Ga naar de inhoud
Verkiezingsserie

Volt-leider Dassen: 'Bereid om mee te doen in nieuw kabinet'

Beeld © RTL Nieuws

Europa is veel te weinig hoorbaar in de campagne, zegt Volt-leider Laurens Dassen. "Grote misvatting is dat politici net doen of we alle grote uitdagingen in Nederland kunnen oplossen." Dassen is eventueel bereid om mee te doen in een nieuw kabinet en sluit daarbij NSC van Pieter Omtzigt niet uit. Maar dan moet er wel een stevig robbertje gevochten worden over de Europa-standpunten.

De partij Volt wil een hervorming van het belastingsysteem. Volt vindt dat het huidige systeem op de schop moet en wil af van de toeslagen. "Mensen verdrinken daarin", zegt Laurens Dassen tegen politiek verslaggever Roel Schreinemachers in de verkiezingsserie De Lijsttrekkers.

De partij wil een basistoelage invoeren. Simpel gezegd: alle toeslagen worden als het aan de partij ligt, afgeschaft. Daarvoor in de plaats komen een aangepaste inkomstenbelasting en een nieuwe basistoelage 'als opmaat naar een 'universeel basisinkomen".

Bekijk hier een fragment uit het gesprek:

Dassen: 'Het is tijd voor een grote fiscale schoonmaak'

01:13
Dassen: "Het is tijd voor een grote fiscale schoonmaak."

Volt is een kleine partij en staat in de peilingen nu rond de vier zetels. Dassen zegt hierover: "We zien een stijgende lijn. Ons doel is zes zetels. Dat moet gaan lukken." Het verkiezingsgeweld valt volgens Dassen nog flink tegen. "De partijen zijn meer aan het formeren, dan dat ze campagne voeren."

Verder vindt Dassen dat het veel te weinig over Europa gaat. "Gisteren in het RTL-debat geloof ik maar een keer. En dat was bij Wilders en over hoeveel Europa kost." Net als bij vorige verkiezingen zet Volt radicaal in op één Europa: volgens de partij is het een illusie dat Nederland zelf een antwoord kan vinden op de uitdagingen.

NSC niet uitgesloten

Volt sluit partijen uit die anti-rechtstatelijk zijn. "Zoals Forum voor Democratie." Dassen sluit kabinetsdeelname niet uit, zo zegt hij in het gesprek.

"We zullen strijden voor de radicale keuzes die nodig zijn." Dassen sluit daarbij NSC niet uit. "Maar dan moet er wel een stevig robbertje gevochten worden over de Europa standpunten."

Volt
Lees ook:
Volt kiest radicale koers: geen privéjets en sluiten van vervuilende fabrieken

Eerder was Dassen erg kritisch op Pieter Omtzigt vanwege zijn Europa-standpunten. Maar, zo zegt hij vandaag, in andere punten zoals bestaanszekerheid kan hij NSC wel goed vinden. "

Affaire

Volt had 1,5 jaar geleden te maken met een lastige affaire. Zo werd Nilüfer Gündoğan uit de fractie gezet. Of de kiezer deze ellende kan vergeten? Dassen denkt van wel. "Het was een zware periode, maar het is ook anderhalf jaar geleden " Dassen hoopt dat de kiezer nu kiest voor de radicale veranderingen die de partij wil doorvoeren. "We voeren daar ook hard campagne op."

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

Wil je meer weten over de verkiezingen van 22 november? 

Kijk dan op onze speciale pagina rtlnieuws.nl/verkiezingen