Ga naar de inhoud
Verkiezingsdebat

Harde aanvallen tijdens EenVandaag-debat: 'Een beetje lachwekkend wat u zegt'

Jetten en Yesilgoz tijdens het EenVandaag-debat.

Het wordt een spannende eindstrijd waarbij geen enkele partij al zeker is van de overwinning. En die spanning was duidelijk voelbaar tijdens het EenVandaag-debat. De lijsttrekkers voor de zes grootste partijen zochten volop de confrontatie in de hoop de zwevende kiezers te vinden.

"Er is geen sprake van een asielcrisis, maar van een 'VVD-crisis'." D66-leider Rob Jetten zocht meteen de aanval in het EenVandaag-debat waarbij de zes grootste partijen waren uitgenodigd. "Omdat u geen leiderschap toonde en geen keuzes maakte."

VVD-leider Dilan Yeşilgöz verdedigde die keuze, omdat de coalitie volgens haar op het punt stond om 'zwakke compromissen' te nemen. De VVD-leider zei verder dat het D66 is die 'elk probleem op asiel ontkent, de zorgen van de mensen negeert en doet alsof het niet bestaat'. PVV-leider Geert Wilders viel Rob Jetten grappend bij door te zeggen: "Het is inderdaad een crisis omdat de VVD D66-beleid heeft uitgevoerd."

Wie
Lees ook:
Wie vindt kiezer premierwaardig? Yeşilgöz populairder dan Omtzigt en Timmermans

Wilders, die de wind mee heeft in de peilingen, mikte in het debat ook duidelijk op de BBB-stemmer. Tijdens het blok waarin de partijleiders debatteerden over klimaat nam hij het duidelijk op voor de boeren.

'Een beetje lachwekkend'

Het pleidooi van Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) om akkoorden te sluiten om het stikstofprobleem op te lossen vond Jetten 'een beetje lachwekkend'. Jetten sprak Timmermans er tijdens het felle debat op aan dat hij eerder deze maand heeft gezegd niet koste wat kost vast te houden aan 2030 als deadline in de stikstofcrisis. De D66-leider vindt dat Timmermans 'geen ruggengraat' heeft laten zien toen hij de stikstofdeadline 'weghoonde' tijdens het verkiezingsdebat van RTL.

Timmermans vuurde terug dat Jetten onderdeel was van het kabinet dat het stikstofprobleem niet heeft kunnen oplossen. Hij vindt dat de natuur 'ziek' is en dat hier 'rechtsom of linksom' afspraken over moeten worden gemaakt.

'U plukt mensen kaal'

In het laatste blok, waarin bestaanszekerheid centraal stond, had VVD-lijsttrekker Yesilgöz veel kritiek op de belastingplannen van GroenLinks-PvdA. "U plukt mensen kaal", zei de VVD-leider tegen Timmermans. Yesilgöz wees hem onder meer op de belastingverhogingen die GroenLinks -PvdA voor ondernemers in petto heeft. En de verhoging van de erfbelasting.

"Wij vragen een bijdrage van de rijkste Nederlanders", antwoordde Timmermans. "Wij gaan niet bezuinigen op de zorg, dat doet u wel."

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

Wil je meer weten over de verkiezingen van 22 november? 

Kijk dan op onze speciale pagina rtlnieuws.nl/verkiezingen