesprek met verkenner

De zichtbare notitie van Omtzigt. Beeld © ANP

NSC-leider Pieter Omtzigt is na zijn gesprek met verkenner Ronald Plasterk op de foto gezet met een vel papier onder de arm waaruit kan worden opgemaakt dat hij regeren met de PVV echt niet ziet zitten. Het woord 'ondergrens', is duidelijk te lezen, en daaronder staan de woorden: 'niet in PVV/NSC/BBB'.

Dat de notitie uitlekt is saillant: twee jaar geleden lekte de 'functie elders'-aantekening van toenmalig verkenner Kajsa Ollongren uit over Omtzigt. Nu laat Omtzigt dus zelf een deel van zijn aantekeningen aan de camera's zien. 

De aantekening van Omtzigt werd ontdekt door De Telegraaf.

Omtzigt laat in een reactie weten aan RTL Nieuws: "Deze aantekeningen heb ik voorafgaand aan het gesprek met de verkenner opgeschreven. Dat ze zo zichtbaar waren, was niet de bedoeling. Ze zijn trouwens gewoon in lijn met de inzet van de brief die ik vorige week namens NSC aan de verkenner heb overhandigd."

Aanhikt 

Dat Omtzigt aanhikt tegen deelname aan een kabinet met PVV-leider Geert Wilders als premier, werd toen al duidelijk. Omtzigt gaf toen aan dat hij nog niet klaar is om over zo'n coalitie te onderhandelen. Hij wees erop dat de PVV maatregelen voorstelt die indruisen tegen de grondwet. Die zorgen 'staan nog recht overeind', zei Omtzigt vandaag na zijn bezoek aan Plasterk.

Wilders wil vooruitkijken: 'Met een positieve houding, waarin we begrip hebben'

01:38