Ga naar de inhoud
Formatie nieuw kabinet

Met wie kan Wilders om tafel? 'VVD en NSC gooien deur nog niet dicht'

Flinke ruk naar rechts, kabinet met PVV optie: Fons Lambie maakt balans op

01:13

"Nu het stof van de verkiezingen is neergedaald wordt duidelijk dat Nederland een flinke ruk naar rechts maakt", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. De formatie van een nieuw kabinet wordt lastig, maar het uitsluiten van de PVV door de VVD en NSC van voor de verkiezingen, hoor je vanavond niet meer.

De ruk naar rechts van Nederland blijkt uit de winst voor de rechtse en conservatieve partijen in de Tweede Kamer, zegt Lambie.

Conservatieven

"Want met niet alleen 35 zetels voor de PVV, maar ook 24 zetels voor de VVD, 20 zetels voor NSC, 7 voor BBB, 3 voor FvD en 1 voor JA21 worden 90 van de 150 zetels in de Tweede Kamer bezet door conservatieven. Zo rechts is het parlement lang niet geweest."

De vraag is of deze uitslag ertoe zal leiden dat PVV-leider Geert Wilders ook echt in het torentje terecht zal komen. Want er zijn niet veel partijen die samen met hem een coalitie willen vormen.

"Tegelijk is het, zeker voor VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz, toch moeilijk uit te leggen dat zij niet wil samenwerken met de PVV, nu die partij groter is geworden dan haar eigen VVD. Want zij was het die de deur voor Wilders openzette op de dag dat duidelijk werd dat ze Mark Rutte zou opvolgen als VVD-leider", zegt Lambie.

Op de vlakte

"Ze kan nu wel zeggen dat deze actie van haar niet de oorzaak is van de PVV-overwinning, maar ze zal zich er wel toe moeten verhouden. Niet voor niks weigerde ze vanavond te herhalen dat ze niet onder premier Wilders wil dienen. Ze hield zich op de vlakte en verwees naar de eerste fractievergadering die donderdag zal plaatshebben. Die moet beslissen of de deur naar de PVV dichtgaat, of dat er toch aan een coalitie met Wilders kan worden gewerkt."

Yeşilgöz zei vanavond na de exitpoll dat er 'onvoldoende is geluisterd naar de mensen, zijn er onvoldoende lessen getrokken'.’ "Hier kan je in beluisteren dat ze vindt dat Wilders dat wel heeft gedaan, en ze dus samenwerking met hem niet zal blokkeren", zegt politiek verslaggever Lambie.

Kijk hier naar de reactie van Yeşilgöz na de exitpoll:

VVD-leider Yeşilgöz: 'Er is onvoldoende geluisterd naar de mensen'

02:15

Ook NSC-lijsttrekker Pieter Omtzigt wilde vanavond na het sluiten van de stembussen en de exitpoll niet herhalen dat hij niet met Wilders wil samenwerken. En Wilders stak duidelijk de hand uit naar Omtzigt door vanavond te zeggen oplossingen te willen vinden, 'maar wel binnen de kaders van de wet en de grondwet'. Eerder had Omtzigt zich verzet tegen Wilders die zich niet zou houden aan diezelfde grondwet. 

Overwinningsnederlaag

"En daarmee gloort er wellicht hoop voor de PVV. Want samen met VVD en NSC heeft de PVV 79 zetels en dus een meerderheid in de Tweede Kamer."

Tegelijk behoort een ‘overwinningsnederlaag’ voor Wilders ook nog tot de mogelijkheden. Want VVD, GroenLinks/PvdA, NSC en D66 hebben samen ook 79 zetels. "Het is eerder voorgekomen dat de winnaar van de verkiezingen toch niet mee ging regeren. Dus Wilders zal inzien dat hij niet te hard op het orgel kan gaan. Want dan wordt hij misschien toch buitenspel gezet", zegt Lambie.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

Wil je meer weten over de verkiezingen van 22 november? 

Kijk dan op onze speciale pagina rtlnieuws.nl/verkiezingen

Bron: RTL Nieuws