Ga naar de inhoud
De Lijsttrekkers

JA21-leider Eerdmans wil asielzoekers Budel plaatsen in linkse gemeenten

JA21-leider Joost Eerdmans.

Als het aan JA21-leider Joost Eerdmans ligt wordt het asielzoekerscentrum in Budel direct gesloten en worden de 1500 inwoners geplaatst in linkse gemeenten. Dat zei Eerdmans vanochtend tegen verslaggever Floor Bremer in de serie De Lijsttrekkers. Eerdmans verzet zich wel tegen de spreidingswet waarmee gemeenten gedwongen worden asielzoekers op te nemen.

De burgemeester van Budel Roland van Kessel deed in het programma een oproep om de spreidingswet in te voeren om de problemen op te lossen. Maar Eerdmans is tegen die wet. Wel zegt Eerdmans het azc in Budel te willen sluiten vanwege de overlast voor inwoners van Budel.

Ruimte

Op aandringen van Bremer wat er dan moet gebeuren met de 1500 inwoners van het azc zegt Eerdmans te kijken naar linkse gemeenten. "Als je het dan zoekt, zoek het dan bij linkse gemeenteraden die zeggen: kom maar hier want we hebben hier zoveel ruimte bij ons in de achtertuin."

Kijk hier naar het gesprek van Bremer met Eerdmans:

Joost Eerdmans (JA21) wil azc in Budel dicht: 'Laat linkse gemeenten opvangen'

01:29

Stempel in nieuw kabinet

De JA21-leider is positief over de kansen van zijn partij. JA21 zit op dit moment nog met 1 zetel in de Tweede Kamer na het vertrek van 2 Kamerleden naar BBB. Ook in de peilingen staat de partij meestal rond de 1 zetels. "We staan nu tussen de 1 en 3. Er wordt gezegd 10 procent van de kiezers twijfelt nog aan de rechterkant, dus die kan bij JA21 terechtkomen."

Volgens Eerdmans is hij - in tegenstelling tot de PVV en FvD - wel een echt rechtse partij die in een coalitie kan terechtkomen. "Ik denk echt 3 of 4 zetels te kunnen aantikken en dan heb je echt een stempel in een nieuw kabinet."

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

Wil je meer weten over de verkiezingen van 22 november? 

Kijk dan op onze speciale pagina rtlnieuws.nl/verkiezingen