Ga naar de inhoud
Chaotisch verkiezingsdebat

Wilders nu milder dan vroeger? Yeşilgöz en Timmermans niet overtuigd

Dilan Yeşilgöz, Geert Wilders en vanaf de rug Frans Timmermans Beeld © Editorial / ANP

Tijdens het eerste SBS-verkiezingsdebat ooit hebben zowel VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz als GroenLinks-PvdA-lijsttrekker Frans Timmermans hun twijfels geuit over de ogenschijnlijk mildere opstelling van PVV-leider Geert Wilders. "De echte Wilders moet nog opstaan", zei Yeşilgöz tijdens het tv-debat.

Yeşilgöz liet een paar maanden geleden weten samenwerking met de PVV niet op voorhand uit te sluiten, waarmee ze brak met de lijn van haar voorganger Mark Rutte. "Ik moet zien waar de heer Wilders nu mee komt", zei ze nog in augustus.

Eerder vanochtend gaf ze in gesprek met politiek verslaggever Roel Schreinemachers al aan niet te willen zeggen of ze met Wilders wil regeren of niet, maar ook dat ze niemand wil uitsluiten. Hoe ze dat zei, zie je in de video hieronder:

Yeşilgöz (VVD): 'Wilders maakt halve draai met islam, maar er zijn meer fundamentele verschillen'

01:47
Dilan Yeşilgöz in gesprek met RTL Nieuws-verslaggever Roel Schreinemachers.

Geert Wilders liet weten bereid te zijn om zijn standpunten over bijvoorbeeld de islam 'in de ijskast' te zetten. Ook Frans Timmermans heeft vraagtekens bij die houding van Wilders. "Hij is een wolf in schaapskleren", zei hij bij de start van het debat. En later: "Het is dezelfde Wilders die al negentien jaar lang verdeeldheid zaait."

Wilders zegt dat hij niet de statushouders maar de Nederlanders 'op één' wil zetten als het gaat over de verdeling van sociale huurwoningen. "Dat is precies de reden waarom Wilders in dit land niet aan de knoppen moet komen, want hij discrimineert", zei Timmermans daarop.

Migratie

Waar Yeşilgöz en Timmermans elkaar konden vinden in hun twijfel over de houding van Wilders, lagen ze op het gebied van migratie verder uit elkaar. Yeşilgöz beschuldigde Timmermans - die geregeld werd aangevallen tijdens het debat - ervan dat hij problemen die door migratie zijn ontstaan, ontkent. Tegelijkertijd vond de VVD-lijsttrekker dat Geert Wilders het andere uiterste hierin is.

"Hij blaast de problemen op. Die beide uitersten doen geen recht aan de problemen van mensen", zei Yeşilgöz. "Dat zegt iemand van een partij die al dertien jaar aan de knoppen zit", reageerde Timmermans terug.

Ook Pieter Omtzigt (NSC) herhaalde nog maar eens niet te willen samenwerken met de PVV vanwege hun verkiezingsprogramma. "Niet zolang daar in staat dat er geen ruimte is voor islamitische scholen, moskeeën of de Koran."

"Met die standpunten kan je geen regering vormen", zei Omtzigt. Hij gaf wel aan de zorgen van PVV-kiezers over bijvoorbeeld migratie te begrijpen. "Maar je dient je aan de grondwet te houden."

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.