Ga naar de inhoud
Tweede Kamerverkiezingen

Frits Wester leidt tweede RTL-debat: 'Kijken of partijen elkaar de hand reiken'

Politiek verslaggever Frits Wester leidt het debat vanavond. Beeld © ANP

Vanavond gaan zes lijsttrekkers in gesprek met de kiezer en elkaar tijdens het tweede RTL-debat. Frits Wester is een van de debatleiders van 'RTL de Verkiezingen: In gesprek met de kiezer'. Wat verwacht hij van vanavond?

Frits, waar moeten we op letten vanavond?

"Het is handig om vanavond vooral te kijken naar waar partijen elkaar kunnen vinden. Omdat ze na de verkiezingen toch met elkaar moeten samenwerken. Je kunt in het debat altijd heel makkelijk zeggen 'ik ben het niet met jou eens' en 'je standpunt deugt niet', maar je weet dat de partijen na de verkiezingen moeten samenwerken."

"Waar ik op let vanavond is of de partijen de kiezer kunnen laten zien, vanuit al die verschillende idealen, hoe ze dat willen gaan bereiken."

Debat 'RTL de Verkiezingen: In gesprek met de kiezer'

Vanavond gaan zes lijsttrekkers in gesprek met de kiezer tijdens het tweede RTL-debat. Dilan Yesilgöz (VVD), Geert Wilders (PVV), Caroline van der Plas (BBB), Esther Ouwehand (PvdD), Rob Jetten (D66) en Lilian Marijnissen (SP) kruisen de degens tijdens het debat 'RTL de Verkiezingen: In gesprek met de kiezer'.

Voor het tweede debat heeft RTL de zes grootste partijen in de Peilingwijzer uitgenodigd. NSC-leider Pieter Omtzigt en GroenLinks-PvdA-voorman Frans Timmermans hebben afgezegd. Vanwege de afzegging van NSC en GroenLinks-PvdA is op basis van de Peilingwijzer de SP uitgenodigd.

De lijsttrekkers gaan in gesprek met kiezers uit ons RTL Nieuwspanel over de thema's woningmarkt, gezondheidszorg en 'onze portemonnee'. De presentatie is in handen van Renze Klamer, Frits Wester en Meike de Jong. Gijs Rademaker van het RTL Nieuwspanel zal de thema's toelichten.
Het debat begint om 21.30 uur en is live te zien op RTL4 en via onze app.

Wat verwacht jij?

"Ik denk dat de enige voor de hand liggende premierskandidaat die aanwezig is, Dilan Yeşilgöz, zich ook wel als zodanig gaat opstellen. Om te laten zien dat zij verschillende inzichten kan verbinden."

Is zij vanavond de te pakken persoon voor de andere deelnemers?

"Reken er maar op dat de andere partijen hun pijlen op de enige aanwezige premierskandidaat zullen afvuren. Aan de ene kant maakt het dat voor haar lastig, maar aan de andere kant is het een uitgelezen kans om zich als enige premierskandidaat neer te zetten. Het is aan de andere deelnemers om te tonen of zij daar wel of niet in slaagt."

"Daarom is vanavond ook een gemiste kans voor GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans en NSC-voorman Pieter Omtzigt. De twee hebben het debat afgezegd. Want ook die partijen zeggen steeds een leidende rol te willen spelen in een nieuwe coalitie."

RTL
Lees ook:
RTL Verkiezingsdebat: reacties en belangrijke fragmenten

Wat hoop jij voor vanavond?

"Ik hoop dat voor de mensen die nu nog twijfelen over hun keuze meer duidelijk wordt. Over hoe de verschillende partijen de meest acute problemen waar mensen zich zorgen over maken, willen oplossen."

Hoe bereiden de deelnemers zich voor?

"Ik denk dat de verschillende partijen zich met allemaal rollenspellen zullen voorbereiden op dit debat. Wat kun je voor argumenten en kritiek van andere partijen verwachten en hoe ga je die zo goed mogelijk pareren? Maar ik hoop wel dat ze bij dit debat niet alleen focussen op het uitvergroten van de verschillen, die er natuurlijk zijn, maar ook op de oplossingen na 22 november."

En hoe bereid jij je voor?

"Ik probeer de verkiezingsprogramma’s zo goed mogelijk te kennen zodat ik de partijleiders samen met Renze bij de les kan houden. En zo zorgen voor antwoorden waar kiezers echt iets aan hebben in plaats van alleen maar een verzameling jij-bakken die Nederland niet verder brengt."

Bekijk ook: het eerste RTL-debat gemist? Kijk het hier terug

09:53

Alles over de Tweede Kamerverkiezingen

Wil je meer weten over de verkiezingen van 22 november? 

Kijk dan op onze speciale pagina rtlnieuws.nl/verkiezingen