Ga naar de inhoud
Zes lijsttrekkers

Tweede RTL Verkiezingsdebat: zelfde zorgen, maar gesteggel over aanpak

RTL-verkiezingsdebat met lijsttrekkers. Beeld © ANP

Gisterenavond vond het tweede RTL-verkiezingsdebat plaats met zes lijsttrekkers: Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Caroline van der Plas (BBB), Rob Jetten (D66), Esther Ouwehand (PvdD) en Lilian Marijnissen (SP). Lees hier over de belangrijkste zaken uit het debat.

Voor het programma waren in eerste instantie de lijsttrekkers van Nieuw Sociaal Contract, Pieter Omtzigt, en GroenLinks-PvdA, Frans Timmermans, ook uitgenodigd, maar deze twee hadden afgezegd. Hierdoor kwam er dan wel weer ruimte voor Marijnissen (SP) en Ouwehand (PvdD) vrij aan tafel. 

Wonen, zorg, portemonnee

In het debat vormden drie grote onderwerpen de leidraad: wonen, de zorg en de bestaanszekerheid. De aanwezige lijsttrekkers gingen hierover met elkaar in debat, en kregen over de onderwerpen ook vragen van een aantal gasten uit het publiek. 

Politiek verslaggever Floor Bremer: "De zes lijsttrekkers wilden natuurlijk allemaal graag vertellen wat ze zelf in hun verkiezingsprogramma’s hadden staan, wat betreft de woningen, de zorg, en de bestaanszekerheid. Maar ze zaten lekker dicht op elkaar en dat zorgde er ook voor dat ze regelmatig fel het debat aangingen. Vooral toen ze het hadden over het gebrek aan woningen in Nederland."

Opvallend was dat de lijsttrekkers het grotendeels eens waren over welke problemen er spelen in Nederland, maar ze verschilden veelal in de oplossingen die ze aandroegen voor de bestaande uitdagingen. 

'Bouwen, bouwen, bouwen'

Het debat begon met het thema woningnood. "Wat we moeten doen is bouwen, bouwen, bouwen. En die duurzaamheidsregels van u, die moeten we even opzij zetten", zei Geert Wilders (PVV) tegen Rob Jetten (D66). Caroline van der Plas van BBB sloot zich bij Wilders aan, en denkt dat er te weinig huizen worden gebouwd door duurzaamheidseisen van de overheid. 

Want hoewel ook Jetten (D66) vindt dat we bij moeten bouwen, bleef hij volgens Wilders en Van der Plas te veel hangen bij het isoleren van huizen en bij zogenoemd 'duurzaamheidsgedoe'. "Als we huizen bouwen, laten we dan een zonnepaneel op het dak leggen", zei de D66-voorman tegen Wilders. 

Waarop Van der Plas antwoordde: "Als je geen huis hebt, kan je niet isoleren". En ook Wilders verweet Jetten: "Je moet eerst een dak hebben voordat je er een zonnepaneel op kan leggen."

Bekijk ook: Zo nuanceert Gijs Rademaker cijfers over huisvesting statushouders

01:38
Volgens PVV-lijsttrekker Geert Wilders wordt de krapte op de huizenmarkt veroorzaakt door het met voorrang toewijzen van woningen aan mensen met een vluchtelingenstatus. Gijs Rademaker zet de cijfers op een rij en dat levert een genuanceerder beeld op.

Na het gesteggel over hoe en waar meer huizen gebouwd moeten worden om de woningnood tegen te gaan, volgde een gesprek over de zorg. Een opvallend onderwerp dat hierbij besproken werd was het 'zorgbuurthuis'. 

Zorgbuurthuis

Het moet mogelijk worden dat er meer van dit soort huizen komen, zei partijleider Dilan Yeşilgöz van de VVD. Dit is een kleinschalig verzorgingstehuis waar ouderen terechtkunnen in hun vertrouwde omgeving en dat grotendeels draaiende wordt gehouden door vrijwilligers.

SP-leider Lilian Marijnissen heeft bij wijze van experiment zo'n buurthuis neer helpen zetten in Oss en kreeg daar complimenten voor van Yeşilgöz. De VVD-politica is het echter niet eens met haar SP-collega dat de marktwerking uit de zorg moet om mogelijk te maken dat er meer van zulke buurthuizen komen.

Marijnissen vindt het een 'historische fout' dat de verzorgingstehuizen gesloten zijn door het kabinet-Rutte II van de VVD en PvdA. "Misschien is dat de reden waarom de heer Timmermans hier vanavond niet is", sneerde ze naar de afwezige leider van de PvdA-GroenLinks, die buitenlandminister was in dat kabinet.

Bekijk ook: Omtzigt en Timmermans niet bij debat, dit zeggen lijsttrekker erover

01:17
De lijsttrekkers van NSC en PvdA zijn de grote afwezigen bij het tweede RTL Nieuws-verkiezingsdebat. Dat komt ze uiteraard op fikse kritiek te staan van de lijsttrekkers die wel zijn komen opdagen.

Tot slot zeiden alle partijen zich grote zorgen te maken over de grote groep Nederlanders die problemen hebben om het hoofd financieel boven water te houden.

Bezuinigen of belasten

Maar de oplossingen van de partijen zijn divers. Zo wil de ene partij meer bezuinigen en wil de andere partij een bepaalde groep meer belasten. Zo wil de PvdD hogere belastingen voor mensen met hoge inkomens, wil BBB lage inkomens geen belasting en premies meer laten betalen, wil de SP geld voor die middengroepen vrijmaken door bedrijven en hoge inkomens te belasten en wil ook de PVV geld weghalen bij bedrijven.

D66-leider Rob Jetten verweet vervolgens de VVD dat die de lasten voor werkenden verhoogt, maar Yeşilgöz (VVD) stelde dat D66 banen op het spel zet door bedrijven zwaarder aan te slaan.

Bekijk ook: Dit viel op tijdens het RTL-debat: 'Aanvallen op Yeşilgöz'

02:14
Flink wat aanvallen op VVD-leider Dilan Yesilgöz en een stille Esther Ouwehand: het zijn twee dingen die politiek verslaggever Floor Bremer opvielen aan het RTL-debat. In deze video blikt ze erop terug en bespreekt ze wat haar nog meer is bijgebleven.