Ga naar de inhoud
Verkiezingsserie

D66-leider Jetten: strategische stem op GroenLinks-PvdA is een verloren stem

Rob Jetten

Een strategische stem op GroenLinks-PvdA is een verloren stem, zegt Rob Jetten in de verkiezingsserie De Lijsttrekkers. "Een linkse meerderheid zit er gewoon niet in", zegt de D66-leider, die verder waarschuwt voor een rechts kabinet.

Een links kabinet zit er echt niet in, zegt Jetten in gesprek met politiek verslaggever Floor Bremer. "Een stem op GroenLinks-PvdA is daarom een verloren stem. De enige manier om een rechts kabinet te stoppen is om vanuit het midden een sterk kabinet op te bouwen. Met D66 vanuit het midden."

Slecht in de peilingen

D66 heeft nu nog 24 zetels in de Tweede Kamer. In de peilingen staat de partij er niet zo goed meer voor: D66 zou uitkomen op 8 zetels. Toch denkt Jetten met zijn progressieve verhaal - met aandacht voor klimaat, Europa en het onderwijs - de kiezers nog voor zich te winnen.

En hij waarschuwt:  "Een extreem rechts kabinet is gevaarlijk voor onze economie. Wilders krijg je er gratis bij. Daar zitten partijen in die tegen de euro zijn en grenzen willen sluiten. Met een kabinet over rechts komt het klimaatbeleid in gevaar. De slimste strategisch stem is dus een stem op D66. Daarmee kunnen we een Wilders-kabinet te voorkomen."

Dit is wat Jetten erover zegt:

Jetten: 'Blunder Yeşilgöz om deur voor PVV wagenwijd open te zetten'

00:59
Jetten: "Een blunder van Yeşilgöz om de deur voor de PVV wagenwijd open te zetten."

Jetten zegt verder dat D66 nog altijd de partij is voor het onderwijs. D66 had met minister Dijkgraaf een minister van Onderwijs in het kabinet Rutte IV. Maar er zijn nog altijd grote problemen, zoals het lerarentekort en de problemen voor de zogenoemde pechgeneratie. En ook het niveau lezen en schrijven is in dit kabinet achteruit gegaan.

"We hebben jaren kaalslag in het onderwijs moeten inhalen. Onderwijs staat bij ons altijd op 1. We willen de salarissen voor de leraren structureel verbeteren en er zijn al grote stappen gezet. Er is ook heel veel gedaan om de werkdruk te verlagen."

Zware onderhandelingen

Jetten mikt tenslotte op een zo'n progressief en groen mogelijk coalitieakkoord. "Het zullen hele zware onderhandelingen worden."

Verder is hij kritisch op de koplopers VVD en NSC. "VVD flirt met Wilders en vaart op migratie een heel verkeerde koers. Pieter Omtzigt stemt op het gebied van vrouwen en homorechten meer mee met de SGP."

Jetten: 'Kabinet over links niet mogelijk, dat zal over het midden moeten'

01:34
Jetten: "Een kabinet over links is niet mogelijk, dat zal over het midden moeten."