Ga naar de inhoud
Kabinetsformatie

Verkenner Plasterk praat vandaag met PVV, BBB, VVD en NSC

Plasterk en Wilders tijdens een eerder gesprek. Beeld © ANP

Verkenner Ronald Plasterk begint vandaag aan zijn tweede gespreksronde. Hij ontvangt de leiders van PVV, BBB, VVD en NSC, de vier partijen die Geert Wilders het liefst in een coalitie wil.

Wilders zelf schuift vandaag om 11.00 uur als eerste aan. Pieter Omtzigt van NSC is om 15.00 uur de laatste gesprekspartner van Plasterk.

Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

Vrijdag maakte Plasterk bekend dat hij meer tijd nodig heeft voor de verkenningsfase en daarom niet, zoals eerder gehoopt, op dinsdag 5 december verslag uit kan brengen. Zijn voornemen is om dat volgende week te doen.

Vertraging
Lees ook:
Vertraging in verkenningsfase nieuw kabinet: Plasterk heeft meer tijd nodig

De komende dagen gaat de verkenner in gesprek met een deel van de beoogde fractievoorzitters. Die krijgen dan de kans om op elkaars inbreng te reageren. Het is niet bekend of Plasterk nog met andere dan de genoemde partijen in gesprek wil.

Het lijkt nog steeds een lastige puzzel te worden voor Plasterk. De VVD wil niet in een kabinet, en Pieter Omtzigt van NSC maakte duidelijk moeite te hebben met standpunten uit het PVV-verkiezingsprogramma. Die zijn volgens hem niet te rijmen met de Grondwet, en daar wil hij eerst duidelijkheid over:

Omtzigt: NSC is niet klaar om kabinetsonderhandeling te starten

01:03
Dit zei Omtzigt er afgelopen week over.

De VVD is alleen bereid om de door Wilders gewenste coalitie te ondersteunen als gedoogpartner. Combinaties met GroenLinks-PvdA - de tweede partij in de verkiezingen - liggen niet voor de hand.

Een
Lees ook:
Een derde VVD-kiezers heeft al spijt van zijn stem