Ga naar de inhoud
De Lijsttrekkers

GroenLinks-PvdA-leider Timmermans: 'Bij winst houd ik andere linkse partijen dichtbij'

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans.

Als kiezers GroenLinks-PvdA de grootste partij maken dan houdt partijleider Frans Timmermans andere linkse partijen zoals D66 en SP heel dichtbij. "Ik laat jullie niet in de steek", zegt Timmermans tegen die partijen in de verkiezingsserie De Lijsttrekkers.

Leiders van de SP en D66 waarschuwen juist voor een strategische stem op GroenLinks-PvdA. Zo zei D66-leider Rob Jetten gisteren dat een strategische stem op GroenLinks-PvdA 'een verloren stem' is.

Maar de GroenLinks-PvdA-leider belooft linkse samenwerking. "De enige manier om te voorkomen dat er een rechts kabinet komt, is zorgen dat wij de grootste partij worden", zegt Timmermans in gesprek met politiek verslaggever Marieke van de Zilver. Hij kan zich voorstellen dat andere linkse partijen zoals SP en D66 daar problemen mee hebben omdat het ten koste van hen gaat.

Dicht bij me houden

"Maar ik zeg dan tegen hen: ik laat jullie niet in de steek. Als wij de grootste worden, dan zorg ik dat ik jullie heel dicht bij me houd. Maar als links niet het grootste wordt hebben jullie hetzelfde probleem als ik, namelijk dat rechts gaat regeren."

Want volgens Timmermans willen rechtse partijen maar één ding en dat is links buiten een kabinet houden. "Als ze de kans krijgen, dan zoeken ze elkaar op op rechts."

Bekijk het gesprek hier:

Timmermans: 'Als wij niet de grootste worden zoekt rechts elkaar op'

01:02

Timmermans heeft een voorkeur voor samenwerking met NSC van Pieter Omtzigt boven samenwerking met de VVD. Voor die laatste partij heeft hij geen goed woord over.

Schaamteloze VVD

"Ik vind het zo erg, schaamteloos, dat de VVD op geen enkele manier rekenschap wil afleggen over wat er de afgelopen jaren is gebeurd. En wie niet naar het verleden wil kijken en ervan wil leren, is gedoemd die fouten te herhalen", zegt Timmermans.

Politiek verslaggever Frits Wester wijst erop dat Timmermans wel vergeet dat van de dertien jaar dat de VVD regeerde, er vijf jaren waren met de partij van Timmermans. Ook zat Timmermans toen zelf in het kabinet als minister.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

Wil je meer weten over de verkiezingen van 22 november? 

Kijk dan op onze speciale pagina rtlnieuws.nl/verkiezingen