Ga naar de inhoud
Tweede Kamerverkiezingen

VVD-leider Yeşilgöz: 'Wordt tijd voor eerste vrouwelijke premier'

Yeşilgöz (VVD): 'Tijd voor vrouwelijke premier in Nederland'

01:03

Het wordt tijd voor een eerste vrouwelijke premier in Nederland. Dat zei VVD-leider Dilan Yeşilgöz zojuist in de serie De Lijsttrekkers. Over samenwerking met de PVV van Geert Wilders zegt Yeşilgöz ook te merken 'dat de PVV een halve draai heeft gemaakt op de islam', maar ze ziet nog wel steeds fundamentele verschillen.

Zo is Wilders voor een Nexit, een vertrek van Nederland uit de EU, wat volgens Yeşilgöz het Nederlandse bedrijfsleven kapot zal maken. "Hij denkt ook heel anders over klimaat. Hij gelooft niet eens in klimaatverandering", zei de VVD'er in gesprek met politiek verslaggever Roel Schreinemachers.

Ook laakt ze de houding van Wilders ten opzichte van Rusland. "En er is nog wel heel veel meer waarvan je denkt: hoe moet dat dan?" aldus VVD-leider Yeşilgöz. "Niemand heeft een voorkeurspositie."

Yeşilgöz (VVD): 'Wilders maakt halve draai met islam, maar er zijn meer fundamentele verschillen'

01:47

NSC en BBB

Over samenwerking met NSC van Pieter Omtzigt en de BBB van Caroline van der Plas zegt Yeşilgöz: "Ik zie wel veel raakvlakken. Het lastige bij de BBB en NSC is wel dat ik niet weet wat ze precies willen met hun maatregelen, of ze haalbaar zijn of betaalbaar zijn." Yeşilgöz verwijst daarmee naar het niet laten doorrekenen door de twee parttijen van hun plannen.

Daarnaast is er nog een ander bezwaar in samenwerking met die partijen, zegt Yeşilgöz. "Het wordt zo wel heel conservatief allemaal. Maar dan hebben ze mij voor de progressieve balans."

Vrouwelijke premier

Yeşilgöz noemt het in het gesprek 'pijnlijk' dat er in de wereld maar een handjevol vrouwelijk premiers zijn en dat er in Nederland nog nooit een was. "Maar ik ga wel graag met mijn inhoudelijke standpunten de campagne in die gericht zijn op het fiksen van de problemen van mensen."

In de laatste peiling van I&O Research staat de VVD op 27 zetels. Yeşilgöz zegt daar blij mee te zijn, maar benadrukt dat er nog zes dagen te gaan zijn tot de verkiezingen.

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

Wil je meer weten over de verkiezingen van 22 november? 

Kijk dan op onze speciale pagina rtlnieuws.nl/verkiezingen