Ga naar de inhoud
RTL Verkiezingsdebat

'Een straatje erbij' of 'stop de immigratie': lijsttrekkers botsen over woningbouw

Beeld © RTL Nieuws

Een flinke botsing over woningbouw tijdens het RTL Verkiezingsdebat. De aanwezige lijsttrekkers werden het niet eens over wat de oorzaak is en wat de oplossing. Zo stelde D66-voorman Rob Jetten voor in steden meer flats te bouwen en in dorpen een deel van het groene gebied rond het dorp ervoor te gebruiken. "Een straatje erbij", zei hij.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is de wooncrisis een gevolg van immigratie en ligt daar ook de oplossing. Hij wees meteen op het grote aantal immigranten: "Er komen jaarlijks 250.000 mensen bij. Dat kan niet. We moeten de Nederlander weer op 1 zetten. Stop de immigratie dan in de woningnood veel sneller opgelost."

Die cijfers werden genuanceerd door Gijs Rademaker in de studio. De video zie je hieronder:

Zo nuanceert Gijs Rademaker cijfers over huisvesting statushouders

01:38

Zijn collega van de SP, Lilian Marijnissen, geeft beleggers de schuld van de woningnood. "De beleggers zijn de baas. Daarom staat verdienen op één en wordt er te weinig gebouwd. We moeten kiezen voor betaalbare bouw, door woningbouwverenigingen. Er staan 63.000 woningen leeg. Dat is gewoon misdadig. We moeten beleggers die kiezen voor leegstand beboeten."

'Vooruitkijken'

VVD-leider Dilan Yeşilgöz benadrukte ook dat er gebouwd moest worden. Ze kreeg kritiek van andere aanwezigen voor het beleid van de afgelopen jaren, maar wilde niet terugkijken op het beleid van de afgelopen jaren, waar de VVD medeverantwoordelijk voor was. "Ik wil vooruitkijken."

Waar veel partijen het wel over eens waren is dat de leegstand aangepakt moet worden.

Bekijk ook: Creatief met migratiecijfers: zo framen politici

04:45
Creatief met migratiecijfers: zo framen politici